
Σε μια πρωτοποριακή κίνηση προέβησαν οι αρχές της Γενεύης, προκειμένου να τονωθεί η παρουσία των γυναικών στην πόλη και η ισότητα των δύο φύλων. Αποφάσισαν, έτσι, να αντικαταστήσουν τους άνδρες με γυναίκες στις πινακίδες οδικής σήμανσης σε διαβάσεις πεζών. Τα νέα οδικά αυτά σήματα απεικονίζουν 6 διαφορετικές γυναικείες φιγούρες, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα και μια Αφροαμερικανίδα.
Η πόλη της Γενεύης, έβαλε τη γυναικεία φιγούρα στις πινακίδες οδικής σήμανσης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία των γυναικών στους δημόσιους χώρους. Συγκεκριμένα, οι γυναικείες φιγούρες αντικατέστησαν τις ανδρικές στις μισές από τις περίπου 500 πινακίδες οδικής σήμανσης σε διαβάσεις πεζών της πόλης. Σε μια συμβολική κίνηση σεβασμού της διαφορετικότητας και της ισότητας των δύο φύλων, η γυναικεία φιγούρα εμφανίζεται σε 6 διαφορετικές εκδοχές, συμπεριλαμβάνοντας, μια έγκυο γυναίκα, μια ηλικιωμένη, μια Αφροαμερικανίδα και δύο γυναίκες που κρατιούνται χέρι-χέρι.
Ισότητα των δύο φύλων και καταπολέμηση των στερεοτύπων
Στην παρουσίαση των νέων οδικών σημάτων η δήμαρχος της πόλης, Sandrene Salerno, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της πολιτικής για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων καθώς και της καταπολέμησης των στερεοτύπων.
«Οι δημόσιοι χώροι έχουν παραδοσιακά σχεδιαστεί από άνδρες. Η συμβολική αυτή κίνηση αποτέλεσε ένα τρόπο για να δώσουμε στις γυναίκες περισσότερο κομμάτι δημοσίου χώρου. Στόχος μας να ζωντανέψουν οι δημόσιοι χώροι», δήλωσε στην Ελβετική τηλεόραση, RTS.
Advertising
Το συγκεκριμένο εγχείρημα κόστισε 56.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 52.000 ευρώ) και χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον Δήμο της πόλης της Γενεύης. Όπως υποστήριξε η δήμαρχος, Sandrene Salerno, οι 250 πινακίδες οδικής σήμανσης που αφαιρέθηκαν, θα φυλαχθούν ως εφεδρικές σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια αλλαγή.

Η Γενεύη έγινε με αυτόν τον τρόπο η πρώτη πόλη της Ελβετίας που προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση. Κάτι αντίστοιχο είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη χρονιά στη Ζυρίχη, στα πλαίσια του Gay Pride, όμως το μέτρο ήταν προσωρινό. Επίσης, κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη Ζυρίχη, ακτιβιστές άλλαξαν προσωρινά τα «αρσενικά» ονόματα των δρόμων σε «θηλυκά».
Οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών
Οι γυναίκες στην Ελβετία έχουν πραγματοποιήσει πλήθος εκστρατειών, κατά καιρούς, με στόχο να επιτύχουν την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, βγήκαν στους δρόμους μαζί με εκατομμύρια άλλες Ευρωπαίες ζητώντας δικαίωμα ψήφου, κάτι που τελικά κατέκτησαν το 1971.
Το 1991, μία στις επτά γυναίκες είχε κινητοποιηθεί, με το σύνθημα «περισσότερος χρόνος, περισσότερα χρήματα και σεβασμός». Κατά την απεργία του 1991 δεν υπήρχε καμία γυναίκα στην κυβέρνηση της Ελβετίας και δεν είχε θεσμοθετηθεί, ακόμη, η άδεια μητρότητας. Μετά από πολλούς αγώνες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζήτησε από το Απεντσέλ, το τελευταίο καντόνι της Ελβετίας που μόνο οι άνδρες μπορούσαν να ψηφίσουν, να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία. Αρκετά χρόνια μετά την κινητοποίηση του 1991, και συγκεκριμένα το 1996, υιοθετήθηκε η νομοθεσία για την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον.
Στην Ελβετία, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων. Τα τελευταία έχουν σημειωθεί κάποιες πρόοδοι. Το 2002, αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση. Το 2005, θεσμοθετήθηκε η άδεια μητρότητας διάρκειας 14 εβδομάδων. Τα εμπόδια, βέβαια, συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς οι εργαζόμενες κερδίζουν κατά μέσο όρο μισθό μικρότερο κατά 20% σε σχέση με τους άνδρες. Ακόμη, εξακολουθεί να μην υπάρχει άδεια πατρότητας, ενώ οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι περιορισμένες και ακριβές. Το γεγονός αυτό εγείρει εμπόδια στη συμμετοχή των γυναικών στην ενεργό ζωή και την εργασία. Η νέα γενιά γυναικών όμως, κινητοποιημένη πλέον και με το σύνθημα #MeToo, θέλει να συνεχίσει τη μάχη.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν
La ville de Genève féminise ses panneaux de signalisation. Ανακτήθηκε από https://www.letemps.ch/suisse/ville-geneve-feminise-panneaux-signalisation (Τελευταία προβολή 12/04/2020)
Οι γυναίκες αντικαθιστούν τους άνδρες σε πινακίδες οδικής σήμανσης. Ανακτήθηκε από https://www.reader.gr/news/diethni/317906/oi-gynaikes-antikathistoyn-toys-andres-se-pinakides-odikis-simansis-pics (Τελευταία προβολή 12/04/2020)
Women in Switzerland have gone on strike – this is why. Ανακτήθηκε από https://www.weforum.org/agenda/2019/06/women-in-switzerland-are-striking-this-is-why/ (Τελευταία προβολή 15/04/2020)