Περάσαμε, πλέον, στο επόμενο στάδιο της καταπολέμησης του Covid-19. Ωστόσο, δεν επικρατεί σιγουριά για το μέλλον. Οι αντικρουόμενες απόψεις ατόμων σε θέσεις καίριας σημασίας για την χρήση μάσκας η όχι, έχουν προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τους τρόπους προστασίας κατά της επιδημίας. Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση έχει δημιουργήσει το γεγονός πως ενώ είναι αμφίβολη η προστασία που προσφέρει η μάσκα στους πολίτες, η μη χρήση της θα τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.
Το χρονικό της χρήσης μάσκας
Από τις αρχές της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι επίσημες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών δεν χαρακτήριζαν την χρήση της μάσκας ως αναγκαίο μέσο για την προστασία μέσου κατά του ιού. Φυσικά, στην Ασία όπου ξέσπασε αρχικά ο ιός, η χρήση της μάσκας ήταν διαδεδομένη. Ωστόσο στις Ασιατικές χώρες λόγο συνθηκών ατμοσφαιρικής μόλυνσης, η χρήση της μάσκας στην καθημερινότητα τους είναι δεδομένη. Κάτι που εξηγεί και την υπερβολική παραγωγή και κατανάλωση μασκών που γίνεται στην Ασία εδώ και αρκετά χρονιά. Που, παρεμπιπτόντως, αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει την παραγωγή. Κάτι που θα δημιουργήσει έλλειψη σε ένα προϊόν. Σε ένα προϊόν όπου στη χωρά μας η μη χρήση του σε συγκεκριμένες καταστάσεις θα οδηγεί σε επιβολή προστίμου.
Δεν πρέπει να φοράμε μάσκα
Οι υφασμάτινες μάσκες μερικής κάλυψης προσώπου, οι οποίες είναι σχεδιασμένες να καλύπτουν το στόμα και την μύτη εξαρχής δεν χαρακτηρίστηκαν ως επαρκή μέσο για την πρόληψη στον ιό. Ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρμόδιοι τόνιζαν ότι, οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα. Πιο συγκεκριμένα, και καθώς η μάσκα προστατεύει από μικρόβια, είναι προορισμένη για αυτόν που νοσεί. Όχι για τον υγιή, ο οποίος αν τη χρησιμοποιεί, αυξάνει το ενδεχόμενο να νοσήσει σε περίπτωση που πέσει επάνω σε ασθενή που μεταδίδει σταγονίδια.
Αυτό διότι τα σταγονίδια περνούν είτε μέσα, είτε γύρω από τη μάσκα που τα εγκλωβίζει. Χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν από περίπου ένα μήνα ανακοίνωσε πως η χρήση μασκών από το γενικό κοινό, δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους. Κίνδυνοι, όπως το να μολυνθείς άθελα με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές.
Πρέπει να φοράμε μάσκα
Ωστόσο, στην φάση που βρισκόμαστε, η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία. Έτσι, καθώς οδηγηθήκαμε στη κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, παραμερίστηκαν οι αρχικές διαφωνίες των ειδικών ως προς την αναγκαιότητα ή μη της χρήσης μάσκας ως μέσου πρόληψης απέναντι στον κορονοϊό, και θεωρήθηκε ως απαραίτητη συνθήκη για την σταδιακή και ελεγχόμενη επιστροφή προς την κανονικότητα. Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους, λόγω της ύπαρξης πολλών ασυμπτωματικών ασθενών. Κάτι που στην αρχή υπήρχε ως υποψία και τώρα επιβεβαιώθηκε. Έτσι, πλέον, πρέπει να φορούν μάσκες και όσοι δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους είναι ήπια. Με αυτό τον τρόπο, οι υγιείς που φορούν μάσκες προφυλάσσονται από τους συμπτωματικούς σε χώρους όπου η συνάθροιση είναι αναπόφευκτη όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και τα νοσοκομεία.
Η στάση άλλων χωρών
Στις πληγείσες χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η χρήση της μάσκας έγινε υποχρεωτική. Με την κυβέρνηση, ωστόσο, να τοποθετεί πλαφόν στην πώληση τους στα 50 λεπτά του ευρώ. Παρομοίως και στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση τοποθέτησε πλαφόν πώλησης στα 90 λεπτά του ευρώ, υστέρα από πρωτοφανή περιστατικά αισχροκερδείας. Στη Γερμανία σε κάποιες περιοχές έχουν επιβάλλει τη χρήση μάσκας με την επιβολή προστίμου σε αντίθετη περίπτωση. Ενώ σε κάποιες άλλες όπως στο Βερολίνο και στη Βρέμη συστήνουν (δεν υποχρεώνουν) την χρήση μάσκας, και δεν υπάρχει επιβολή προστίμων. Στο Βέλγιο, η κυβέρνηση μοίρασε εκατομμύρια μάσκες στους πολίτες του.
Η Ελληνική πραγματικότητα
Στην Ελλάδα, η μη χρήση της μάσκας θα συνοδεύεται με πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Κάτι το οποίο δημιούργησε αρκετά μεγάλη δυσνόηση. Και αυτό, διότι, αρχικά, η μάσκα εν Ελλάδι είχε χαρακτηριστεί ως μη αποτελεσματική. Στη συνέχεια αυτό άλλαξε και θεωρήθηκε χρήσιμη. Ωστόσο, πλέον, γίνεται υποχρεωτική. Είναι γεγονός πως η Ελληνική κοινωνία είναι οικονομικά αποδυναμωμένη. Αυτό σε συνδυασμό με την τιμή που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στις μάσκες, και την μη πρόθεση της κυβέρνησης να συνδράμει, καθιστά την κατάσταση αλλοπρόσαλλη. Ακόμα και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, είναι αντίθετη με το κυνήγι των παραβατών που δεν θα φοράνε μάσκα.
Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης :
Γιατί μετά από τόσες διαφημιστικές καμπάνιες και ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες για την τήρηση της προσωπικής υγιεινής, η Αστυνομία πρέπει να πάρει τον ρόλο του «μπαμπούλα» και να βεβαιώνει παραβάσεις για ένα ζήτημα που όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δεν αποτελεί την μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη προστασίας της υγείας μας; Όταν το πλύσιμο των χεριών, τα αντισηπτικά, η τήρηση αποστάσεων και ο μη συγχρωτισμός είναι το ίδιο σημαντικά, το «κυνηγητό» που προωθείται θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την δημιουργία εντάσεων μεταξύ πολιτών-Αστυνομικών.
Επίσης, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι για να εξασφαλιστεί η καθολική χρήση μασκών στα ΜΜΜ και στις δημόσιες Υπηρεσίες, πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις προμηθευτούν. Ειδικότερα, η Πολιτεία θα πρέπει να χορηγεί δωρεάν μάσκες σε όλους όσους εισέρχονται στα ΜΜΜ και στις δημόσιες υπηρεσίες, τοποθετώντας σε ευκρινή σημεία ικανό απόθεμα αυτών. Διαφορετικά, είναι εκ προοιμίου βέβαιο ότι πολλοί συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη νέα υποχρέωση.
Την ίδια ώρα, έχουν γεμίσει τα τηλεοπτικά κανάλια και το ίντερνετ με τρόπους δημιουργίας αυτοσχέδιων μασκών. Μία λύση που στερείται την ιδιότητα της πρόληψης έναντι στον ιό και υπάρχει ξεκάθαρα για την πρόληψη του ενδεχομένου προστίμου. Όπως είχε τονίσει ο κ. Τσιοδρας στο δελτίο τύπου στις 4 Απριλίου, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα έκθεσης στον ιό, καθώς 40% με 90% των σωματιδίων του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, και αυτό σε συνδυασμό με την υγρασία που έχει αποκτήσει το ύφασμα από την αναπνοή αυτού που το φοράει, το καθιστά επικίνδυνο.
Απόρροια αυτών των εξελίξεων είναι η δημιουργία δυσαρέσκειας και σύγχυσης στη βάση της ελληνικής κοινωνίας. Κυριολεκτικά επιβάλετε στο μέσο πολίτη -είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο- ένα κόστος χωρίς την παραμικρή ενίσχυση από το κράτος. Κάτι που αναδεικνύει τις ανισότητες που υπάρχουν εντός της κοινωνίας. Αφού έτσι, πλέον, η προστασία των πολιτών θα εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες κάθε πολίτη. Οι ανισότητες αυτές δεν πρέπει να δημιουργούνται σε ένα κράτος δικαίου. Ένα κράτος δίκαιου δεν διακρίνει τους πολίτες του με τέτοια κριτήρια σε καμία περίπτωση. Εάν το επιχειρεί τότε παύει να είναι, πλέον, τέτοιο. Και αυτό δεν είναι άποψη, αλλά γενική αλήθεια.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο :
Κορονοϊός: Πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι; Ανακτήθηκε από: www.healthview.gr
Όχι στο κυνήγι μασκών λένε οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης. Ανακτήθηκε από: www.voria.gr
Που είναι υποχρεωτική η μάσκα. Ανακτήθηκε από: www.odigostoupoliti.eu
Κορονοϊός: Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χρήση μάσκας. Ανακτήθηκε από: www.onmed.gr