Βραζιλία και φαβέλες: H άλλη όψη της πανδημίας

φαβέλες
Πηγή εικόνας: reuters.com

Την εξαθλίωση των ανθρώπων που ζουν στις φαβέλες της Βραζιλίας, ήρθε να κάνει χειρότερη η πανδημία του Covid-19 και το lockdown. Η πραγματικότητα όλων όσων ζουν στις φαβέλες δεν διαφέρει και πολύ από την οικονομική δυσχέρεια που έφερε το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων.

Μέχρι τώρα, οι πυκνοκατοικημένες φαβέλες μαστίζονταν από πλημμύρες και ένοπλες επιθέσεις συμμοριών και εμπόρων ναρκωτικών. Δηλητηριώδη και επικίνδυνα φίδια περνούσαν μπροστά από τα σπίτια και όλα αυτά να συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον με φτωχές συνθήκες υγιεινής. Ακόμη, τα σπίτια συχνά είναι κατασκευασμένα από φτηνά υλικά και πολλά από αυτά δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Πολλές οικογένειες μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τα μέλη τους. Πολλά από τα παιδιά που ζουν στις φαβέλες έτρωγαν στο σχολείο, τώρα κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Τα επιδόματα που δίνει οι κυβέρνηση σε καταγεγραμμένους και μη εργαζόμενους δεν είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των φτωχών κατοίκων. Στις φαβέλες, όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι: «Δουλεύουμε τα πρωί για να έχουμε φαγητό το απόγευμα». Τα είδη υγιεινής, αντισηπτικά μαντηλάκια, μάσκες και γάντια είναι πολύ ακριβά.

Μπορούμε να σκεφτούμε έτσι, ότι είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθεί o κορωνοϊός σε αυτές τις συνθήκες επιβίωσης, όταν μάλιστα, προηγουμένως, έχει επαναληφθεί το σκηνικό με τη φυματίωση και τον ιό Zika.

Τα 14 εκατομμύρια των ανθρώπων που κατοικούν στις φαβέλες σε όλη τη Βραζιλία, βιώνουν τα αποτελέσματα της διχασμένης πολιτικής ηγεσίας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρου υπήρξε από την αρχή αντίθετος ως προς το lockdown, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων, ενώ άλλοι αξιωματούχοι συμβούλευσαν το λαό να παραμείνει στα σπίτια. Στο κλίμα αυτό της σύγχυσης, κάποιοι κάτοικοι ανέλαβαν να καθαρίσουν κοινόχρηστους χώρους στις φαβέλες. Επιπλέον, οργανώσεις σε όλη τη χώρα, αναλαμβάνουν να προσφέρουν την αποστολή βασικών αγαθών στου κατοίκους. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και τα αποθέματα τελειώνουν γρήγορα. Στις φαβέλες, όπου οι κάτοικοι ήταν ήδη εξαθλιωμένοι οικονομικά, τα νοικοκυριά – όσα από αυτά διαθέτουν προμήθειες – δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των μελών τους για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης  Capoeira: Μια τέχνη που γεννήθηκε στη Βραζιλία

Η πανδημία σύμφωνα με πολλούς, είναι ικανή να «δώσει φως» στις φαβέλες και στις συνθήκες ζωής των κατοίκων τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον, είμαστε μάρτυρες της κοιωνικοοικονομικής ανισότητας λόγω ενός ιού που δεν κάνει διακρίσεις. Ακόμη όμως κι αν όλα τα στρώματα είναι ικανά να πληγούν από τον ιό, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι προνόμιο όλων. Σε αυτό το κλίμα της κοινωνικής απομόνωσης καλούμαστε να δούμε ένα διαφορετικό αύριο προσαρμοσμένο στη νέα ανάγκη που προέκυψε, αυτή της αδιαπραγμάτευτης ανθρώπινης επαφής χωρίς όρους.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
«’We’re abandoned to our own fate’: coronavirus menaces Brazil’s favelas»
ανακτήθηκε από: https://www.theguardian.com/global-development/2020/apr/14/were-abandoned-to-our-own-luck-coronavirus-menaces-brazils-favelas?fbclid=IwAR1NSHXFe6hKYw2wR_yfzLA6JWaV4pRt6rbOiwPKPLIZ8Wov8P1Yykaz7cI

«The Brazilian favela resident who saw coronavirus coming». Ανακτήθηκε από: https://edition.cnn.com/2020/04/09/americas/brazil-coronavirus-favela-intl/index.html

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση
Στην εικόνα απεικονίζονται τρεις γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας. Η κοπέλα στην μέση φοράει ένα πολύχρωμο κασκόλ που κρύβει τη μύτη της από τη μια μεριά και από την άλλη το φοράει ο νεαρός άνδρας, ο οποίος κρατάει ένα ροζ λουλούδι.

Penelope: Αυτό το γουρουνάκι έχασε τη μύτη του για την αγάπη

Το Penelope είναι μια ρομαντική κωμωδία φαντασίας του 2006