Πώς αυξάνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας οι διατροφικές μας συνήθειες

Νερό
Πηγή εικόνας: https://www.neakriti.gr/

Το πρόβλημα της λειψυδρίας

Το νερό καλύπτει το 70,9% του πλανήτη μας. Η ύπαρξη υγρού νερού στη Γη είναι ζωτικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό η λειψυδρία θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη μας. Το γλυκό νερό είναι ένας ανανεώσιμος πόρος, αλλά παρόλα αυτά η παγκόσμια προμήθεια καθαρού γλυκού νερού σταθερά μειώνεται. Η ζήτηση νερού ήδη ξεπερνά την προσφορά σε πολλά μέρη του κόσμου. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και στην παγκόσμια ζήτηση νερού. Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της Γης, της κατανάλωσης, της κατάχρησης των φυσικών πόρων, της ρύπανσης και μόλυνσης του νερού η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού δεν επαρκεί. Έτσι δεν καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διαρκώς μειώνεται. Κατά τον 20ό αιώνα, πάνω από τους μισούς υδρότοπους της Γης έχουν χαθεί. Η εγρήγορση για την παγκόσμια σημασία της διατήρησης του νερού έχει μόλις πρόσφατα αρχίσει να αναπτύσσεται.

Διατροφικές συνήθειες και σπατάλη νερού

Παρόλο που οι περισσότερες συμβουλές εστιάζουν στην εξοικονόμηση νερού μέσω της οικιακής χρήσης του, στα
προϊόντα που αγοράζουμε ενσωματώνεται πολύ περισσότερο νερό. Την προκειμένη περίοδο ως και το 90% του συνόλου του διαχειριζόμενου νερού χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαχείρισης Υδάτων. Αν μπορούσε να συγκριθεί μια συνήθη δυτική διατροφή με μια πλήρως χορτοφαγική διατροφή , σαφώς η δεύτερη εξοικονομεί τεράστιες ποσότητες νερού και μειώνει σημαντικά το πρόβλημα της λειψυδρίας.

λειψυδρία και χορτοφαγία
Πηγή εικόνας: www.news2u.gr

Τα οφέλη που θα προκαλούσε μια μαζική αλλαγή διατροφικών συνηθειών

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Μίκα Γιάλαβα ανέλυσαν το ποσό «πράσινου νερού» που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί. Το «πράσινο νερό» δηλαδή το νερό από βροχοπτώσεις, και το «γαλάζιο νερό», δηλαδή το νερό από ποτάμια και λίμνες. Στην ανάλυση αποδείχθηκε ότι στην περίπτωση που κάθε άνθρωπος στον κόσμο υιοθετούσε τις διατροφικές οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) θα γινόταν μια μεγάλη αλλαγή στο πρόβλημα της λειψυδρίας. Στη συνέχεια ανέλυσαν τέσσερα ακόμα σενάρια όπου αν το ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή μειωνόταν σταδιακά σε 50, 25, 12,5 και 0 τοις εκατό. Για τις δίαιτες στο σενάριο εναρμόνισης με τις οδηγίες του WHO, οι ερευνητές υπολόγισαν πως ο συνολικός μέσος όρος κατανάλωσης νερού δε θα άλλαζε. Αλλά σε μεμονωμένες χώρες θα υπήρχαν δραστικές αλλαγές.

λειψυδρία- νερό-διατροφή
Πηγή εικόνας: www.zarpanews.gr

Ωστόσο στα τέσσερα σενάρια μείωσης των ζωικών πρωτεϊνών, οι επιστήμονες υπολόγισαν σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση νερού. Ειδικότερα σημαντική μείωση θα είχαμε στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία ενώ η μικρότερη μείωση υπολογίστηκε για τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι τοπικές αυτές διαφορές οφείλονται κατά κύριο λόγο στο κλίμα και αρκετά λιγότερο στις διατροφικές συνήθειες και την λειψυδρία. Στο συμπέρασμα της έρευνας για τα τέσσερα αυτά σενάρια, η κατανάλωση πράσινου νερού θα μειωνόταν κατά 6, 11, 15 και 21 τοις εκατό, ενώ η κατανάλωση γαλάζιου νερού θα μειωνόταν κατά 4, 6, 9, και 14 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η διατροφή μας στο μέλλον

Οι έρευνες δείχνουν πως το 95% των θερμίδων μας θα πρέπει να λαμβάνονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Έως το 2050 αυτό θα πρέπει να έχει επιτευχθεί για να αποφευχθεί μια παγκόσμια κρίση λειψυδρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μόνο η μείωση κατά 5% των ζωικών τροφών θα ήταν μια ανάσα για τη διατήρηση του νερού παγκοσμίως. Όσο για το κύριο ερώτημα: «τα φυτικά προϊόντα δεν χρειάζονται νερό;». Η απάντηση είναι η εξής: φυσικά και η μια πρωτογενής παραγωγή φυτικών τροφών χρειάζεται νερό. Αλλά και πάλι απαιτεί πολύ λιγότερες ποσότητες. Πιο ειδικά τα ζώα χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, επομένως και πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού όχι μόνο πόσιμο αλλά και στις παραγωγικές τους διαδικασίες.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Vegan Διατροφή και έλλειψη νερού/ξηρασία- πως συνδέονται?, ανακτήθηκε από www.veganworld.gr, τελευταία επίσκεψη 9/2/2021
  2. Κατανάλωση κρέατος και λειψυδρία, ανακτήθηκε από www.naftemporiki.gr, τελευταία επίσκεψη 9/2/2021
  3. H χορτοφαγική διατροφή μειώνει στο μισό την κατανάλωση νερού για την παραγωγή τροφίμων, ανακτήθηκε από www.b2green.gr, τελευταία επίσκεψη 9/2/2021

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Περισσότερα από τη στήλη: Περιβάλλον

Περιβάλλον

Η ζωή στον πλανήτη μας: Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουμε όλοι μας

Η ανθρωπότητα έχει αρχίσει να βιώνει συστηματικά τις επιπτώσεις των βλαβερών πράξεων προς τη φύση.…

Περιβάλλον

Γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους;

Γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους; Η διάρκεια ζωής των θηλαστικών συνδέεται με…

Περιβάλλον

Slow Down, ένα βιβλίο που χαρίζει γνώση και χαλάρωση 

0 Έχετε ανάγκη την ξεκούραση; θα θέλατε να χαλαρώσετε με τη βοήθεια της φύσης και…

Περιβάλλον

To The hidden life of trees είναι καταπληκτικό

Τι κοινό έχουν οι άνθρωποι με τα δέντρα; To The hidden life of trees του…

Περιβάλλον

Το Wisdom from a humble jellyfish είναι άριστο 

Πηγή εικόνας: instagram.com/ Φωτογράφος: instagram: @humblejellyfish Τι μπορεί η φύση να μας διδάξει για την…

Περιβάλλον

Ο Θρύλος της Τουνγκούσκα: Η υπερδύναμης της φύσης

Η Έκρηξη της Τουνγκούσκα αναφέρεται σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο μυστηριώδεις εκρήξεις στην…

Περιβάλλον

Οχάιο και Αριζόνα: Δύο πρόσφατα χημικά ατυχήματα

Μόλις τις τελευταίες μέρες όχι ένα μα δύο χημικά ατυχήματα συνέβησαν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες