Ζουμερά κουτσομπολιά από το Βυζάντιο

Θεοδώρα
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Μπορεί το Βυζάντιο να μην υπάρχει πια, ωστόσο τα μεσημεριανά κουτσομπολιά του Μεγάλου Παλατιού μέχρι σήμερα μας αφήνουν άφωνους. Μεγάλοι Βυζαντινοί ιστορικοί αφιέρωσαν τόμους ολόκληρους να καταγράψουν τις πικάντικες ιστορίες που ακούγονταν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Ψάχνοντας σε επιγραφές, παπύρους, περγαμηνές και ερμηνεύοντας μεσαιωνικούς γρίφους, αναζητούμε τα gossip που μας δείχνουν ότι οι Βυζαντινοί μόνο άγιοι δεν ήταν…

Πρώτος σταθμός στο χρονοντούλαπο των κουτσομπολιών στο Βυζάντιο είναι ο μακρινός 6ος αιώνας μ.Χ. . Βρισκόμαστε στην εποχή όπου αυτοκράτορας είναι ο Ιουστινιανός, ο μεγάλος αυτός άνδρας που άφησε πίσω του τεράστιο νομοθετικό και στρατιωτικό έργο. Ο Ιουστινιανός παντρεύτηκε την Θεοδώρα, μία εταίρα – ουσιαστικά πόρνη – που γνώρισε κάποια στιγμή στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης.

Δε γνωρίζουμε πολλά για το παρελθόν της Θεοδώρας. Από σκόρπιες αναφορές, υποθέτουμε πως πρέπει να ήταν μέλος μίας αριστοκρατικής οικογένειας που κάποια στιγμή χρεοκόπησε και ξέπεσε στον Ιππόδρομο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όπως ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, ο γάμος ενός αυτοκράτορα με μία γυναίκα του Ιπποδρόμου έμελλε να γεμίσει τα βυζαντινά tabloid.

Από την πρώτη στιγμή, το σκανδαλώδες παρελθόν της Θεοδώρας τράβηξε την προσοχή των γραφέων του Μεγάλου Παλατιού. Οι αξιωματούχοι που είχαν πέσει σε δυσμένεια την περιγράφουν ως πανούργα πόρνη που έλυνε και έδενε στις μεγάλες δημόσιες υποθέσεις.

Πρώτο θέμα στα βυζαντινά μεσημεριανά

Μάλιστα, ένας μεγάλος βυζαντινός ιστορικός, ο Προκόπιος αφιέρωσε έναν ολόκληρο τόμο στις καυτές ιστορίες του ζευγαριού. Ονόμασε το έργο του Απόκρυφη Ιστορία (γιατί άραγε;) και ξεκίνησε να κράζει ανελέητα το ζεύγος Ιουστινιανού – Θεοδώρας βγάζοντας στη φορά πικρόχολα και καυτά κουτσομπολιά.

Διαβάστε επίσης  Ελληνική Επανάσταση: Τα playmobil μας γυρνούν στο 1821

Χαρακτήριζε τον Ιουστινιανό ως ξεδοντιάρη κοντοστούπη που τον κάνει ο, τι θέλει η γυναίκα του, ενώ η Θεοδώρα ήταν η πόρνη που μαγάριζε το παλάτι με τις ερωτικές περιπτύξεις της με ανώτερους στρατιωτικούς.

Advertising

Πριν στραφεί στο κουτσομπολιό, ο Προκόπιος είχε υπάρξει δημόσιος εξυμνητής του αυτοκρατορικού ζεύγους. Κάποια στιγμή, όμως, το αυτοκρατορικό ζεύγος ορίστηκε μαζί του με αποτέλεσμα ο Προκόπιος να πέσει σε δυσμένεια. Δυσαρεστημένος, λοιπόν, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση βγάζοντας στη φορά τα άπλυτα του βασιλικού ζεύγους.

Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες είχαν ψηλά στην ιεραρχία τους αξιωματούχους που κατέγραφαν με εγκωμιαστικό τρόπο τα κατορθώματα τους. Στην εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση, αυτό ήταν ένα είδος προπαγάνδας για την κοινωνία της Κωνσταντινούπολης. Αντίθετα, οι επικριτικές φωνές συνήθως κατέληγαν στην πυρά…

Παρά τις επικρίσεις του Προκόπιου, Ιουστινιανός και Θεοδώρα έμειναν στην Ιστορία εμπνέοντας καλλιτέχνες και ερευνητές για πολλούς αιώνες μετά το θάνατό τους μέχρι και σήμερα…

Η ΖΩΗ-ΡΗ Πορφυρογέννητη στο Βυζάντιο

Λίγους αιώνες αργότερα, κάπου στον 11ο αιώνα, μια Πορφυρογέννητη σκανδαλίζει με το βίο της την κοινωνία της Κωνσταντινούπολης. Βρισκόμαστε στην εποχή, όταν το Βυζάντιο έχει χάσει πολλά εδάφη στην Ανατολή και στο θρόνο ανεβαίνει η πρωτότοκη κόρη του Βασίλειου του Μακεδόνα, Ζωή Πορφυρογέννητη.

Advertising

Η Ζωή ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, φημισμένη για την ομορφιά της σε όλες τις αυλές της Ευρώπης και της Ανατολής. Ήταν λάτρης των… αρωμάτων. Οι χρονογράφοι της Ζωής μας πληροφορούν ότι η Ζωή παρέμενε κλεισμένη για μέρες στα διαμερίσματα της φτιάχνοντας αρώματα.

Οι πηγές λένε ότι γύρω από το δωμάτιο της Ζωής ήταν αναμμένα 24/7 μαγκάλια με μπαχαρικά που σιγόβραζαν για να βγάλουν εξωτικές κολόνιες. Ο Μιχαήλ Ψελλός, επίσημος σύμβουλος της Ζωής για δημόσια θέματα, αναφέρει ότι κάθε φορά που έμπαινε στα δωμάτια της Ζωής τον έπιανε ένα είδος αλλεργίας από τις έντονες μυρωδιές που αναδυόταν από τα never-stopping μαγκάλια.

Διαβάστε επίσης  Ροδώπις: Η πρώτη εκδοχή της Σταχτοπούτας

Πέρα από τις κολόνιες, η Ζωή είχε μανία με την εμφάνιση της. Ο Μιχαήλ Ψελλός μας λέει πάλι ότι η Ζωή ήταν πονοκέφαλος για κάθε τεχνίτη. Όταν ένας τεχνίτης πήγαινε να φτιάξει τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, η Ζωή ήταν πάνω από το κεφάλι του να… ρετουσάρει ό, τι δεν της άρεσε.

Αρκετά λογικό για μια εποχή που δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές ή Instagram!

Advertising

Ωστόσο, παρά τις συνήθειες ομορφιάς, η Ζωή προσπάθησε πολύ σκληρά να κρατηθεί στο γεμάτο έριδες παλάτι.

Δύο αδελφές και τρεις θρόνοι για το Βυζάντιο

Για να αναλάβει τον θρόνο η Ζωή, αρχικά έπρεπε αναγκαστικά να παντρευτεί έναν ανώτερο αξιωματικό. Το πρωτόκολλο του Μεγάλου Παλατιού δεν της επέτρεπε να βασιλεύει μόνη της. Έτσι, η Ζωή αποφάσισε να παντρευτεί τον πρώτο άνδρα της, ο οποίος, όμως, αντί να την κάνει βασίλισσα, την έκλεισε σε μοναστήρι και την υποχρέωσε να γίνει καλόγρια.

Εξοργισμένη η Ζωή, επιστρέφει στην Πόλη και αποφασίζει να βγάλει τον άντρα της από την μέση. Συμμαχεί με έναν άλλο αξιωματικό, ο οποίος βάζει έναν ευνούχο του παλατιού να σκοτώσει το Ρωμανό μέσα  στο λουτρό. O Ρωμανός τελείως τυχαία γλιστράει στο λουτρό και πεθαίνει ακαριαία.

Χήρα η Ζωή, ετοιμάζεται για το δεύτερο γάμο με τον Μιχαήλ Παφλαγόνα.

Advertising

O Μιχαήλ, όμως δεν αποδεικνύεται και η καλύτερη επιλογή για τη Ζωή. Χωρίς πολλή σκέψη, η Ζωή τον δηλητηριάζει μιας και ήταν ειδική στα ματζούνια και αποφασίζει να κρατήσει το θρόνο για τον εαυτό της.

Διαβάστε επίσης  Το εμπόριο των πλαστικών απορριμμάτων

Επειδή, όμως, ο λαός της Πόλης αγαπούσε πολύ τη Ζωή, της ζητά να κυβερνήσει με την αδελφή της Θεοδώρα. Οι δύο αδελφές ήταν, ωστόσο, ορκισμένες εχθροί και η διακυβέρνηση τους μόνο ειρηνική δεν ήταν.

Στο τέλος, η Ζωή παντρεύτηκε έναν τρίτο άνδρα, αφού πρώτα τον υποχρέωσε να χωρίσει την σύζυγο του. Επειδή, όμως οι Βυζαντινοί ήταν πρώτα από όλα Ρωμαίοι, δεν μπορούσαν να πουν όχι στη διαστροφή. Έτσι, η μεγάλη αίθουσα του Παλατιού έφτασε να έχει τρεις θρόνους, έναν για την Ζωή, έναν για τη Θεοδώρα κι έναν για την χωρισμένη γυναίκα που το διαζύγιο την οδήγησε πλάι στις αυτοκράτειρες.

Βυζάντιο γαρ…

Advertising

Όπως ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, έτσι η Ζωή και η Θεοδώρα τάφηκαν στον τεράστιο ναό των Αγίων Αποστόλων που δέσποζε επιβλητικός μετά την Αγία Σοφία. Μέχρι που κάποια στιγμή, ένας σουλτάνος αποφάσισε να προσευχηθεί στο θεό του και ζήτησε να ισοπεδώσουν μέχρι την τελευταία πέτρα τα μνημεία των Βυζαντινών αυτοκρατόρων για να κάνει άπλετο χώρο για το μεγάλο τζαμί του. Έτσι, δε θα μάθουμε ποτέ τίποτα άλλο ούτε για το περίλαμπρο ζεύγος ούτε για τις άτακτες πορφυρογέννητες…

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Σαν Σήμερα Η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Πηγή: www.lifo.gr

Αυτοκράτειρα Θεοδώρα: Το “σκάνδαλο” που έγινε εξουσία… . Πηγή: aixmi.gr

Ζωή η Πορφυρογέννητη: Χαρακτηρίστηκε ως η περισσότερο ερωτομανής Βυζαντινή Αυτοκράτειρα. Πηγή: timesnews.gr

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Nintendo Switch 2:   H  κονσόλα του αύριο

Ξεκίνησαν πριν λίγες βδομάδες οι προπαραγγελίες για την νέα κονσόλα
Κλείνοντας τη βαλίτσα...

Κλείνοντας τη βαλίτσα…

Κλείνοντας τη βαλίτσα… Τι σκέφτεσαι; Ακόμη ένα ταξίδι