
Μπαταρίες ζόμπι έχουν προκαλέσει εκατοντάδες εκρήξεις σε εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης μέσα σε έναν χρόνο στη Βρετανία. Οι εκρήξεις αυτές συμβαίνουν με συχνότητα μία ανά ημέρα. Το αποτέλεσμα; Εκτός απ’ το ότι προκαλούν μεγάλες καταστροφές, αποτελούν απειλή για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων σε αυτούς τους χώρους.
Σύμφωνα με την Ένωση Υπηρεσιών Περιβάλλοντος (ESA), η ανάφλεξη μπαταριών ήταν η αιτία για τουλάχιστον 250 πυρκαγιές μέσα στο 2019. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου το ένα τρίτο των συνολικών πυρκαγιών στη Βρετανία για το συγκεκριμένο έτος.
Τι είναι οι μπαταρίες ζόμπι;
Πρόκειται για νεκρές μπαταρίες που κρύβονται μέσα σε κάδους απορριμμάτων και σε παλιά ηλεκτρικά είδη που έχουν απορριφθεί. Είναι ικανές να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.
Στο παρακάτω βίντεο εξηγείται αναλυτικά τι είναι αυτές οι μπαταρίες ζόμπι και πώς μπορούν να γίνουν επικίνδυνες αν δεν ανακυκλωθούν σωστά:
Η αιτία της ανάφλεξης μπαταριών
Όταν οι μπαταρίες καταλήγουν μαζί με άλλου είδους απορρίμματα, είναι πιθανό να θρυμματιστούν ή να τρυπηθούν κατά τη συλλογή και την επεξεργασία τους. Ορισμένοι τύποι μπαταριών, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και νικελίου, είναι ικανές να αναφλεγούν ακόμη και μετά την καταστροφή τους και να παρασύρουν τα υλικά που τις περιβάλλουν. Σε κάποιες περιπτώσεις τα περιστατικά είναι τόσο σοβαρά που απαιτείται η εκκένωση των εγκαταστάσεων και η προσπάθεια δεκάδων πυροσβεστών για την κατάσβεση τους.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου συνήθως βρίσκονται σε λάπτοπ, τάμπλετ, κινητά, συσκευές bluetooth, ξυριστικές μηχανές, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, ηλεκτρονικά τσιγάρα, κλπ. Όλες αυτές οι συσκευές είναι πολύ διαδεδομένες, έχουν θέση σε κάθε νοικοκυριό. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να επιδεινωθεί το υπάρχον πρόβλημα. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να αλλάξουν μόνο αν αλλάξει η συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η ανακύκλωση μπαταριών
Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες. Συγκεκριμένα, τα μέταλλα που περιέχονται μέσα στις μπαταρίες ανακτώνται και επαναχρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.
Τελικός σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, πρώτων υλών, καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων. Η ορθή ανακύκλωση των νεκρών μπαταριών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Ένα από αυτά είναι και η μείωση των περιστατικών εκρήξεων που σημειώνονται σε εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων.
Αν οι πολίτες δεν αλλάξουν συμπεριφορά, η κατάσταση θα επιδεινωθεί
Στη Βρετανία απορρίπτονται ετησίως 22.000 τόνοι μπαταριών, εκ των οποίων μόνο το 45% ανακυκλώνεται σωστά. Το υπόλοιπο 55% καταλήγει σε λάθος σημεία κι είναι αυτό που προκαλεί τις πυρκαγιές.
Οι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες να μην απορρίπτουν τις μπαταρίες μαζί με τα οικιακά απορρίμματα αλλά ούτε και σε κάδους ανακύκλωσης. «Προτρέπουμε τους καταναλωτές να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και να απορρίπτουν τις μπαταρίες στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης» λέει ο Jacob Hayler, εκτελεστικός διευθυντής της ESA.
Ο Mark Andrews, υπεύθυνος των πυρκαγιών σε εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Πυροσβεστικής, λέει «Οι μπαταρίες που καταλήγουν μαζί με οικιακά απορρίμματα μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές μεγάλης κλίμακας. Τα περιστατικά αυτά είναι συχνά δύσκολα διαχειρίσιμα από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες».
Η νέα καμπάνια της ESA, που φέρει τον τίτλο Take Charge, ζητά από το κοινό να συμμετάσχει στον αγώνα κατά των μπαταριών “ζόμπι”. Παρέχει πληροφορίες για την ορθή ανακύκλωση μπαταριών καθώς και για τις συνέπειες που προκαλεί η λαθεμένη διαχείριση. Με αυτό τον τρόπο, στοχεύει στην ορθή ενημέρωση και την πρόληψη τέτοιου είδους περιστατικών.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- ‘Zombie batteries’ causing hundreds of waste fires, experts warn, ανακτήθηκε από www.theguardian.com, τελευταία επίσκεψη 3/12/2020
- The explosive problem of ‘zombie’ batteries, ανακτήθηκε από www.bbc.com, τελευταία επίσκεψη 3/12/2020