Ένα αρχαίο προσβλητικό γκράφιτι

To street art θεωρείται μια μορφή σύγχρονης τέχνης. Γκράφιτι, με εικόνες, συνθήματα, ρητά και προσωπογραφίες κοσμούν τις πολυκατοικίες, τα εργοστάσια και τα μέσα μεταφοράς των πόλεων. Είναι όμως τα γκράφιτι τόσο σύγχρονα όσο νομίζουμε; Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως μία αρχαία πέτρα η οποία λέγεται ότι απεικόνιζε πάνω της ένα γκράφιτι σε μορφή φαλλού.

Η αρχαία πέτρα βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Vindolanda. Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό βοηθητικό φρούριο το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Αγγλία, νότια του Τείχους του Αδριανού, στο οποίο οι αρχαιολογικές ανασκαφές του χώρου δείχνουν ότι βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κατοχή από περίπου το 85 μ.Χ. έως το 370 μ.Χ

Η λαξευμένη πέτρα βρέθηκε στις 19 Μάη του 2022 από τον εθελοντή και βιοχημικό Dylan Herbert, στο χωριό Bardon Mill στο Northuberland. Το αρχαίο γκράφιτι χρονολογείται από την ρωμαϊκή κατοχή της Βρετανίας. Η πέτρα έχει μέγεθος 40 cm πλάτος και ύψος 15 cm. Ο ίδιος δηλώνει πως στην αρχή έμοιαζε με μια συνηθισμένη πέτρα γυρίζοντας την ανάποδα όμως αποκαλύφθηκε το γκράφιτι. Όταν η πέτρα καθαρίστηκε από το χώμα, τις λάσπες και τη σκόνη η εικόνα άφησε άναυδο τον Herbert.

Λαξευμένες πάνω στην πέτρα ήταν οι λέξεις: SECVNDINVS CACOR δίπλα από την εικόνα του φαλλού, αποκαλύπτοντας ότι το συγκεκριμένο γκράφιτι φανερώνει μια πολύ έντονη προσωπική προσβολή. Ο διευθυντής ανασκαφών Andrew Birley ανέφερε πως οι λέξεις είναι μια μπερδεμένη εκδοχή της λέξης “SECUNTINUS THE SHITTER “, ο δημιουργός του συγκεκριμένου γκράφιτι είχε σκοπό να προσβάλει τον αναγραφόμενο καθώς φαίνεται ξεκάθαρα πως ήταν πολύ νευριασμένος μαζί του.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Πόσο κοστίζει να μεγαλώσει ένα παιδί στην Ελλάδα;
Ad 14

Παρόλα αυτά ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι στην αρχαία Ρώμη ο φαλλός θεωρείται σύμβολο γονιμότητας και καλής τύχης. Το συγκεκριμένο πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές σίγουρα δεν συμβόλιζει κάτι τέτοιο, καθώς ο τρόπος με τον οποίο είχε χαραχτεί η εικόνα ήταν ξεκάθαρα προσβλητικός.

Το συγκεκριμένο σκάλισμα είναι το 14ο με φαλλικό σχέδιο, το οποίο βρέθηκε στην περιοχή. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δίνει στους ιστορικούς την αίσθηση ότι οι πολίτες του τρίτου αιώνα δεν διέφεραν και πολύ από αυτούς στις σύγχρονες κοινωνίες ως προς τις προσβολές. Το παρόν εύρημα πάντως δείχνει, πως ακόμα και στην αρχαιότητα δεν δυσκολεύονταν να εκφράσουν το θυμό τους γράφοντας προσβλητικά μηνύματα σε πέτρες. Τα γκράφιτι και η έκφραση των συναισθημάτων πάνω σε τοίχους φαίνεται να ταξιδεύουν στον χρόνο.

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

coolhunting.com

sci-news.com

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα της Φιλοσοφίας. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής. Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λιθουανία

Λιθουανία: Ταξιδεύουμε στην κορώνα της Βαλτικής

Προορισμός μας αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η μεγαλύτερη

Ριπίδια: η σημασία και η χρήση τους στην αρχαία Ελλάδα

Τα ριπίδια στην αρχαία Ελλάδα, ή αλλιώς βεντάλιες, ήταν