
Η Facebook αποτελεί ένα από τα οικονομικά και τεχνολογικά θαύματα του 21ου αιώνα. Αυτό που ξεκίνησε ως μία φοιτητική πλάκα εξελίχθηκε σ’ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Πέρα από τον τομέα της επικοινωνίας, η Facebook φιλοδοξεί να επεκταθεί έως και την τεχνητή νοημοσύνη και την εικονική πραγματικότητα. Αυτό εξηγεί και την αιφνίδια απόφαση της εταιρείας να λανσάρει το δικό της κρυπτονόμισμα. Πως θα λειτουργεί αυτό, και τι αναμένεται να αλλάξει στην πλατφόρμα που διαχειρίζονται περισσότεροι από 2 δις άνθρωποι;
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από την τεχνητή νοημοσύνη. Γιατί η Facebook επενδύει δις δολάρια σε αυτήν την έρευνα και τι θέλει να αποκτήσει;
Σύμφωνα με την σελίδα της εταιρείας, η τεχνητή νοημοσύνη «θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων λογισμικών και λειτουργιών που θα διευρύνουν τους ορίζοντες της ανθρωπότητας». Την ίδια στιγμή, η Facebook διατηρεί πλήθος γραφείων από την Νέα Υόρκη έως το Τελ Αβίβ που εστιάζουν σε διαφορετικούς τομείς της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το παραγόμενο λογισμικό για να αποτρέπει κυβερνοεπιθέσεις και να εντοπίζει κακές χρήσεις του δημοσίου λόγου στην πλατφόρμα της. Όταν εννοούμε κακή χρήση, αναφερόμαστε στο hatecommenting ή στα fake news που συχνά κατακλύζουν την πλατφόρμα.
Ωστόσο, η έρευνα της εταιρείας έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Πριν από περίπου ένα μήνα, η Facebook λάνσαρε αποκλειστικά για δική της εταιρική χρήση ένα ιδιαίτερο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Αργότερα, όμως, διαπιστώθηκε ότι όταν το λογισμικό χρησιμοποιούνταν από γυναίκες, Αφροαμερικούς ή Ασιάτες, εμφάνιζε σοβαρές δυσλειτουργίες. Αυτά τα περιστατικά δίχασαν τους εργαζόμενους στα ερευνητικά προγράμματα της εταιρείας και έκαναν πολλούς να αναρωτιούνται εάν η Facebook δεν είναι ισότιμος εργοδότης. Το περιστατικό έλαβε τόσο μεγάλη διάσταση που ανάγκασε τον υπεύθυνο των ερευνητικών προγραμμάτων να αποσύρει το λογισμικό.
Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 2017, όταν δύο ρομπότ που δημιούργησαν υπάλληλοι της εταιρείας άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας έναν δυσνόητο κώδικα επικοινωνίας που οι υπάλληλοι δεν κατανοούσαν. Αμέσως, αυτή η εξέλιξη προκάλεσε πανικό στην εταιρεία και το πρόγραμμα ανάπτυξης ρομπότ διακόπηκε αιφνιδίως.
Τα παραπάνω προγράμματα της εταιρείας εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το είδος της τεχνολογίας που προσπαθεί να αναπτύξει η Facebook, αλλά και με την ασφάλεια αυτών των προγραμμάτων. Τι θα συμβεί, εάν αυτή η τεχνολογία εμπορευματοποιηθεί ή αξιοποιηθεί για στρατιωτικούς/ καθεστωτικούς λόγους; Ειδικά, αν αυτά συνδυαστούν με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, τίθεται το θέμα της ασφάλειας αυτής της τεχνολογίας. Είναι η Facebook σε θέση να προστατεύσει και να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας;
Κρυπτονόμισμα αλά Facebook
Η Facebook δουλεύει ακόμα στην δημιουργία του δικού της κρυπτονομίσματος. Η εταιρεία έχει ονομάσει το νέο είδος συναλλαγής LIBRA και αναμένεται να το λανσάρει στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Παρότι αναμένεται να βάλλει την εταιρεία στον ανερχόμενο κλάδο της ψηφιακής οικονομίας, η LIBRA θέτει ερωτήματα για το είδος και την ασφάλεια των νέων e-συναλλαγών.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν αναλογιστεί κανείς την πολυπλοκότητα της ρύθμισης της ισοτιμίας του νομίσματος. Η εταιρεία αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα manual σχετικών κανονισμών. Τι είδους συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω της LIBRA και είναι οι πλατφόρμες της εταιρείας αρκετά ασφαλείς για τέτοιου είδους συναλλαγές; Σε οικονομικό επίπεδο, πως θα ρυθμίζεται η ισοτιμία με το δολάριο, το ευρώ ή το γιεν; Η εταιρεία μάλιστα έχει ιδρύσει έναν οργανισμό αξίας 10 εκ. ευρώ με σκοπό τον έλεγχο της κυκλοφορίας του νομίσματος. Προς το παρόν, η εταιρεία προσπαθεί να πείσει επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν την LIBRA ως τρόπο πληρωμής.
Το ζήτημα των ψηφιακών νομισμάτων ήλθε στο προσκήνιο μετά την εμφάνιση του Bitcoin. Αν και αρχικά θεωρήθηκε το μέλλον της εγχρήματης οικονομίας, γρήγορα δέχτηκε δριμύτατη κριτική. To Bitcoin έχει επικριθεί για νομισματικούς λόγους, έχει χρησιμοποιηθεί σε παράνομες συναλλαγές και θεωρείται ως νόμισμα υψηλού ρίσκου. Στο ίδιο μήκος κύματος, το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών έχει ζητήσει λεπτομερείς πληροφορίες από την Facebook για αυτό το νόμισμα και την χρήση του.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
“Facebook plans to launch ‘GlobalCoin’ currency in 2020”, BBC (Τελευταία πρόσβαση 8/6/2019)
“Facebook Is Finding Problems With Artificial Intelligence Too”, Wired (Τελευταία πρόσβαση 8/6/2019)
“Facebook plans June 18th cryptocurrency debut. Here’s what we know”, Techcrunch.com (Τελευταία πρόσβαση 8/6/2019)
“Facebook is experimenting with robots to push its AI research forward”, The Verge (Τελευταία πρόσβαση 8/6/2019)