Κάθε χρόνο, οι θερινοί χώροι της Αθήνας βρίθουν από ρομαντικούς νυχτοπερπατητές οι οποίοι δηλώνουν παρών σε κάθε προγραμματισμένη καλλιτεχνική και πολιτιστική εκδήλωση της πόλης. Μια από αυτές και ο μουσικός Μάης, στην οποία συμμετέχουν ομάδες από το τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεμίζοντας με τις μελωδίες τους τη νυχτερινή αύρα σε πολλά σε πολλά σημεία του κέντρου. Έτσι και φέτος με αφετηρία το λόφο Νυμφών στο Θησείο, οι φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος δηλώνουν παρών σε αυτό το μουσικό ταξίδι. Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος Αναστασία Γεωργάκη (Υπεύθυνη: Aναπλ. Καθηγήτρια), και Δημήτρης Βασιλάκης (Υπεύθυνος Μουσικών Συνόλων) μαζί με τους φοιτητές μας μίλησαν για αυτό το μουσικό ταξίδι στο MAXMAG:
Διδάσκοντες:
Νικόλας Αναδολής, Αντώνης Λαδόπουλος, Γιάννης Μαλαφής, Κωνσταντίνος Μάνος, Γρηγόρης Ντάνης, Σάσα Παπαλάμπρου, Δημήτρης Βασιλάκης.
Κ. καθηγητή, μιλήστε μας λίγο για αυτήν την ιδέα…
Δημήτρης Βασιλάκης (Υπεύθυνος Μουσικών Συνόλων): Η τζαζ για μένα είναι προέκταση και περιεχόμενο του εαυτού, – ίσως η πιο δημοκρατική μορφή τέχνης – με μια παγκόσμια και πολύ πλούσια γλώσσα που προσφέρει, σε πολλά επίπεδα, δυνατότητες αυτοέκφρασης, συνεργασίας και διαρκούς αναζήτησης. Στα σύνολα του μεταπτυχιακού του ΕΚΠΑ αναδεικνύουμε τις δεξιότητες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των φοιτητών μέσα από το ρεπερτόριο της τζαζ, ανοιγόμαστε γνωσιακά σε πεδία τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα διαδραστικά συστήματα, ενώ ενθαρρύνουμε τον διάλογο με άλλες μορφές τέχνης. Στην βραδιά του αστεροσκοπείου θα ακούσουμε γνωστά standards της τζαζ ενορχηστρωμένα από τους φοιτητές. Στον ιστότοπο jazz-democracy.org μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση για το συνέδριο “Jazz Democracy” που έκανα στον ΟΗΕ, υπό την αιγίδα και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, που αναφέρεται στα παραπάνω. Όσον αφορά την τέχνη και την ψηφιακή εποχή ένα ποίημα από την τελευταία μου ποιητική συλλογή “αναcoda” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.
στον ψηφίατρο
(ή για όσους τα παίρνουν αψήφιστα)
ανάλογα πως τα βλέπει κανείς
αν δε βλέπει
ανάλογα πως τα ακούει
αν δεν ακούει
ανάλογα πως τα σκέφτεται
αν δε σκέφτεται
ανάλογα πως τα νιώθει
αν δε νιώθει
ανάλογα πως είναι
αν δεν είναι ανάλογα
τότε ψηφιακά
Τι είναι για σας/σένα η μουσική; Πως τη νιώθετε;
Ναστάζια Μπέικοφ: Η μουσική αποτελεί ύψιστη μορφή επικοινωνίας. Πρόκειται για αρχέγονο θεραπευτικό μέσο το οποίο αναδικνυει την αρμονία, τις αξίες και θέτει το σώμα, την ψυχή και το νού σε κίνηση. Νοιώθουμε γεμάτοι μουσική και προσδοκούμε να την τιμούμε αναλόγως.
Αύριο η αυλαία ανοίγει στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο. Ποια τα συναισθήματα σας για αυτήν την βραδιά κάτω από τα αστέρια όσο και τις υπόλοιπες βραδιές αυτού του Μουσικού Μάη;
Χριστίνα Ψύχα: Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη συναυλία σε αυτόν τον όμορφο χώρο και ειδικά αυτην την εποχή, στο κατωφλι του καλοκαιριού! Κάθε συνθήκη αλληλεπίδρασης πρώτα απ όλα με τα υπόλοιπα παιδιά αλλά και με το κοινό, αποτελεί ευκαιρία έκφρασης και ανακάλυψης καινούριων στοιχείων. Τόσο μουσικών όσο και μη. Ο μουσικός Μάης είναι μια εξαίρετη διοργάνωση, με μουσικές εκδηλώσεις διαφόρων ειδών για τον κόσμο που αγαπά τη μουσική και θέλει να περιπλανηθεί στον κόσμο της.
Τι έχουν να πουν αυτές οι μουσικές βραδιές στον κόσμο;
Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος: Είναι μεγάλη τιμή που θα παρουσιάσουμε τη μουσική μας σε έναν τόσο όμορφο και ιστορικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας. Ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να απολαύσουμε όλοι μαζί τις μουσικές βραδιές
Πως θα αλληλοεπιδράσει η μουσική, ο χώρος και ο κόσμος μαζί;
Τηλέμαχος Μούσας: Το φως της μουσικής μπορεί μειώσει την απόσταση μεταξύ κοινού και σκηνής και… αστεριών. Η συγκεκριμένη συναυλία συνδυάζει τα στοιχεία της διάδρασης επί σκηνής που είναι ο jazz αυτοσχεδιασμός, καθώς και όλης της θετικής ενέργειας του ιερού αυτού χώρο, του Λόφου των Νυμφών.
Σε ποιο κοινό απευθύνονται αυτές οι βραδιές άραγε; Σε όλους; Στους λάτρεις της jazz; Ακόμα και σε κάποιον που δεν έχει τέτοιο είδους ακούσματα;
Γιώργος Κωνσταντελάκης: Κάθε μουσική εκδήλωση, όπως και κάθε είδος μουσικής απευθύνεται σε όλους, στον καθένα που μπορεί να βρει κάτι ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό σε αυτήν. Δεν προαπαιτείται κάποια γνώση, εξοικείωση, είτε να είναι κανείς λάτρης της μουσικής που πρόκειται να ακούσει. Μια μουσική εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει μια γνωριμία μεταξύ ακροατή και μουσικής. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως και το σύνολο των εκδηλώσεων του Μουσικού Μάη, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, απευθύνονται απλώς σε ανθρώπους που θα διασκεδάσουν ακούγοντας μουσική.
Jazz και νέες τεχνολογίες, λέει ο τίτλος. Δηλαδή;
Ναταλία Κωτσάνη: Δηλαδή κάτι καινοτόμο σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα! Η τεχνολογία της Πληροφορικής, έχει μπει βαθιά στη ζωή μας, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ακούμε, γράφουμε και ερμηνεύουμε τη Μουσική. Ειδικότερα, ο συνδυασμός της Μουσικής με την Επιστήμη της Πληροφορικής, αν και αποτελεί βασική ερευνητική κατεύθυνση τμημάτων μεγάλων πανεπιστημίων και εργαστηρίων ανά τον κόσμο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αποτελέσει αντικείμενο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αναστασία Γεωργάκη ήταν η ψυχή της προσπάθειας για την ίδρυση του προγράμματος και η συνάντησή της με το Δημήτρη Βασιλάκη, ο οποίος συνεργάζεται ήδη με το Georgia Tech σε ένα ερευνητικό έργο που αφορά στην jazz και την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τον Αντώνη Λαδόπουλο έδωσε πνοή στο όραμα αυτό. Και πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, δεδομένου του πόσο φτωχή είναι η χώρα μας σε προπτυχιακά προγράμματα Ερμηνείας της Μουσικής! Κάθε αρχή και δύσκολη, εμπόδια υπάρχουν φυσικά αρκετά, όπως και σε κάθε μονοπάτι που χαράζεις για μια άγνωστη κορφή· πιστεύω βαθιά όμως ότι θα συνεχίσει αυτή η προσπάθεια γιατί έχει δυναμική και αμέτρητες δυνατότητες. Ευχή και ελπίδα μου είναι αφενός η επέκτασή της και σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών στο δημόσιο πανεπιστήμιο και αφετέρου η συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που μπορεί να δώσει νέες κατευθύνσεις έρευνας απογειώνοντας το διεπιστημονικό αυτό εγχείρημα.
Μουσικός Μάης 2018
31/5, 1/6, 2/6, 3/6
Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Συναυλίες φοιτητών
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. για όγδοη συνεχή χρονιά διοργανώνει το ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΗ 2018 σε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων με συναυλίες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που περιλαμβάνουν διαφορετικές εκφάνσεις της μουσικής από τη κλασσική και σύγχρονη έως τη Τζαζ, την παραδοσιακή και τη μελοποιημένη ποίηση. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικούς χώρους από το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, στη Φιλοσοφική Σχολή έως και το Παλαιό Πανεπιστήμιο στη Πλάκα με την ηχητική υποστήριξη του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας (labmat.music.uoa.gr) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ.
Πιο αναλυτικά:
ΠΕΜΠΤΗ 31/5 (Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο)
21.00 : Βραδιά Jazz (ΠΜΣ jazz και νέες τεχνολογίες, ΤΜΣ, ΕΚΠΑ)
ΠΑΡΑΣKEYH 1/6 (Αύλειος Χώρος, Διδασκαλείο Ελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστημιούπολη , Ζωγράφου)
20.30: Brige Quintet
21:30: Βalcan familia
ΣΑΒΒΑΤΟ 2/6 (Παλαιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5)
19.00: Κλασσική μουσική (ρεσιτάλ πιάνου και λυρικό τραγούδι)
21.00: Βrazilian jazz (Ναστάζια Μπεικόφ)
21.30: Σχήμα Σεκέρ Παρέ.Σμυρνέϊκα
ΚΥΡΙΑΚΗ 3/6 (Παλαιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5)
19.00: Κλασσική μουσική (ρεσιτάλ πιάνου και μουσική δωματίου)
21.00: Μελοποιημένη ποίηση με το σχήμα ΜΕΛΟΣ
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες και πρόγραμμα: www.music.uoa.gr, labmat.music.uoa.gr
Σήμερα…Πέμπτη 31 Μάιου
Υπεύθυνος διδάσκων: Δημήτρης Βασιλάκης. Συντονισμός: Αναστασία Γεωργάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ.
Θα ερμηνευτούν έργα των Miles Davis, Wayne Shorter, Oliver Nelson, John Coltrane, Antonios Carlos Jobim, Thelonius Monk, Fela Kuti, Rodgers and Hart κ.α.σε ενορχηστρώσεις των μουσικών που φοιτούν στο μεταπτυχιακό.
Συμμετέχουν οι:
Nastazia Beikof, Ναταλία Κοτσάνη, Χριστίνα Ψύχα – φωνητικά
Αλέξανδρος Θεοδωρακόπουλος – σαξόφωνα
Τηλέμαχος Μούσας, Μέμος Πιλαφτσής – κιθάρες
Γιώργος Κωνσταντελάκης – πλήκτρα
Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος – μπάσο
Αλέξανδρος Καραλιάς – τύμπανα
Δημήτρης Βασιλάκης (διδάσκων) – σαξόφωνα
Η είσοδος στην συναυλία είναι ελεύθερη, με παροχή δελτίων (200 ο μέγιστος αριθμός) στην είσοδο.
Όποιοι επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν με παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, το οποίο θα είναι διαθέσιμο έως τις 24:00. Γενική είσοδος 2,5 ευρώ
Πληροφορίες στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του ΕΑΑ: 210 3490160, 210 3490036 και visitorcenter@noa.gr