3 ιστορικές ρωμαϊκές εφευρέσεις που άλλαξαν την ανθρωπότητα

ρωμαϊκές εφευρέσεις
Πηγή εικόνας: ρωμαϊκές εφευρέσεις https://www.tovima.gr/2008/11/25/world/to-symbolo-tis-rwmis-den-einai-ergo-rwmaiwn/

Εισαγωγή

Η αρχαία Ρώμη μας είναι ευρύτατα γνωστή για τα τεχνολογικά της επιτεύγματα, παρά το γεγονός ότι από την αρχή κιόλας της συγκρότησης της βρισκόταν ήδη στην σκιά των γειτόνων της, των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, δανείστηκαν από αυτούς μια τεράστια ποικιλία επιστημών, όπως επί παραδείγματι αυτών της γεωμετρίας, της πολιτικής και της φιλοσοφίας. Όμως, οι Ρωμαίοι έλεγαν ότι αν επιθυμεί κανείς να μάθει πώς πραγματοποιείται μια εφεύρεση στην πράξη και όχι μόνο στην θεωρία, είναι ζωτικής σημασίας να στρέψει το ενδιαφέρον του στην αρχαία Ρώμη και όχι μόνο στην αρχαία Ελλάδα. Επομένως, οι ρωμαϊκές εφευρέσεις είναι πλέον γεγονός και τα αποτελέσματα τους μας είναι εμφανώς έκδηλα καθώς όχι μόνο πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται στις μέρες μας, αλλά και θαυμάζονται από ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο.

Οι σημαντικότερες από τις ρωμαϊκές εφευρέσεις

Οι πιο σημαντικές από τις ρωμαϊκές εφευρέσεις, μικρού και μεγάλου μεγέθους, που άλλαξαν την ανθρωπότητα κατά έναν μεγάλο και σημαντικό βαθμό, είναι οι ακόλουθες:

Οι Λατινικοί/Ρωμαϊκοί αριθμοί:

Το Λατινικό σύστημα αναπαράστασης αριθμών ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην αρχαία Ρώμη, ήδη από την εποχή των Ετρούσκων και κατάφερε να επιβιώσει μέχρι και στις μέρες μας. Δηλαδή, το χρησιμοποιούμε και σήμερα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις της καθημερινής μας ζωής. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αποτελούν η αναπαράσταση της ώρας στα ρολόγια, η γραπτή επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους και οι εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Η αναπαράσταση των αριθμητικών συμβόλων γίνεται κατά κόρον με την χρήση των γραμμάτων του λατινικού αλφαβήτου, με τον τρόπο που παρουσιάζονται παρακάτω:

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Franco και Ισπανικός Εμφύλιος: όταν η ιστορία αποσιωπάται
Ad 14

 

Πηγή εικόνας: http://mathseduc.blogspot.com/2013/08/vs-a.html

 

Οι εφημερίδες:

Πρώτα από όλα, οφείλω να παραδεχθώ ότι οι Ρωμαίοι δεν ήταν οι πρωτοπόροι του συστήματος εκδόσεως εφημερίδων είτε σε καθημερινή είτε σε μηνιαία βάση. Αντί για αυτό, δημιούργησαν κάτι παρόμοιο. Με άλλα λόγια, αυτοί συχνά έγραφαν τα τρέχοντα κοινωνικά, πολιτικά και δικαστικά γεγονότα καθώς και κριτικές από παραστάσεις των παλαιστών και των ξιφομάχων πάνω σε πάπυρο και σε κέρινες πλάκες. Στην συνέχεια, τα έθεταν σε κοινή θέα με σκοπό να τα διαβάζουν οι πολίτες και να ενημερώνονται. Όμως το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ήταν ότι ήταν αναγκασμένοι να αντιγράφουν σε πολλούς παπύρους και πλάκες τις ειδήσεις της ημέρας καθώς εκείνη την εποχή, επ’ ουδενί δεν είχε ανακαλυφθεί η τυπογραφία. Όπως και να έχει, η εφημερίδα αποτελεί μια ρωμαϊκή εφεύρεση, έστω και σε αυτή την πρώιμη μορφή. Τέλος, πρέπει να ομολογήσω το γεγονός ότι αυτοί οι πάπυροι και οι πλάκες δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τις σύγχρονες εφημερίδες καθώς και τα δύο είδη απευθύνονταν κυρίως στο εγγράμματο κοινό και το παραπληροφορούσαν πολλές φορές κατά έναν μεγάλο και σημαντικό βαθμό, με μοναδικό σκοπό την προσέλκυση όλο και περισσότερων Ρωμαίων πολιτών.

 

Πηγή εικόνας: sutori.com

Θερμαινόμενο δάπεδο:

Η κατασκευή του θερμαινόμενου δαπέδου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ρωμαϊκές εφευρέσεις της αρχαίας εποχής. Όπως γνωρίζουμε ήδη από το σήμερα, η δημιουργία της βέλτιστης θερμοκρασίας σε ένα κτίριο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα εφόσον απαιτεί ισχυρό επιστημονικό δυναμικό. Για αυτόν τον λόγο, το έργο αυτό φαντάζει ακόμα πιο ακατόρθωτο κατά την αρχαιότητα. Πάντως, οι Ρωμαίοι αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα της θέρμανσης κατά κάποιο τρόπο, με την δημιουργία των θερμαινόμενων δαπέδων. Σε αρχικό στάδιο, δημιούργησαν μια ενδοδαπέδια θέρμανση από πήλινες κοίλες πλάκες, οι οποίες χτίστηκαν κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. Ειδικότερα, η εφεύρεση αυτή έλυσε σημαντικά το πρόβλημα του καπνού και της φωτιάς. Εκείνη την εποχή, τα κτίρια είχαν την ιδιότητα να φλέγονται και ο καπνός που απελευθερωνόταν κατά την διάρκεια αυτής εγκυμονούσε τεράστιο κίνδυνο ασφυξίας. Επομένως, στο ρωμαϊκό σύστημα θέρμανσης, το δάπεδο ανυψωνόταν, γεγονός που επέτρεπε στον ζεστό αέρα από τον κλίβανο να μην έρχεται σε επαφή με το δωμάτιο. Ειδικότερα, περνούσε μέσα από τα κοίλα πλακάκια και καθώς έφευγε από το κτίριο απορροφούταν από αυτά τα πλακάκια, τα οποία έκαναν ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης  «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών» γιορτάζει μια δεκαετία φέτος
Ρωμαϊκές εφευρέσεις. Τι μας έδωσε η αρχαία Ρώμη; Ρωμαϊκές μέθοδοι κατασκευής Τεχνολογία κατασκευής της αρχαίας Ρώμης
Πηγή εικόνας: https://hiddenshell.ru/el/izobreteniya-rimlyan-chto-podaril-nam-drevnii-rim-metody-rimskogo-stroitelstva/

Πηγές:

  • 5 Historical Roman Inventions That Shaped The Modern World. Ανακτήθηκε από https://economictimes.indiatimes.com/news/international/us/5-historical-roman-inventions-that-shaped-the-modern-world/slideshow/98672238.cms (τελευταία πρόσβαση 9.4.2023)
  • Ρωμαϊκές εφευρέσεις. Τι μας έδωσε η αρχαία Ρώμη; Ρωμαϊκές μέθοδοι κατασκευής Τεχνολογία κατασκευής της αρχαίας Ρώμης. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CE%AF (τελευταία πρόσβαση 9.4.2023)
  • Ρωμαϊκοί αριθμοί. Ανακτήθηκε από https://www.thereport.gr/%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CE%AF-roman-numbers/ (τελευταία πρόσβαση 9.4.2023)
  • Λατινικοί Αριθμοί (Latin Numbers). (2022) Ανακτήθηκε από https://maxmag.gr/afieromata/kyra-tis-ro-akritiki-prostatida-tis-elladas/ (τελευταία πρόσβαση 9.4.2023)
  • Διαμαντής,Γ. (2020). Οι εφημερίδες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας – Τι έγραφαν και πώς «κυκλοφορούσαν». Ανακτήθηκε από https://www.in.gr/2020/12/28/plus/istoriko-arxeio/oi-efimerides-tis-romaikis-aytokratorias-ti-egrafan-kai-pos-kykloforousan/ (τελευταία πρόσβαση 9.4.2023)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

LGBTQ+

Προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας

Η LGBTQ+ κοινότητα έχει μια πλούσια ιστορία διεκδίκησης κοινωνικών αλλά

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες