4 χώρες της Αφρικής βρίσκονται αντιμέτωπες με νέο λιμό, αφού, σύμφωνα με ειδικούς, η ήπειρος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο πως η Σομαλία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου λιμού. Αυτή τη φορά όμως, δεν θα είναι η μόνη χώρα καθώς ο λιμός θα εμφανιστεί σε άλλες 3 χώρες, το Νότιο Σουδάν, την Νιγηρία και την Υεμένη με τη ζωή πάνω από 20 εκατομμυρίων ανθρώπων να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Ο λιμός έχει δείξει ήδη τα πρώτα του σημάδια στην Σομαλία. Η χώρα είχε χτυπηθεί από λιμό και 6 χρόνια πριν αλλά, όπως αναφέρει η διεθνής αμνηστία, ο καινούργιος λιμός δεν οφείλεται στην έλλειψη τροφίμων αλλά στην έλλειψη πόσιμου νερού καθώς οι ξηρασίες γίνονται όλο και εντονότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες από οργανώσεις, όπως η UNICEF, να χτιστούν τουαλέτες, φάρμακα για την απολύμανση του νερού καθώς και μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού. Εμπόδιο όμως στην προσπάθεια αυτή μπαίνουν οι συχνές πολεμικές συγκρούσεις που μαστίζουν μεγάλο μέρος της Αφρικής. Παράλληλα, ο ΟΗΕ ζητάει απεγνωσμένα μεγαλύτερη εισροή χρημάτων καθώς οι ανάγκες της ηπείρου γιγαντώνονται συνεχώς. Στην Αμερική, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο να μειώσει ή και να διακόψει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που μπορεί να πολλαπλασιάσει τους θανάτους, με αίτιο τον λιμό, στις πολλές χώρες της Αφρικής.
Το ακόμη πιο λυπηρό είναι πως, σύμφωνα με αξιωματούχους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, υπάρχει ικανή ποσότητα τόσο νερού όσο και τροφίμων στις περιοχές αυτές που απειλούνται άμεσα από τον λιμό. Στην πρόσβαση τους στα αγαθά αυτά εμπόδιο μπαίνουν οι ποικίλες πολεμικές συγκρούσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές για τρόφιμα και νερό να αυξάνονται κατά πολύ. Χαρακτηριστικό είναι πως σε περιοχές της κεντρικής Σομαλίας, ένα μπιτόνι νερό κόστιζε 4 cents ενώ τις τελευταίες μέρες η τιμή του έχει φτάσει τα 42 cents. Ένα υπέρογκο ποσό αν σκεφτεί κανείς πως ένας μέσος κάτοικος της Σομαλίας βγάζει περίπου 1 δολάριο ανά ημέρα.
Η Υεμένη βομβαρδίζεται συνεχώς από αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας ενώ υπάρχει και εμπάργκο στα τρόφιμα. To αποτέλεσμα: οι τιμές να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Βόρεια Νιγηρία, αφού επιδημίες από μη πόσιμο νερό έχουν εξαπλωθεί σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ μαίνονται μάχες μεταξύ Ισλαμιστών και στρατιωτών της Νιγηρίας. Ανάμεσα σε αυτές τις μάχες βρίσκονται εκατοντάδες αθώοι πολίτες οι οποίοι δέχονται καθημερινά τα πυρά και των δύο στρατών.
Στο Νότιο Σουδάν, οι αντιμαχόμενες δυνάμεις των επαναστατών και της κυβέρνησης μπλοκάρουν την εισροή τροφίμων στην χώρα καταλαμβάνοντας φορτηγά γεμάτα με τροφές και νερό και πουλώντας τα αργότερα στη «μαύρη αγορά». Στη Σομαλία, μεγάλο μέρος της χώρας ελέγχεται από Ισλαμιστές στρατιώτες οι οποίοι έχουν διακόψει δια ροπάλου κάθε βοήθεια του Δυτικού Κόσμου για την καταπολέμηση του λιμού προς την περιοχή αυτή.
Σημαντικό είναι πως οι περισσότεροι θάνατοι προκύπτουν σε περιοχές και κατασκηνώσεις όπου το φαγητό είναι άφθονο. Ο λόγος είναι πως λόγω του λιμού αλλά και των πολεμικών συγκρούσεων, χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται σε μικρές κατασκηνώσεις των οποίων οι προδιαγραφές δεν φθάνουν για έναν τέτοιο αριθμό ατόμων. Το αποτέλεσμα είναι οι κατασκηνώσεις να γίνονται εστίες μικροβίων και επιδημιών λόγω της έλλειψης υγιεινής και καθαρού νερού.
Οι χώρες αυτές δεν είναι οι μόνες που κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού και τροφίμων. Αφρικάνικες χώρες όπως το Μπουρούντι, η Αιθιοπία, η Κένυα και η Ουγκάντα εκπέμπουν ΣΟΣ καθώς τα αποθέματα τους έχουν στερέψει σε επικίνδυνο βαθμό.
Υ.Γ. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, έστω και λίγο, ακόμη και από το σπίτι μας. Μάθε πως στο: http://www.maxmag.gr/politismos/koinonia/shareit-gine-ki-esy-genneodoros-ke-voithise/
Πηγές
http://time.com/4716097/donald-trump-foreign-aid-africa-budget-famine/
https://www.nytimes.com/2017/03/27/world/africa/famine-somalia-nigeria-south-sudan-yemen-water