Η γενιά Beat και το καλλιτεχνικό ρεύμα που έφερε μαζί,
εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950. Εκπροσωπήθηκε από μία μικρή ομάδα καλλιτεχνών, «γεννημένων» στο μεταπολεμικό λίκνο, η οποία έμελλε να επηρεάσει πολλά μεταγενέστερα κινήματα. Ο Jack Kerouac, ο William Burroughs, ο Allen Ginsberg και ο Lawrence Ferlinghetti αποτελούν τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς αυτής.
Οι εκπρόσωποι της γενιάς Beat,
κοινωνοί του «Νέου Οράματος», ενσάρκωσαν μέσα από τα έργα τους την ανάγκη για εναντίωση και αμφισβήτηση του κατεστημένου πάσης φύσεως. Παρότι οι καλλιτέχνες αυτοί έζησαν σε ένα συντηρητικό οικογενειοκρατικό περιβάλλον, εξέφρασαν την ανάγκη για αλλαγή. Αμφισβήτησαν το αμερικανικό όνειρο, που μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950, καθώς καταδίκασαν την ανάγκη απόκτησης υλικών αγαθών. Ως προπάτορες κινημάτων όπως οι Hippies, οι punk καλλιτέχνες του 1970 ή το κύμα Grunge της δεκαετίας του 90’, έφεραν στο προσκήνιο κάποιες ανέγγιχτες και «μιαρές» πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.
Οι καλλιτέχνες της γενιάς Beat,
ανέδειξαν μέσα από τα έργα τους την σεξουαλική απελευθέρωση και τον ελεύθερο έρωτα, την ομοφυλοφιλία, την χρήση ναρκωτικών ουσιών καθώς και την μελέτη ανατολικών θρησκειών. Πολλοί από αυτούς προσέδωσαν στα έργα τους αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το «On the Road» του Jack Kerouac, όπου περιγράφει ρεαλιστικά και μοναδικά τις περιπέτειες του κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής. Το «On the Road» του Kerouac, μαζί με το «Naked Truth» του Burroughs είναι δύο εμβληματικά έργα της γενιάς Beat.
Παρότι επαναστάτες, οι εκπρόσωποι της γενιάς Beat,
γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και επηρεάστηκαν από σπουδαίους προγενέστερους όπως ο Henry David Thoreau και ο Ralph Waldo Emerson. Επιπλέον, οι «Beatnik» όπως αλλιώς είχαν ονομαστεί, ήταν θιασώτες της τζαζ μουσικής και της κουλτούρας που έφερε. Οι ανατολικές θρησκείες από την άλλη, αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης για τη γενιά Beat και εμπλούτισαν ακόμη περισσότερο το αντικομφορμιστικό τους πνεύμα.
Η γενιά Μπιτ είχε πολλά να γράψει.
Η αμφισβήτηση της υπάρχουσας κατάστασης, ώθησε τους καλλιτέχνες στην ρεαλιστική απεικόνιση της ανθρώπινης ύπαρξης και έτσι στη δημιουργία του αυθορμητισμού και της αυθεντικότητας. Η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και τα βιωματικά περιστατικά διαμόρφωσαν πολλές γενιές καλλιτεχνών και κινημάτων. Η αποκαθήλωση πολλών πολιτικών και κοινωνικών αρχών από το «Νέο Όραμα» επηρέασαν την πορεία της αμερικανικής κοινωνίας. Ακόμη και ο τρόπος γραφής τους ήταν αντισυμβατικός. Αυτό σε συνδυασμό με το εκκεντρικό και σοκαριστικό για την εποχή περιεχόμενο, κατέστησε δύσκολη αρχικά την έκδοση πολλών συγγραμμάτων. Μεταγενέστερα τα έργα της γενιάς Beat γνώρισαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία και φήμη.
Η γενιά Beat θα μπορούσε κανείς να πει ότι
αποτελούσε μία αντισυμβατική συντροφιά αντιδραστικών διανοούμενων. Ωστόσο, η συμβολή τους στην παγκόσμια λογοτεχνία και ακόμη περισσότερο, στην πρωτοποριακή και απελευθερωμένη σκέψη αποδεικνύει ότι η αποδοχή της ασφάλειας είναι μάλλον στασιμότητα και όχι ησυχία. Η γενιά Beat κατάφερε να «φωνάξει» έναν καινούριο κόσμο γεμάτο σύμβολα απελευθέρωσης.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
“Beat Generation” ανακτήθηκε από: en.wikipedia.org
“Political and Social Impact of the Beat Generation” By Eddy Wilson ανακτήθηκε από: ahr-ashford.com