Μιανμάρ: όταν η “κηδεία” σώζει παιδιά

Μιανμάρ
Πηγή εικόνας: eretikos.gr

Μιανμάρ ή Βιρμανία ή Μπούρμα, μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την μεγαλύτερη ιστορία σε εμφύλιες συγκρούσεις παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, κατέχει και την 14η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο ανθρωπιστικών κρίσεων, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Προφανώς, και τα δύο παραπάνω γεγονότα δεν γίνεται να μην είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Για αυτούς τους κύριους λόγους, η Μιανμάρ, κατά καιρούς συγκεντρώνει το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον παγκόσμιων οργανισμών και κυβερνήσεων, όπως της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, των Ηνωμένων Εθνών, της Unicef κ.α.

Ήδη από την περίοδο της Αγγλικής Αποικιοκρατίας (αρχές 19ου αι.) μέχρι και το 1947, η Μιανμάρ, με συγκρούσεις και εξεγέρσεις προσπαθεί να αποτάξει από πάνω της, πρώτα την Αγγλική Κυριαρχία και στην συνέχεια την Ιαπωνική Κατοχή. Περνώντας μια μακροχρόνια περίοδο στρατιωτικού καθεστώτος, μέχρι και σήμερα, αδυνατεί να ξεπεράσει τις εμφύλιες συγκρούσεις, μεταξύ στρατού και ανταρτών, καθιστώντας την ανίκανη να δημιουργήσει ένα στέρεο και ειρηνικό έδαφος για την ευμάρεια του λαού της.

Πολλά είναι τα συγκλονιστικά γεγονότα και πολλές οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια σωρεία αντί-ανθρωπιστικών τακτικών, αυτό που συγκλονίζει, είναι ο ρόλος των παιδιών. Την αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών, έφεραν στην επιφάνεια τα Ηνωμένα Έθνη, το 2003, αναφέροντας την αρπαγή ανηλίκων με σκοπό την αναγκαστική στρατολόγησή τους στον στρατό της Μιανμάρ.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλές κυβερνήσεις, αλλά το γεγονός παραμένει. Ανήλικοι, αρπάζονται με τη βία από τις οικογένειές τους, μέσα από αυτοκίνητα ή εφόδους ανταρτών σε χωριά, με σκοπό την στρατολόγησή τους. Οι γονείς προκειμένου να φυλάξουν τα παιδιά τους και να εξασφαλίσουν πρώτα τη ζωή τους και έπειτα την ελευθερία τους, κατατρέχουν σε λύσεις απελπισίας.

Διαβάστε επίσης  Τζιχάντ: από τον λόγο του Μωάμεθ στα χέρια του I.S.
Advertising

Advertisements
Ad 14

 

 

 

Μιανμάρ
Πηγή εικόνας: newsit.gr

 


Γονείς “σκοτώνουν” τα παιδιά τους προκειμένου να τα σώσουν

Η πιο διαδεδομένη λύση είναι το να «σκοτώνουν» τα παιδιά τους και να τα «θάβουν» με ψεύτικες κηδείες. Η απλή απομάκρυνση από  το σπίτι ή το χωριό, χωρίς να επιβάλλεται η μακάβρια τελετή, δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην επιμονή των ανταρτών. Αντάρτικες οργανώσεις , όπως η SSA-S και η Ta’ang National Liberation Army, ακολουθούν τακτικές απειλών, λύτρων κλπ, προκειμένου η οικογένεια να αποφύγει την αναγκαστική στρατολόγηση των ανήλικων μελών της.

Προφανώς και με την –σχεδόν- ανύπαρκτη οικονομία της Μιανμάρ, οι οικογένειες αδυνατούν να βρουν τα χρήματα αυτά, με αποτέλεσμα να είναι δύο τα τινά: ή να «σκοτώνουν» τα παιδιά τους ή να τα χάνουν με το να γίνονται στρατιώτες σε αντάρτικες ομάδες.

Η ιστορία του Ake Xi στην Μιανμάρ

Το αραβικό κανάλι Al Jazeera, έφερε στην επιφάνεια την ιστορία της οικογένειας του Ake Xi (προφανώς ψεύτικο όνομα). Σε μια περιοχή της Μιανμάρ, ο Ake Xi παρακολούθησε την κηδεία του. Λίγα χρόνια νωρίτερα, οι στρατιώτες της ομάδας Shan State Army– South (SSA-S),  έδωσαν στην οικογένειά του δύο επιλογές: ή θα τους κατέβαλαν το ποσό των $7,000 ή θα παρέδιδαν τον γιό τους . Στην περίπτωση που αρνούνταν κάτι από τα παραπάνω, θα κρατούσαν όλη την οικογένεια ως ομήρους. Αφού η οικογένεια τους παρέδωσε ό,τι οικονομίες είχες –οι οποίες και σαφώς δεν έφταναν το απαιτούμενο ποσό- η μόνη λύση που απέμεινε ήταν αυτής του «θανάτου» του Ake Xi.

Διαβάστε επίσης  5 αξιοπερίεργα γεγονότα από 5 διαφορετικές φυλές

Για τις οικογένειες της Μιανμάρ, η παραπάνω ιστορία είναι καθημερινότητα. Οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι αντάρτες, οι εξεγέρσεις για περισσότερη αυτονομία πολιτοφυλακών σε διάφορες περιοχές , η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ένδεια της χώρας και ο τρόμος, αναγκάζουν οικογένειες είτε να φεύγουν από την χώρα, προς την γειτονική Κίνα ή και αλλού ή να αποχωρίζονται από τα αρσενικά παιδιά τους.

Advertising

Σαφώς και παγκόσμιες οργανώσεις (π.χ. Unicef), Κυβερνήσεις (όπως ο Καναδάς), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.α. έχουν καταγγείλει και αποστείλει συστάσεις στην Κυβέρνηση της Μιανμάρ, αναφορικά με τα παραπάνω, ωστόσο η τελευταία δείχνει να αδυνατεί να ανταποκριθεί. Ο τρόμος συνεχίζει να υπάρχει και η Μιανμάρ καθημερινά ταλαντεύεται μεταξύ Κυβέρνησης και ανταρτών.

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Γονείς στη Βιρμανία «Σκοτώνουν» τα Παιδιά τους με Ψεύτικες Κηδείες για να τα Σώσουν, ανάκτηση από: vice.com

Μιανμάρ, ανάκτηση από: el.wikipedia.org

Advertising

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τις μάχες ανάκτηση από: iefimerida.gr

Μιανμάρ: Νεκροί έξι αντάρτες από τα πυρά ανδρών του στρατού, ανάκτηση από: newsit.gr

Burmese Parents Are Holding Fake Funerals to Keep Their Children Safe, ανάκτηση από: vice.com

How Myanmar families resist armed groups recruiting children, ανάκτηση από: aljazeera.com

Advertising

Myanmar/Burma, ανάκτηση από: ec.europa.eu

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση Ήξερες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συναντά τον τρόμο στην ταινία Companion

Η ταινία “Companion” του Ντρου Χάνκοκ φαίνεται να φέρνει έναν