Η τοξική αρρενωπότητα και ο ρόλος της πανδημίας

αρρενωπότητα
Πηγή εικόνας: innovationunit.org

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται και η ανθρωπότητα προσαρμόζεται σε εξελίξεις που δεν ορίζει η ίδια. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας που ξεκίνησε την άνοιξη του 2020 για τις περισσότερες χώρες, οι άνθρωποι που παρέμειναν στα σπίτια τους ήρθαν σε επαφή με μία νέα πραγματικότητα που «γέννησε» προβλήματα αλλά δημιούργησε και το έδαφος για την εδραίωση αλλαγών. Στο πλαίσιο της μετάβασης αυτής, η πανδημία, ίσως, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για να επανεξετάσουμε την αρρενωπότητα στον πυρήνα της και τα πρότυπα της ανδρικής συμπεριφοράς.

Φυσικά, αυτή η αλλαγή δεν αφορά σε αισθητικά πρότυπα, αλλά στο να επαναπροσδιοριστούν τα όρια της αρρενωπότητας. Μέχρι σήμερα βλέπουμε τον άνδρα να αποδέχεται το metrosexual πρότυπο, κάνοντας έτσι ουσιαστικά βήματα προς την απελευθέρωση της αισθητικής, χωρίς όμως αυτό να ανάγεται και στην ανδρική συμπεριφορά. Η συμμετοχή του άνδρα στις δουλειές του σπιτιού, δεν θεωρείται από το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού απαραίτητη και δεδομένη. Η αρρενωπότητα και οι πατριαρχικές νόρμες επιτάσσουν την αποστασιοποίηση και τη συναισθηματική απάθεια.

Τα πρότυπα αυτά έχουν τις ρίζες τους στην σκληρή ανατροφή παλαιότερων γενεών, η οποία στηρίχθηκε στην επιβίωση κάτω από αντίξοες συνθήκες πολέμου και πείνας. Οι άντρες έπρεπε να είναι αμείλικτοι, να μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και φυσικά για να το πετύχουν αυτό χωρίς να λυγίζουν όφειλαν να αναισθητοποιηθούν συναισθηματικά και να έχουν τον πλήρη έλεγχο, υποσκελίζοντας τη γυναίκα. Φαίνεται ότι η αρρενωπότητα, όπως είναι διαμορφωμένη, είναι τοξική και για τους ίδιους τους άνδρες. «Οι άνδρες είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να προβούν σε αυτοκτονία από τις γυναίκες».

Η παραμονή των ανθρώπων στα σπίτια τους λόγω του COVID -19 έφερε μείωση της εγκληματικότητας, αλλά και αύξηση των κρουσμάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Στον αντίποδα, η καραντίνα έδωσε την ευκαιρία στα αρσενικά μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν στην εργασίες του νοικοκυριού καθώς και στη διδασκαλία εξ αποστάσεως για τα παιδιά. Ήρθαν περισσότερο σε επαφή με την πραγματικότητα της ζωής μέσα στο σπίτι, έτσι μπόρεσαν να εκφραστούν πιο ελεύθερα και ανοιχτά. Αυτή τη αλλαγή εντός του σπιτιού, μπορεί να σταθεί η αφορμή για τη μετάβαση από την ανάλγητη αρρενωπότητα προς μία πιο φεμινιστική ανδρική πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης  Το μηδενικό κοινωνικό πηλίκο, ο πλούτος και το cyberpunk

Ο COVID – 19 υπήρξε πρωτόγνωρος και για πολλούς μαθητές, οι οποίοι δέχονταν bullying. Η παραμονή στο σπίτι έφερε τη γαλήνη στα θύματα σχολικής βίας, η επιστροφή των οποίων στις αίθουσες δεν θα είναι ομαλή. Διαγράφεται έτσι μία λαμπρή ευκαιρία για τη διδασκαλία υγιών προτύπων και στο σχολικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί προάγγελο της σεξιστικής και τοξικά αρρενωπής κοινωνίας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

«Pandemic creates ‘historic moment’ to end macho culture». Ανακτήθηκε από: https://www.euronews.com/2020/09/24/pandemic-creates-historic-moment-to-end-macho-culture?fbclid=IwAR11TiFSowjN3nN0qE1ltdK2XbePdfD3eeT7U1jiczzxQRcVMz8zp_4e1BA

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που