Μουσείο Υπονόμων: Η «σκοτεινή πλευρά» στην πόλη του φωτός του Παρισιού

Παρίσι, μουσείο υπονόμων
Πηγή εικόνας: omorfataxidia.gr

Το μουσείο των Υπονόμων είναι ένα από τα πιο «περίεργα» μουσεία του Παρισίου. Μέσα από αυτό διαφαίνεται το τεράστιο αποχετευτικό σύστημα της πόλης, αλλά και οι διάφορες πληροφορίες για την ιστορία της. Άλλωστε, μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Ουμπέρτο Έκο, έχουν γράψει για τους υπονόμους του Παρισίου. Η Πόλη του Φωτός, το Παρίσι είναι γοητευτική και στην σκοτεινή πλευρά της, αρκεί να επιχειρήσουμε αυτό να το ανακαλύψουμε.

Πέντε μέτρα κάτω από την γη, λοιπόν, μπορεί να επισκεφθεί κανείς το όχι και ιδιαίτερα «μυρωδάτο» Μουσείο των Υπονόμων που, όμως, παρουσιάζει ένα μέρος από το τεράστιο αποχετευτικό σύστημα στο Παρίσι και έχει έκταση 2.100 χιλιόμετρα! Το μουσείο έχει διάφορα εκθέματα όπως εξοπλισμούς αποχέτευσης από το παρελθόν και το παρόν, τον εξοπλισμό αλλά και τον ρουχισμό των εργατών της αποχέτευσης, τεράστιες ξύλινες μπάλες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό σηράγγων κάτω από τον Σηκουάνα, καθώς και εκθέματα σχετικά με την ιστορία και των σχεδιασμό του δικτύου.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και ένας ταριχευμένος αρουραίος σαν έκθεμα, μιας που λέγεται ότι στον κάθε Παριζιάνο, αντιστοιχούν τρεις αρουραίοι οι οποίοι τρώνε και χωνεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμη και το πιο δυνατό δηλητήριο. Μάλιστα, κάθε μέρα, βοηθούν στην κατανάλωση 100 τόνων λυμάτων των υπονόμων. Ανατριχιαστικές μπορούν να χαρακτηριστούν αυτές οι λεπτομέρειες, όμως για τους Γάλλους είναι ιδιαίτερα σημαντικές και σωτήριες καθώς για αιώνες, το Παρίσι ήταν μία πολύ βρώμικη και ανθυγιεινή πόλη με χαντάκια και αυλάκια, τα οποία συχνά πλημμύριζαν και γίνονταν εστία μολύνσεων.

Λεπτομέρειες για το Μουσείο Υπονόμων:

Το μουσείο των Υπονόμων βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Πύργο του Άιφελ (περίπου 800 μέτρα μακριά) και προσφέρει με πολύ φθηνή τιμή μία ξενάγηση στον κατά τα άλλα γοητευτικό σκοτεινό κόσμο του Παρισίου. Είναι κλειστό μέχρι το τέλος του έτους για ανακαίνιση αλλά αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως ότου μπορέσουμε να το επισκεφθούμε από κοντά και να δούμε και την street art ενός κορυφαίου καλλιτέχνη, του Codex Urbanus, ο οποίος είναι γνωστός σε ολόκληρο το Παρίσι για την τέχνη του και για τις χίμαιρες που έχει ζωγραφίσει σε κάθε γωνιά της πόλης.

Διαβάστε επίσης  Ο πόλεμος των ναρκωτικών στο Μεξικό: Μία συμπλοκή χωρίς τέλος

Οι σήραγγες από ψαμμίτη μεταφέρουν αποχετευτικά νερά από τους δρόμους, και λύμματα αποχέτευσης (τώρα σε ξεχωριστούς σωλήνες), το κεντρικό δίκτυο πόσιμου νερού και το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό δρόμων. Επίσης, από εκεί περνούν τα καλώδια των τηλεπικοινωνιών, και όπως σε κάθε υπόνομο κάποιοι περιστασιακοί αρουραίοι.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μέχρι πρόσφατα, οι υπόνομοι του Παρισιού μετέφεραν, επίσης, τουρίστες: αρχικά με καροτσάκια από τους διαδρόμους κατά μήκος των τειχών της σήραγγας, αργότερα με καροτσάκια που τραβούσε μια μικρή ατμομηχανή και – μέχρι τη δεκαετία του 1970 – με βάρκες. Μάλιστα, το 1966, οι δημοτικοί εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν αλυσίδες για να μεταφέρουν το ξύλινο καράβι μέσω μιας σήραγγας αποχέτευσης από τη Madeleine στην Place de la Concorde.)

Μέχρι το 1348 περίπου, ο μικρός πληθυσμός της πόλης ξεφορτωνόταν τα λύματά του στον Σηκουάνα. Όμως, πολλές φορές, όταν ο ποταμός υπερχείλιζε, τα λύματα έφταναν στους δρόμους. Η αφορμή για να ξεκινήσει το χτίσιμό τους ήταν μια επιδημία πανούκλας. Φτιάχτηκαν, λοιπόν, για συγκεκριμένους υγειονομικούς λόγους.

Το χτίσιμο του πρώτου υπονόμου

Το 1370, ο πρώτος υπόνομος χτίστηκε κάτω από την Μονμάρτη. Το 1600, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος επέκτεινε το δίκτυο, ακόμα περισσότερο, ενώ ο Ναπολέων είχε δώσει εντολή για κατασκευή υπονόμων που θα έφταναν τα 30 χιλιόμετρα. Όμως, το 1832, μια επιδημία χολέρας έδειξε πως οι συγκεκριμένοι υπόνομοι δεν ήταν αρκετοί για τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της πρωτεύουσας της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης  Οι γυναίκες στις εκλογές και η πολυετής και δύσκολη πορεία τους

Το 1850 ανατέθηκε στον Eugène Belgrand να σχεδιάσει ένα πλήρες δίκτυο υπονόμων. Έτσι, το 1878, 600 χιλιόμετρα υπονόμων ήταν έτοιμα και δια νόμου, οι Παριζιάνοι έπρεπε να στέλνουν όλα τα απόβλητά τους εκεί. Το χαρακτήρισαν ως ένα κατασκευαστικό θαύμα. Από το 1867 είναι τουριστικός προορισμός, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα τοποθετήθηκε και μια μικρή αμαξοστοιχία. Το 1920, η αμαξοστοιχία αντικαταστάθηκε με ένα μικρό πλοιάριο, που έκανε βόλτες στο υπόγειο Παρίσι μέχρι το 1975. Σήμερα, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των υπονόμων είναι ανοιχτό για το κοινό, έχοντας μετατραπεί σε μουσείο.

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

Παρίσι: γνωρίστε το μουσείο των υπονόμων ! Αντλήθηκε από https://www.worldsecrets.gr/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9/ (τελευταία προβολή 14/2/21)

Οι υπόνομοι του Παρισιού: Η σκοτεινή πλευρά της «Πόλης του Φωτός» Αντλήθηκε από https://www.e-daily.gr/themata/96114/oi-yponomoi-tou-parisioy-i-skotini-pleyra-tis-polis-tou-fwtos-pics (τελευταία προβολή 14/2/21)

Παράξενα μουσεία στον κόσμο: Το μουσείο υπονόμων στο Παρίσι… Αντλήθηκε από https://omorfataxidia.gr/eidiseis/diethni-eidiseis/paraxena-moyseia-ston-kosmo-to-moyseio-yponomon-sto-parisi/ (τελευταία προβολή 14/2/21)

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λογοτεχνικά ψευδώνυμα: Ο συγγραφέας πίσω από μάσκες

Από τον Βολταίρο, που υπέγραψε έργα του με τουλάχιστον 160

Η σημασία της ατμόσφαιρας στα θρίλερ

Το θρίλερ είναι ένα είδος που βασίζεται πολύ στο συναίσθημα.