Μόλις είχε πέσει το σούρουπο. Η καταιγίδα δεν έλεγε να κοπάσει, καθώς ο άνεμος σφύριζε μαινόμενος, σπρώχνοντας με βία τη βροχή στα παράθυρα. Το μόνο που με απασχολούσε εκείνη τη στιγμή ήταν οι καλλιέργειες των δικών μου. Μια κάποια καταστροφή ήταν σίγουρη, εξάλλου τα φυτά ήταν στο έλεος των στοιχείων. Δαρμένα από τα μποφόρ, και ηλιοκαμένα λόγω του πρόσφατου καύσωνα. Μερικά χιλιόμετρα ανατολικά όμως, το φαινόμενο έμελλε να δείξει πραγματικά τα δόντια του. Έκτακτο δελτίο: έξι νεκροί από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Ένας αγνοούμενος. Ανυπολόγιστες καταστροφές. Λίγες μέρες αργότερα, οι νεκροί έγιναν επτά, και εμείς μείναμε να αναρωτιόμαστε τι πήγε λάθος. Ανήμποροι, σαν τα φυτά.
(Παρα)Φύση
Αρχικά πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτή η μεταβολή είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ή ένα ακραίο, αλλά φυσικό φαινόμενο. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όπως υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες, φαινόμενα σαν αυτά που αντιμετωπίσαμε τελευταία δεν είναι πρωτόγνωρα, Αυτό που άλλαξε όμως είναι η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται. Πρόσφατο παράδειγμα, η ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το W.W.A. σχετικά με το κύμα καύσωνα που χτύπησε την Ευρώπη στα τέλη του Ιουνίου. Μετά από μετρήσεις τριών ημερών στη Γαλλία, από 26 μέχρι 28 Ιουνίου, και σύγκριση των αποτελεσμάτων με παλαιότερα δεδομένα, το συμπέρασμα ήταν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης ακραίων φαινομένων όπως ο καύσωνας είναι τουλάχιστον 5 φορές αυξημένες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, είναι πιθανό να αυξάνεται και η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την εποχή, το τόπο, και άλλες φυσικές παραμέτρους της περιοχής.

Είμαστε στην αρχή
Πλέον οι αλλαγές έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και στη Ελλάδα, αν και όχι ακόμη σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό που παρατηρούμε είναι η κλιμάκωση της έντασης π.χ μιας καταιγίδας πολύ συχνότερα από το συνηθισμένο, όπως αναφέραμε παραπάνω. Επίσης, η θερμοκρασιακή άνοδος, σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων, μπορεί να οδηγήσει συχνότερα σε καύσωνα, και στην ερημοποίηση πολλών περιοχών της χώρας, με δυσάρεστες συνέπειες για τους κατοίκους, την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Όσο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, τόσο πιο έντονες θα είναι και οι μεταβολές σε επίπεδο χωρών.
Τροχοπέδη ή ευκαιρία;
Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως μια αλλαγή στο κλίμα της χώρας δεν θα είναι απαραίτητα αρνητική για το σύνολο της οικονομίας, ακόμη και της ευζωίας των κατοίκων της.Ένα θερμότερο κλίμα θα μπορούσε να είναι ευνοϊκό για καλλιέργειες, πρωτόγνωρες μέχρι στιγμής στη χερσόνησο των Βαλκανίων, ενώ μια πιο ”τροπική” ατμόσφαιρα, θα είναι ικανή να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες. Αν και τέτοιες γνώμες θα μπορούσαν να έχουν μια δόση ρεαλισμού, δεν μπορούμε να παραμελήσουμε παράγοντες σαν τη χλωρίδα και τη πανίδα του τόπου μας, οι οποίες θα περάσουν ένα σκληρό τεστ επιβίωσης. Ανθρωποκεντρικά προβλήματα υγείας όπως δερματικοί καρκίνοι, λιποθυμίες εξαιτίας ενός καύσωνα, ακόμη και εμφάνιση νέων παθογόνων οργανισμών στη περιοχή (κι όμως), γέρνουν τη ζυγαριά στην αναμενόμενη πλευρά.
Προσωπική άποψη
Μου έκανε εντύπωση μια εικόνα από τις πρόσφατες ζημιές στη Χαλκιδική. Ένα, ας το χαρακτηρίσω σκέπαστρο, είχε καταρρεύσει, έχοντας πάνω του σειρές από φωτοβολταϊκά. Μια πέργκολα ουσιαστικά… Ένα χρόνο μετά τη πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, συνεχίζουμε να τα ρίχνουμε στη κακιά στιγμή. Όχι, το συμβάν οφείλεται στη στιγμή, πολλοί νεκροί όμως πλήρωσαν τα μπαζωμένα ρέματα, τα αυθαίρετα, και τις πρόχειρες κατασκευές. Τους το οφείλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία μας, πνευματικά και δομικά. Για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες.
Πηγές:
https://edition.cnn.com/2019/07/02/world/europe-heatwave-climate-change-intl-wxc/index.html
https://www.cnn.gr/news/ellada/story/184043/xalkidiki-stoys-epta-oi-nekroi-apo-tin-theominia