
Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη ιστορίες που αφορούν θεούς και θνητούς. Μια από αυτές αναφέρεται στη ζωή της Καινής, ή μάλλον του Καινέα.
Ο Καινέας ήταν γενναίος πολεμιστής και ιδιαίτερα φημισμένος. Ο Νέστορας, στην Ιλιάδα, τον συγκαταλέγει ανάμεσα στους πιο άξιους άντρες που γνώρισε ποτέ στη ζωή του. Ισχυρίζεται μάλιστα πως ήταν πολύ σπουδαιότερος ακόμη κι από τον Αγαμέμνονα και τον Αχιλλέα.
Ποιος ήταν πραγματικά ο Καινέας
Ο Καινέας στην πραγματικότητα ήταν γυναίκα και ονομαζόταν Καινή. Πατέρας της ήταν ο Λαπίθης Έλατος και μητέρα της η Ιππέα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την νύμφη και θέλησε να πλαγιάσει μαζί της. Εκείνη όμως κατάφερε να τον ξεγελάσει ζητώντας του μια χάρη. Του είπε να την μεταμορφώσει σε άντρα, γενναίο πολεμιστή και άτρωτο απέναντι σε κάθε φονικό όπλο. Ο θεός της θάλασσας τότε δέχτηκε να της αλλάξει φύλο και έτσι μετονομάστηκε σε Καινέας.
Η αλαζονεία του Καινέα
Οι επιτυχίες του στις μάχες ήταν τόσο σημαντικές που οι Λαπίθες τον εξέλεξαν βασιλιά τους. Ο ίδιος γεμάτος αυτοπεποίθηση, αφού πλέον ήταν ανίκητος, κάρφωσε το δόρυ του στη μέση της αγοράς και ζήτησε από όλους τους ανθρώπους να το λατρεύουν σαν θεό. Τους ανάγκασε, μάλιστα, να κάνουν θυσίες σε αυτό και να μην τιμούν καμία άλλη θεότητα.
Η αντίδραση του Δία
Όταν ο Δίας πληροφορήθηκε για αυτήν την κίνηση του Καινέα, έδωσε διαταγή στους Κενταύρους να τον σκοτώσουν. Έτσι, στους γάμους του Πειρίθου, οι Κένταυροι όρμησαν επάνω του κι εκείνος κατάφερε να σκοτώσει κάποιους από αυτούς. Όλα τα όπλα τους όμως εξοστρακίζονταν και δεν μπορούσε τίποτα να τον τραυματίσει, αφού το δέρμα του ήταν μαγεμένο.
Οι Κένταυροι, ωστόσο, που κατάφεραν να γλιτώσουν, άρπαξαν κορμούς ελάτων και πεύκων και τα έριχναν με δύναμη καταπάνω του. Ο Καινέας στεκόταν όρθιος, με τα γόνατά του καρφωμένα στο χώμα, και σταδιακά βυθιζόταν στο έδαφος. Τελικά, θάφτηκε ζωντανός και πέθανε επειδή δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Μετά από λίγο, από το σημείο που βρισκόταν ο ίδιος θαμμένος, ξεπρόβαλε ένα πουλί με φτερά στο χρώμα της άμμου. Ένας μάντης που τύχαινε να βρίσκεται εκεί, ερμήνευσε το γεγονός, λέγοντας πως το πουλί ήταν η ψυχή της Καινίδας. Αργότερα, όταν πήγαν να θάψουν το σώμα, συνειδητοποίησαν πως ήταν πάλι γυναικείο.
Ο Καινέας ήταν θεός τελικά;
Σύμφωνα με μια άποψη, η κατάβασή του αυτή υποδηλώνει πως ο Καινέας ήταν μια παλιά χθόνια θεότητα. Άλλοι, ωστόσο, ισχυρίζονται πως η πολεμική του πλευρά τον φέρνει κοντά στον θεό Άρη, αποτελώντας μια υπόστασή του. Είναι γνωστό πως πολλοί μύθοι παρουσιάζουν ανθρώπους να ευνοούνται από τους θεούς. Το αποτέλεσμα, όμως, αυτής της εύνοιας δεν ήταν και πάντα θετικό. Πολλές φορές, οι θνητοί ξεπερνούσαν τα όρια και η συμπεριφορά τους ήταν αλαζονική. Το ίδιο συνέβη και στον Καινέα και η αλήθεια είναι πάντως πως δεν έχει καταγραφεί κανένας τόπος λατρείας του.
Πηγές:
Μήττα Δ. Μορφές και θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Ανακτήθηκε από https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/page_115.html (τελευταία πρόσβαση 8/12/20)
Η μεταμόρφωση του μυθικού άτρωτου πολεμιστή Καινέα (2016). Ανακτήθηκε από https://www.pronews.gr/istoria/410855_i-metamorfosi-toy-mythikoy-atrotoy-polemisti-kainea (τελευταία πρόσβαση 8/12/20)
Καινέας. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82 (τελευταία πρόσβαση 8/12/20)