5 inspiring γυναίκες που άφησαν εποχή, που αντιστάθηκαν με τον δυναμισμό στην παράδοση της καταπίεσης αιώνων, που δεν φοβήθηκαν να διεκδικήσουν το αυτονόητο.
Ολύμπια ντε Γκουζ
“Γυναίκες ξυπνήστε! Το μήνυμα της λογικής ακούγεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Ανακαλύψτε τα δικαιώματα σας! Ο άνδρας, που ήταν μέχρι χθες υποδουλωμένος, έχει πολλαπλασιάσει τη δύναμη του και χρειάζεται και τη δική σας βοήθεια για να σπάσει τις αλυσίδες του! Με το να απελευθερωθεί μόνο αυτός αδικεί κατάφωρα τη σύντροφό του! Γυναίκες γυναίκες πότε θα πάψετε να είστε τυφλές; Τι έχετε κερδίσει μέχρι τώρα από την επανάσταση; Αγωνιστείτε λοιπόν για τα δικαιώματα σας.”
Το όνομα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Γαλλική επανάσταση, καθώς και με τα πρώτα φεμινιστικά κινήματα της ιστορίας, μιας και υπήρξε η πρωτεργάτρια αυτών. Υπήρξε η βασική συντάκτρια της “Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της γυναίκας και του πολίτη.” Η ίδια έρχεται σε σύγκρουση με την ηγεσία των επαναστατών που αγνοεί τα διακαιώματα των γυναικών. Η φλογερή της δράση για την προστασία των γυναικών λήγει άδοξα το 1793, όπου οδηγείται στην λαιμητόμο, παραμένοντας απερίσπαστη στις απόψεις της μέχρι το τέλος!
Σιμόν ντε Μποβουάρ
“Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι.”
Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Το γνωστότερο έργο της υπήρξε το “Δεύτερο Φύλο” , μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών. Ο αγώνας της για τα γυναικεία δικαιώματα και ο έρωτας της για τον φιλόσοφο Ζάν Πώλ Σάρτρ κράτησε μια ζωή. Η ίδια έμεινε γνωστή για τις ρήσεις της. Υποστήριζε χαρακτηριστικά πως “Μια γυναίκα νιώθει πως γέρασε, από την στιγμή που οι άλλοι παύουν να την κακολογούν” καθώς και “Το να κερδίσεις έναν άντρα είναι τέχνη, να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα”.
Μαρί Κιουρί
“Τίποτα στην ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, αλλά για να το κατανοήσουμε”
Πρόκειται για την Πολωνή φυσικό, χημικό και καθηγήτρια. Μαζί με τον σύζυγό της μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιοενέργειας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε 2 φορές με το βραβείο Νόμπελ για την φυσική και την χημεία. Το όνομα της δόθηκε σε μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας (Ci) και στο τεχνικό χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 96, το κιούριο.
Μπίλυ Τζιν Κινγκ
“Η μάχη των φύλων”
Η Μπίλυ Τζιν Κινγκ είναι Αμερικανίδα, πρώην αντισφαιρίστρια. Η Κινγκ δραστηριοποιείται ενάντια στον σεξισμό στον αθλητισμό και στην κοινωνία. Έγινε ευρέως γνωστή για τον αγώνα τένις “The battle of the Sexes” το 1997, στον οποίο και νίκησε τον Μπόμπι Ριγκς, πρώην πρωταθλητή στα μονά του Wimbledon, σε έναν αγώνα που αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια παγκόσμια συζήτηση πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων. Έχει ιδρύσει τον “Γυναικείο Όμιλο Τένις”, το “Ίδρυμα Γυναικών στον Αθλητισμό” και την “Παγκόσμια Ομάδα Τένις”, αποδεικνύοντας πως ο χώρος του αθλητισμού μπορεί να δώσει ένα καίριο χτύπημα στα θέματα της ισότητας των φύλων, φέρνοντας για μια άλλη φορά στο προσκήνιο τα δικαιώματα της γυναίκας σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής.
Μαλάλα Γιουσαφζάι
“Δεν με ενδιαφέρει αν θα χρειαστεί να καθίσω στο πάτωμα. Θέλω μόνο παιδεία. Και δεν φοβάμαι κανέναν.”
Πρόκειται για την δεκαεξάχρονη κοπέλα από το Πακιστάν, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο. Στο βιβλίο της “Με λένε Μαλάλα” περιγράφει την ιστορίας της καθώς και τον αγώνα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ενάντια της τρομοκρατίας σε μια κοινωνία που το να γεννιέσαι γυναίκα κάθε άλλο παρά ευχής έργον δεν είναι! Η ίδια σήμερα ανάμεσα στις πολλαπλές δράσεις της έχει δημιουργήσει και το Malala Fund, βοηθώντας παγκοσμίως τα κορίτσια στην ηλικία της να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση καθώς και ανέλιξη στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.