Η βιομηχανία μόδας έχει το λάθος σώμα, όχι εσύ

Μοντέλα σε επίδειξη γνωστού οίκου μόδας

Μπορεί το GNTM να ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο προβολής στην χώρα, αλλά ένα ερώτημα παραμένει: πόσο έχει επηρεάσει η βιομηχανία μόδας την αντίληψη που έχουμε σήμερα για το όμορφο και το σέξι;

Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το διάστημα 2016-2017, 98% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους όμορφους! Τα αποτελέσματα της έρευνας  επιβεβαιώνουν ότι η βιομηχανία μόδας  έχει δημιουργήσει αρνητικά στερεότυπα για το ιδεατό σώμα.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απαντούν ότι το σώμα τους δεν ταυτίζεται με τα αντίστοιχα που βλέπουν στην τηλεόραση και στα social media.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η διαφήμιση της μόδας έχει δημιουργήσει ιδεατούς σωματότυπους που δεν έχουν καμία σχέση με τον μέσο άνθρωπο.

Βιομηχανία μόδας του κέρδους

Η διαφήμιση μόδας έχει ως στόχο την αύξηση των πωλήσεων των διαφόρων οίκων μόδας. Σε αυτήν την προσπάθεια, τα social media και πολύ περισσότερο το Instagram έχουν “προπαγανδίσει” ιδεατούς σωματότυπους. Η στρατηγική επικοινωνίας είναι απλή: όσο πιο πολύ διαφημίσεις, τόσο πιο πολύ θα πουλήσεις.

Οι διαφημιζόμενοι σωματότυποι απλά καθιστούν το διαφημιζόμενο προϊόν πιο ελκυστικό στα μάτια του εκάστοτε καταναλωτή. Η λογική της διαφήμισης αποσκοπεί στην αύξηση των προσόδων της εκάστοτε σειράς ρούχων ή καλλυντικών.

Η Κάμερον Ράσελ, γνωστό μοντέλο, έχει μιλήσει δημόσια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαφήμιση μόδας. Σύμφωνα με την Ράσελ, η διαφήμιση αποσκοπεί στο να σε πείσει ότι η εικόνα σου είναι ελαττωματική.

Διαβάστε επίσης  Οι αρχές της κυνικής φιλοσοφίας
Advertising

Δεν είσαι σαν τον Μπέκαμ ή την Κιμ; Αυτοί είναι όμορφοι. Εσύ, τι είσαι; Μην αγχώνεσαι. Μπορούμε να το διορθώσουμε.  Δεν έχεις παρά να αγοράσεις αυτό που σου δείχνουμε! Έτσι, θα είσαι ελκυστικός/-ή και η εικόνα σου θα έχει επιδιορθωθεί.

Τα παραπάνω λόγια είναι αυτά που είπε η Ράσελ σε διάλεξη της σε αμερικανικό πανεπιστήμιο σχετικά με τα φύλα και την μόδα.

Η διαφήμιση μόδας δεν χτυπά μόνο τις γυναίκες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι πωλήσεις προϊόντων ανδρικής περιποίησης αυξήθηκαν από το 2013 κατά 73%. Η λογική της διαφήμισης είναι η ίδια.

Advertising

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η επιλογή του Ρονάλντο για την διαφήμιση προϊόντων περιποίησης προσώπου ούτε και του Μπέκαμ στις διαφημίσεις ανδρικών εσωρούχων. Ο Ρονάλντο και ο Μπέκαμ, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με το μέσο ανδρικό σώμα…

Αυτοί που είπαν όχι…

Η Rosia Nelson, μοντέλο από την Αυστραλία ξεκίνησε μία καμπάνια με σκοπό την ψήφιση νομοθεσίας που θα βάλει τέλος στην πίεση για την εικόνα σώματος που ασκούν οι οίκοι μόδας στα μοντέλα.

Είμαι αρκετά μεγάλη για να γνωρίζω ότι αυτά που μου λένε είναι ψέματα. Αν ήμουν 16, θα είχα καταστραφεί. Είχα φτάσει σε σημείο να γίνομαι σκλάβα στον παραλογισμό του κάθε κακόγουστου σχεδιαστή. Ως εδώ όμως!

Η Kate Winslet συνήψε ειδικό συμβόλαιο με την L’ Oreal. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, η εταιρεία απαγορεύεται να ρετουσάρει τις φωτογραφίες της ηθοποιού. Η πράξη της ηθοποιού είναι ένα πρώτο βήμα στον τερματισμό της αναπαραγωγής μη ρεαλιστικών προτύπων μόδας που επηρεάζουν αρνητικά τις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης  Οι πέντε γενιές της Ανθρωπότητας υπό το πρίσμα της Αρχαίας Ελλάδας
Advertising

Ένα ερώτημα παραμένει:τελικά πόσο αξίζει μία βιομηχανία που έχει οδηγήσει τις γυναίκες στην νευρική ανορεξία και τους άνδρες στις ορμόνες αύξησης όγκου;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μικροχλωρίδα εντέρου: Aπό τη βρεφική ηλικία έως τα γηρατειά

Μικροχλωρίδα εντέρου: Aπό τη βρεφική ηλικία έως τα γηρατειά Η

Ex Machina (2015) – Είναι τελικά το AI από μηχανής θεός;

Το παρόν κείμενο δεν αποτελεί προϊόν AI… (όντως) Σήμερα η