Μνημεία: Η αίγλη του πολιτισμού

Πηγή εικόνας: www.e-synews.gr

Στο άκουσμα της λέξης πολιτισμός, αβίαστα έρχεται στο νου μία εικόνα ενός ιστορικού μνημείου. Τα μνημεία αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους, προκαλώντας το θαυμασμό των εκατοντάδων επισκεπτών, εξαιτίας της αίγλης και της μεγαλοπρέπειας που εκπέμπουν.

Προσφέρουν βιωματικού χαρακτήρα ιστορικές γνώσεις, καθώς η εικόνα τους «μαρτυρά» σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες, ακόμη κι αν έχουν μελετηθεί σε θεωρητικό επίπεδο, δεν είναι ικανές να περιγράψουν την ιστορική τους αξία. Τα μνημεία εκτός από την ιστορική αξία, διαθέτουν και απαράμιλλη καλαισθησία, συνθέτοντας επιβλητικά κομψοτεχνήματα, φορτισμένα με ιστορική χροιά. Τα μνημεία είναι η ζωντανή απόδειξη της σύνδεσης του χτες με το σήμερα. Η διαχρονικότητά τους, εμπνέει και προσφέρει κίνητρα για τη διατήρηση, αλλά και τη συνέχιση του έργου που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας, χιλιάδες χρόνια πριν. Συνιστούν «ορμητήρια» πνευματικότητας, υπενθυμίζοντας την πνευματική άνθιση που επικρατούσε από αρχαιοτάτων χρόνων. Ταυτόχρονα μέσω των μνημείων, οι προγονοί μας προκαλούν εμάς, ως συνεχιστές αυτού του έργου, να συνειδητοποιούμε την ουσιαστική αξία του πολιτισμού, συνεχίζοντας το έργο που μας άφησαν ως παρακαταθήκη.

Παγκοσμίως, τα μνημεία αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, γεγονός που συνεπάγεται με οικονομικά οφέλη για μια χώρα. Για παράδειγμα, ο Παρθενώνας στην Ελλάδα ή το Κολοσσαίο της Ρώμης προσελκύουν καθημερινά υψηλά ποσοστά επισκεπτών. Τα έσοδα τους σε ετήσια βάση είναι αξιοσημείωτα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην οικονομία των δύο χωρών.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Πολλές φορές, όμως, συναντάται και η αντίθετη όψη. Μνημεία εγκαταλελειμμένα, στο έλεος των βανδαλιστών εξαιτίας της μηδαμινής φύλαξης. Μνημεία στα οποία η ρύπανση από τα σκουπίδια καλύπτει το κάλλος ή μνημεία στα οποία η υπέρ-προσέλευση του κοινού έχει τα διαβρώσει. Τα κράτη προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους, αυξάνουν και την τιμή του εισιτηρίου, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον στο οικονομικό κομμάτι, αφού τα αντιμετωπίζουν, αποκλειστικά, ως οικονομικούς πόρους. Συχνό φαινόμενο είναι και η αρχαιοκαπηλία. Επιτήδειοι καπηλεύονται αρχαία αντικείμενα και πουλώντας τα, εξασφαλίζουν παχυλά ποσά. Στην προκειμένη περίπτωση ο πολιτισμός χρησιμοποιείται για προσωπικό, οικονομικό όφελος και ιδιωτικοποιείται στο βωμό της εκμετάλλευσης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της αξίας των μνημείων διαδραματίζει η παιδεία. Για το λόγο αυτό, οι επισκέψεις των σχολείων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό σκοπό και να μην αρκούνται στην απλή περιήγηση. Τα παιδιά από τη σχολική ηλικία θα πρέπει, φυσικά, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών να κατανοήσουν την πολιτισμική αξία των μνημείων. Το εγχείρημα αυτό μπορεί να υλοποιηθεί αρχικά με οργανωμένες επισκέψεις σε μουσεία της αρεσκείας των μαθητών. Δίνοντας την επιλογή αυτή στους μαθητές, θα μπουν στην διαδικασία αναζήτησης και διερεύνησης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, επιλέγοντας εκείνα που άπτονται των ενδιαφερόντων τους. Με τον τρόπο αυτό, οι επισκέψεις δεν θα έχουν τυπικό χαρακτήρα και οι μαθητές θα έχουν ενεργητικό ρόλο. Άλλωστε, η τεχνολογία διευκολύνει την κατάσταση και με την κατάλληλη χρήση μπορεί να γίνει αρωγός του πολιτισμού.


Πηγές:

Τα 20 ομορφότερα μνημεία του κόσμου κατά το CNN. Ανακτήθηκε από naftemporiki.gr (Τελευταία πρόσβαση 4/6/2019)

Τα ομορφότερα μνημεία της UNESCO (Μέρος Α’ – Ευρώπη). maxmag.gr (Τελευταία πρόσβαση 4/6/2019)

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά η στάση μας απέναντι…

Πολιτισμός

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως