5 πράγματα για το Μέγα Αλέξανδρο

Πηγή εικόνας: sansimera.gr

Ο Αλέξανδρος Γ’ ή Αλέξανδρος ο Μέγας, όπως είναι γνωστότερος σήμερα, ήταν γιος του Φιλίππου Β’ και βασιλιάς της Μακεδονίας. Αυτό που έκανε διαχρονικά διάσημο το Μέγα Αλέξανδρο ήταν η κατάκτηση, σχεδόν, όλου του τότε γνωστού κόσμου και επέκταση του ελληνικού πολιτισμού σε αυτόν. Παρά τη βραχύχρονη βασιλεία του, κατάφερε να αποκτήσει υστεροφημία και να είναι γνωστός παγκοσμίως. Γεννημένος στην Πέλλα το 356 π.Χ. , αναδείχθηκε στο συνέδριο της Κορίνθου, όπως και ο Φίλιππος, στρατηγός αυτοκράτορας της Ελλάδας. Σκοπός ήταν η εκστρατεία κατά της περσικής αυτοκρατορίας και η εξάλειψη του περσικού κινδύνου. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 πράγματα για το Μέγα Αλέξανδρο που οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Ονομασία πόλεων μετά το Μέγα Αλέξανδρο

Στην πορεία κατάκτησης του, ο Αλέξανδρος ίδρυσε πολλές πόλεις δίνοντας σε αυτές το όνομά του. Η πρώτη πόλη που θα ίδρυε βρισκόταν στην Αίγυπτο. Μόλις την κατέλαβε, οι Αιγύπτιοι τον ανακήρυξαν Φαραώ. Σύμφωνα με τον Αρριανό, τα σχέδια της πόλης έγιναν από τον ίδιο το Μέγα Αλέξανδρο. Τα σχέδια περιελάμβαναν τα τείχη της πόλης, την αγορά, καθώς και ένα ναό αφιερωμένο στην Ίσιδα. Η πόλη, όπως και πολλές που δημιούργησε, ονομάστηκε Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια, ίδρυσε και άλλες πόλεις για τις οποίες δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά τεκμήρια. Λέγεται ότι στην Ινδία είχε ιδρύσει τη Βουκέφαλος Αλεξάνδρεια προς τιμήν του αλόγου του.

Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Πηγή εικόνας: thepresident.gr

Διάλυση της Περσικής Αυτοκρατορίας

Στόχος του Μεγάλου Αλέξανδρου ήταν η κατάκτηση της Περσίας. Ήταν ένα απραγματοποίητο όνειρο κληρονομούμενο από τον πατέρα του, Φίλιππο. Μετά την επανάληψη του συνεδρίου της Κορίνθου, οι υπόλοιποι Έλληνες επέλεξαν να ορκιστούν υπό το Μέγα Αλέξανδρο ως αρχηγό τον Ελλήνων. Ο Αλέξανδρος μέσα σε διάστημα έντεκα περίπου χρόνων κατάφερε, όχι μόνο να εξαλείψει τον περσικό κίνδυνο, αλλά και να καταλάβει πλήρως την Περσική Αυτοκρατορία φτάνοντας μέχρι και την Ινδία. Μία από τις σημαντικότερες μάχες του ήταν αυτή στα Γαυγάμηλα (331 π.Χ.) κατά την οποία συνέτριψε τον περσικό στρατό τρέποντας το Δαρείο Γ’, τελευταίο Πέρση αυτοκράτορα, σε φυγή. Μετά ακολούθησε η δολοφονία του Δαρείου από το σατράπη Βήσσο. Ο τελευταίος προσπάθησε να οργανώσει αντίσταση ενάντια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά σύντομα συνελήφθη και εκτελέστηκε για την προδοσία του. Ο Αλέξανδρος ανέλαβε τον έλεγχο των υπόλοιπων περσικών περιοχών χωρίς καμία αντίσταση.

Διαβάστε επίσης  Βουντού και Μαγεία: Από την Αφρική στη Γαλλική συνοικία της Νέας Ορλεάνης

Διαπολιτισμικότητα από το Μέγα Αλέξανδρο

Μία από τις σκέψεις του μεγάλου στρατηγού ήταν πώς θα κατάφερνε να διοικήσει την τεράστια αυτοκρατορία που είχε δημιουργήσει. Ήθελε να μη φαίνεται ως ο ξένος κατακτητής, αλλά ως ο νέος βασιλιάς. Σκοπός του ήταν η ένωση των Ελλήνων με τους Πέρσες. Για να το πετύχει αυτό, διατήρησε πολλά από τα ήθη και έθιμα των Περσών, αλλά και το θεσμό της σατραπείας. Η σατραπεία ήταν μία περιοχή της αυτοκρατορίας η οποία διοικούταν από το σατράπη, αλλά παρέμενε πιστή στον Πέρση βασιλιά. Στις θέσεις του σατράπη, ο Μέγας Αλέξανδρος τοποθετούσε είτε Έλληνες είτε Πέρσες. Τέλος, επεδίωξε να επιβάλλει τους μικτούς γάμους Ελλήνων και Περσών. Μάλιστα, και ο ίδιος ο Αλέξανδρος νυμφεύθηκε τη Ρωξάνη, κόρη ενός Πέρση ευγενή. Η πολιτική του θα χαρακτηριζόταν αντιρατσιστική καθώς προωθούσε την ισότητα όλων των λαών.

Advertising

Advertisements
Ad 14
5 πράγματα για το Μέγα Αλέξανδρο
Αλέξανδρος και Ρωξάνη. Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Αδέλφια και παιδιά

Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Φίλιππος, είχε αποκτήσει και άλλα παιδιά. Η Ολυμπιάδα ερχόμενη στη μακεδονική αυλή αντίκρισε δύο άλλα παιδιά του Φιλίππου. Το πρώτο ήταν η Κυνάνη από την πρώτη σύζυγο του Φιλίππου, Αυδάτη, και το δεύτερο ήταν ο Φίλιππος Αρριδαίος από τη δεύτερη σύζυγο, Φίλινα. Ο Αλέξανδρος ήταν το τρίτο παιδί του Φιλίππου και, στη συνέχεια, ακολούθησε η αδερφή του, Κλεοπάτρα (354 π.Χ.). Το πιο γνωστό τέκνο του Φιλίππου, μετά το Μέγα Αλέξανδρο, είναι η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη έμεινε γνωστή λόγω της απόδοσης του ονόματός της στη συμπρωτεύουσα. Επίσης, με την τελευταία σύζυγο του, ο Φίλιππος απέκτησε δύο παιδιά, τον Κάρανο και την Ευρώπη. Η Ολυμπιάδα διέταξε το θάνατο αυτών των παιδιών μετά τη δολοφονία του Φιλίππου.

Διαβάστε επίσης  Ελλάδα 2017: Η τύχη υπερτερεί της ατομικής προσπάθειας;

Όσον αφορά το Μέγα Αλέξανδρο, απέκτησε δύο υιούς, τον Ηρακλή (327 π.Χ.) και τον Αλέξανδρο Δ’ (323 π.Χ.). Το πρώτο παιδί του ήταν νόθο από την ερωμένη του, Βαρσίνη. Ο Αλέξανδρος Δ’ γεννήθηκε λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του και είχε αναγνωριστεί βασιλιάς μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Μεγάλου Αλέξανδρου, Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Φίλιππος Γ’ ήταν  πνευματικά ασταθής. Η κόρη της Κυνάνης, Ανταία, είχε παντρευτεί τον τελευταίο και το ζεύγος εκτελέστηκε μετά από μερικά χρόνια από εντολή της Ολυμπιάδας. Το τέλος του Αλέξανδρου Δ’ ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν αυτός και η Ρωξάνη δηλητηριάστηκαν με εντολή του Κάσσανδρου.  Τέλος, ο Ηρακλής αξίωσε δικαιώματα στο θρόνο μετά και το θάνατο του αδελφού του ως τελευταίος απόγονος του Μεγάλου Αλέξανδρου. Εν τέλει, θανατώθηκε κι εκείνος με δηλητήριο.

Ολυμπιάδα. Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Θάνατος

Το τέλος του αυτοκράτορα Αλέξανδρου δεν άργησε να έρθει. Ήταν αρχές Ιουνίου 323 π.Χ. και σχεδίαζε τον περίπλου της Αραβίας όταν αρρώστησε βαριά. Παρά τις συνωμοσιολογίες γύρω από το θάνατό του, η αιτία που έχει επικρατήσει είναι ο τυφοειδής πυρετός. Επίσης, φημολογείται πως η ελονοσία θανάτωσε το Μέγα Αλέξανδρο. Η εμπύρετη κατάστασή του διήρκησε 10 ημέρες δημιουργώντας υποψίες στο στρατό του για το αν ζει ή έχει πεθάνει. Οι στρατηγοί του αναγκάστηκαν να επιτρέψουν σε όλους τους στρατιώτες του να τον αποχαιρετήσουν ένας-ένας. Υπολογίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Ιουνίου 323 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών. Ο Αλέξανδρος δεν είχε υποδείξει διάδοχο και, συνεπώς, η μάχη για τη διαδοχή ξεκίνησε αμέσως. Η τεράστια αυτοκρατορία διαλύθηκε και μοιράστηκε από τους στρατηγούς του. Ο θάνατος του Αλέξανδρου σηματοδότησε το τέλος της ελληνιστικής περιόδου της αρχαιότητας.

Διαβάστε επίσης  Ο Ντομπρολιούμποφ και ο ελληνικός ομπλομοβισμός

Εν κατακλείδι, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μία προσωπικότητα που συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο. Εξάλειψε τον περσικό κίνδυνο και κατάφερε να διευρύνει τα όρια του Μακεδονικού Βασιλείου. Ήταν ένα από τα πρόσωπα που η επιρροή του τον έχει κάνει γνωστό μέχρι και σήμερα, 2000 και πλέον χρόνια μετά το θάνατό του.

Advertising

5 πράγματα για το Μέγα Αλέξανδρο
Η διάσπαση της αυτοκρατορίας σε 4 βασίλεια. Πηγή εικόνας: ebooks.edu.gr

Πηγές

Αλέξανδρος ο Μέγας ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org (Τελευταία πρόσβαση 08.06.2021)

Αρχαία Ιστορία Α’ Γυμνασίου, Κατσουλάκος Θεόδωρος, Κοκκορού-Αλευρά Γεωργία, Σκουλάτος Βασίλειος, εκδόσεις: Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος»

Cleopatra Eurydice of Macedon ανακτήθηκε από: en.wikipedia.org (Τελευταία πρόσβαση 08.06.2021)

Advertising

Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου: Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού Α’ Λυκείου, Αντώνης Μαστραπάς, εκδόσεις: Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος»

Με λένε Γιώργο και είμαι δάσκαλος, συγκεκριμένα μικρών υπερηρώων! Μου αρέσει να διαβάζω ιστορία και λογοτεχνία. Από εκεί πηγάζει και η στροφή προς τη γραφή κειμένων. Δεν μπορώ να αντισταθώ στο να μοιράζομαι γνώση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες λέξεις

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες

Σενάριο vs Σκηνοθεσία: Ποιος κερδίζει στο τέλος;

Στον κόσμο του κινηματογράφου, πολλές φορές μιλάμε για τη μαγεία