Δικαίωμα στην έκτρωση;

7 Οκτωβρίου 2016

Με το ξέσπασμα αντιδράσεων κατά της ολικής απαγόρευσης της έκτρωσης στην Πολωνία, εγείρεται ξανά το θέμα της έκτρωσης και του δικαιώματος των γυναικών σε αυτήν την απόφαση.

έκτρωση

Ειδικότερα, η Πολωνία -όντας μια από τις συντηρητικές χώρες σε ζητήματα τέτοιου είδους- ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική δίνοντας την δυνατότητα έκτρωσης μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτές είναι, όταν υπάρχει εγκυμοσύνη μέσω βιασμού ή μέσω αιμομικτικής συνουσίας ή όταν υπάρχουν επιπλοκές στην κύηση και η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πρόσφατα, η Κυβέρνηση της Πολωνίας θέλησε να ακολουθήσει μια απόλυτη στάση στο θέμα αποκλείοντας ακόμα και αυτές τις περιπτώσεις. Να σημειωθεί πως όσες γυναίκες θέλουν να προβούν σε κατάργηση της εγκυμοσύνης, ταξιδεύουν εκτός συνόρων, συνήθως στη Γερμανία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την προσπάθεια των γυναικών να αποκτήσουν εξ ολοκλήρου δικαίωμα στο σώμα τους και να επιλέγουν οι ίδιες για τον εαυτό τους. «My body My choice» είναι το σύνθημα που χρησιμοποιείτο για αυτό το σκοπό, με στόχο να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες περί των δικαιωμάτων τους και μάλιστα ίσως του πρώτιστου, το να μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιες για το σώμα τους.

mybody

Είναι όμως όλα τόσο απλά; Ναι, ιδανικά το καθολικό δικαίωμα θα ελευθέρωνε τις γυναίκες. Όμως μπορεί να γίνει; Επίσης, ποια θα είναι τα κριτήρια, οι περιορισμοί; Μπορεί ένα κοριτσάκι 14, 15 χρονών να πάρει αυτήν την απόφαση μόνη της; Σε ποιες περιπτώσεις λοιπόν το δικαίωμα να δίνεται; Θεωρητικά κάτι τέτοιο εμπίπτει στις εγκυμονούσες. Όμως η έμμηνος ρύση και εκ των πραγμάτων η δυνατότητα εγκυμοσύνης μπορεί να ξεκινήσει στις γυναίκες από την ηλικία των 12, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και πιο νωρίς. Δεν θα ασχοληθώ με το ηθικό μέρος της εγκυμοσύνης σε μια τέτοια ηλικία, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και μάλιστα πολλές. «Teenage mom», ο όρος που χρησιμοποιείται στις Η.Π.Α όταν έφηβες γίνονται μαμάδες μιας και δεν καταφεύγουν στην έκτρωση.

teenmom

Advertising

Για αυτές τις ηλικίες λοιπόν δεν υπάρχει παράδοξο; Την ίδια στιγμή υπάρχουν στο ίδιο πρόσωπο δύο ταυτότητες. Αυτό του παιδιού, της έφηβης, της νεαρής γυναίκας πριν την νόμιμη ενηλικίωση της και όμως η μητρότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις όλοι γνωρίζουμε πως η απόφαση δεν μπορεί να γίνει από το έφηβο κορίτσι. Δεν υπάρχει η ωριμότητα, η κριτική σκέψη, η σύνεση. Δεν υπάρχουν τα μέσα για να μεγαλώσει αυτόνομα και ανεξάρτητα το παιδί που επρόκειτο να φέρει στον κόσμο.

     Κατά πόσο λοιπόν μπορεί να εφαρμοστεί το «Το σώμα μου Η επιλογή μου»; Ποιος μπορεί να αποφασίσει για όλα αυτά; Δύσκολο να εκφράσω τη γνώμη μου, θα τελειώσω όμως με αυτό. Σίγουρα δεν αποφασίζει αυτή η νέα ζωή.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά η στάση μας απέναντι…

Πολιτισμός

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως