Το Kowloon λειτουργεί ως αποσπασμένο έδαφος της Κίνας στο κέντρο του βρετανικού Χονγκ Κονγκ. H κυβέρνηση του Χονγκ Κόνγκ δεν αγγίζει την ξένη (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) περιοχή και η ίδια η Κίνα δεν έχει τον χρόνο να «ασχοληθεί» με ένα τόσο εμφανώς ασήμαντο ζήτημα, που έτσι και αλλιώς της ανήκει. Αποτέλεσμα, η δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης από κάθε κρατική εποπτεία και παρέμβαση. Την πολεοδομική της δομή συνιστούν τετράγωνα κτίρια με διαδρόμους-λαβυρίνθους, που συχνά συνεχίζονται μέσα και κάτω από τα ίδια τα κτίρια. Το αρχικό σχήμα αποτελούμενο από μερικές πολυκατοικίας, έρχονται να συμπληρώσουν άλλες που κλείνουν τα εναπομείναντα κενά. Τελικό αποτέλεσμα, η ασφυκτική συσσώρευση πολυκατοικιών προς όλες τις κατευθύνσεις.
Το οικοδομικό τετράγωνο καταλήγει να διαφέρει ελάχιστα από δέμα απορριμμάτων στο τέλος της επεξεργασίας, ένας πολεοδομικός μονόλιθος. Το φως του ήλιου φτάνει πλέον μόνο ως τις ταράτσες των πολυκατοικιών (η πόλη γεμίζει με λαμπτήρες φθορισμού για να μπορέσει να επιβιώσει) ενώ μόνο οκτώ σωλήνες εξυπηρετούν την υδροδότηση της πόλης. Αποτέλεσμα αυτής την άναρχης συσσώρευσης, η αύξηση κάθε αυθαιρεσίας: εμφάνιση δεκάδων οίκων ανοχής, καζίνο, παράνομων εργαστηρίων εμπορίου, σαλόνια οπίου και κοκαΐνης, εστιατορίων με κρέας σκύλου… και το σκηνικό συμπληρώνουν δεκάδες παράνομες οδοντιατρικές κλινικές.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο πληθυσμός ανέρχεται σε 35.000. Το 1987, οι κάτοικοι έφτασα τους 50.000 (πυκνότητα 1.923.077 κάτοικοι ανά km2). Η Kowloon κάνει πλέον πρωταθλητισμό στην πρεμιέρα ντιβιζιόν των πλέον πυκνοκατοικημένων περιοχών του πλανήτη.
Το 1993 η Kowloon κατεδαφίστηκε για ευνόητους λόγους με κοινή συμφωνία των βρετανικών και κινεζικών αρχών. Την θέση της πήρε το πάρκο “Kowloon Walled City Park”. Η εγκληματικότητα πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, δεν υπήρξε παρά ελάχιστα μεγαλύτερη από αυτήν του Χονγκ Κόνγκ!
Η ιστορία της «πόλης» αρχίζει από την εποχή της Δυναστείας των Σόνγκ, όταν στην ακρόπολη της ομώνυμης χερσονήσου χτίζεται ένα παρατηρητήριο για να εποπτεύει την περιοχή και το κέντρο διαχείρισης εμπορίας αλατιού, από τους πειρατές. Το 1846, πέντε χρόνια μετά την κατάληψη του Χονγκ Κόνγκ από τους Βρετανούς, οι Κινέζοι περιτοιχίζουν την πόλη και ενισχύουν σημαντικά την φρουρά της.
Δείτε φωτογραφίες:
info: geo-s, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Γεωγραφίας, Δρ. Σιδηρόπουλος.