Τζούλια Τοφάνα: η θρυλική Ιταλίδα δηλητηριάστρια

Πηγή: historyhustle.com

Συχνά εκδικητικές και ύπουλες, οι αινιγματικές φιγούρες γυναικών-δολοφόνων δεν σταματούν ποτέ να γοητεύουν την ιστορική κοινή γνώμη με τις μακάβριες ιστορίες τους. Εμβληματική παρουσία αυτού του σκοτεινού κόσμου στέκεται μια Ιταλίδα του 17ου αιώνα που συχνά αναφέρεται ως η πρώτη κατά συρροή γυναίκα δολοφόνος. Με όπλο ένα θανατηφόρο καλλυντικό δικής της δημιουργίας, η μυστηριώδης γυναίκα οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 600 άνδρες. Παράδοξες συνεργοί στα εγκλήματα της οι ίδιες οι σύζυγοι των θυμάτων.

Αυτή είναι η ιστορία της Τζούλια Τοφάνα, της θρυλικής δηλητηριάστριας που τρομοκράτησε τον ανδρικό πληθυσμό της Ρώμης κατά τον 17ο αιώνα. Σατανική serial killer ή προϊόν της εποχής της;

H οικογενειακή “επιχείρηση”

Γεννημένη στο Παλέρμο της Ιταλίας το 1620, η Τζούλια Τοφάνα μυήθηκε από μικρή ηλικία στο έγκλημα, παρακολουθώντας τη δράση της μητέρας της, Θεοφανίας. Όταν τελικά η τελευταία καταδικάστηκε σε θάνατο το 1633 με την κατηγορία της δηλητηρίασης του συζύγού της και την παράνομη διανομή δηλητηρίων σε άλλες γυναίκες, η Τζούλια θα έπαιρνε σύντομα τη σκυτάλη, συνεχίζοντας το δολοφονικό αυτό έργο.

Ορφανή πλέον, η νεαρή Τζούλια μετέφερε το μικρό εργαστήριο καλλυντικών της μητέρας της στη Ρώμη όπου θα ενίσχυε τις γνώσεις της κοντά σε έμπειρους φαρμακοποιούς και αλχημιστές της πόλης. Σύντομα, ανάμεσα στα χειροποίητα καλλυντικά του μαγαζιού της, θα συγκαταλεγόταν και ένα δημιούργημα με πολύ διαφορετική δράση και σκοπό.

Advertisements
Ad 14

Aqua Tofana: ένα θανατηφόρο εισιτήριο ελευθερίας

Η συχνή επαφή με τις Ρωμαίες πελάτισσές της έφερε τη Τζούλια αντιμέτωπη με το άσχημο προσώπου ενός συστήματος που καταδίκαζε τις γυναίκες σε μια δυστυχισμένη γαμήλια ζωή. Παγιδευμένες σε προσυμφωνημένους γάμους που στερούσαν το δικαίωμα της ανεξαρτησίας τους, οι γυναίκες της εποχής συχνά υπέφεραν στα χέρια των κακοποιητικών συζύγων τους και ενός αποπνικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Σε τέτοια περιοριστικά πλαίσια, η μόνη δυνατή λύση ήταν τελικά και η πιο δραστική.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, μιας εποχής όπου οι προσυμφωνημένοι γάμοι δεν προσέφεραν τη δυνατότητα διαζυγίου, μόνη διέξοδος από μια ατυχή ένωση ήταν ο θάνατος.

— Genevieve Carlton

Αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε στη Ρώμη και την εμπειρία της μητέρας της, η Τζούλια Τόφανα συνέθεσε ένα δηλητηριώδες  μείγμα που λέγεται πως αποτελούταν από αρσενικό και μόλυβδο, με ίχνη από το φυτό belladonna. Το δηλητήριο Aqua Tofana, όπως ονομάστηκε από την ίδια, ήταν μια αργής δράσης άοσμη και άγευστη ουσία που μπορούσε να αναμειχθεί στο φαγητό του θύματος χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Προκειμένου να είναι διακριτικό, το δηλητήριο πωλούταν σε μπουκαλάκια μακιγιάζ με την εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Διαβάστε επίσης  Dagen H: Η μέρα που άλλαξε η κυκλοφορία στη Σουηδία
Γκραβούρα του Pierre Méjanel που αναπαριστά το δηλητήριο Manna di San Nicola ή Aqua Tofana που συνέθεσε η Τζούλια Τοφάνα.
Γκραβούρα του Pierre Méjanel που αναπαριστά το μπουκαλάκι που περιείχε το δηλητήριο Manna di San Nicola ή Aqua Tofana. Πηγή: wikipedia.org

Για την αποφυγή υποψίας, η Τζούλια συμβούλευε τις πελάτισσές της να δηλητηριάζουν τους συζύγους τους αργά και σταδιακά, σε τρεις δόσεις μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων που θα τους επέτρεπε να αλλάξουν γνώμη πριν να ήταν πολύ αργά.

Η πρώτη δόση προκαλούσε υψηλό πυρετό, η δεύτερη καθήλωνε το θύμα στο κρεβάτι, με τους γιατρούς να ερμηνεύουν την κατάσταση με λανθασμένες διαγνώσεις και η τρίτη προκαλούσε ακαριαίο θάνατο.

Το τέλος

Μια φοβισμένη σύζυγος και η αποκάλυψή της θα σήμαινε το τέλος για τη Τζούλια Τοφάνα, οδηγώντας στη σύλληψή της. Μετά από βασανιστήρια, η ίδια, η κόρη της και οι τρεις βοηθοί της ομολόγησαν πως βοήθησαν στη δολοφονία τουλάχιστον 600 ανδρών. Τον Ιούλιο του 1659, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για τα εγκλήματά τους.

Η μυστηριώδης φιγούρα της Τζούλια Τοφάνα, άφησε πίσω της μια σκοτεινή ιστορία ως η πρώτη γυναίκα serial killer. Ωστόσο, η απόφασή της να αντισταθεί στα πρότυπα της εποχής παράλληλα δημιούργησε ένα σύμβολο για την απελπισμένη αντίσταση της γυναίκας σε ένα αποπνικτικό πατριαρχικό σύστημα. Αν και κατακριτέες, οι πράξεις της πήγαζαν από την ανάγκη για ελευθερία ενάντια σε ένα εκμηδενιστικό κοινωνικό περιβάλλον που δεν επέτρεπε άλλα περιθώρια διαλόγου ή συγκατάβασης.


Πηγές:

Καρποζήλου, Μ. (2023). Τζούλια Τοφάνα: Η ιστορία της γυναίκας που δηλητηρίασε πάνω από 600 άντρες. Ανακτήθηκε από: https://www.bovary.gr/faces/oramatistes/tzoylia-tofana-dilitiriase-600-antres (τελευταία πρόσβαση στις 04.06.2023)

Toomer, J. (2020). Giulia Tofana, the Italian serial poisoner who became a legend. Ανακτήθηκε από: https://www.syfy.com/syfy-wire/giulia-tofana-the-italian-serial-poisoner-who-became-a-legend?fbclid=IwAR2fVSRxe8SJddZ15FS9uV4TEQNiRBVSL7Kw3YIQwy9SSe3iRpXprhAO6vA (τελευταία πρόσβαση στις 03.06.2023)

Διαβάστε επίσης  Δεξιές κυβερνήσεις και rave

Τζούλια Τοφάνα: Η γυναίκα που δηλητηρίασε περισσότερους από 600 συζύγους με ένα καλλυντικό. (2022). Ανακτήθηκε από: https://www.womantoc.gr/stories/article/tzoulia-tofana-i-gynaika-pou-dilitiriase-perissoterous-apo-600-syzygous-me-ena-kallydiko/ (τελευταία πρόσβαση στις 03.06.2023)

Απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση. Ασχολούμαι με τη δημιουργική γραφή και αγαπώ τη λαογραφία και ιδιαίτερα τον λαογραφικό τρόμο. Η ασύμφορα μεγάλη συλλογή μου από αμερικάνικα και ιαπωνικά κόμικς με ώθησε στην ενασχόληση με τον οπτικό πολιτισμό και ιδιαίτερα την ιαπωνική κουλτούρα.
Η αρθρογραφία αποτελεί ένα διέξοδο για να εξερευνήσω όσα αγαπώ: το μακάβριο, το μυστηριώδες, το συναρπαστικό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη