Νίγηρας : Σχέση εξάρτησης με Γαλλία και Ρωσία

Νίγηρας
Πηγή: info-war.gr

Ένα ακόμη πραξικόπημα λαμβάνει μέρος σε μια αφρικανική χώρα. Πρωταγωνιστής  αυτήν την φορά αποτελεί ο Νίγηρας, όπου από την ανεξαρτησία του από την Γαλλία το 1960 έχει υποστεί άλλα 4 στρατιωτικά πραξικοπήματα. Έτσι λοιπόν, στις 26 Ιουλίου 2023, ξέσπασε το πραξικόπημα στον Νίγηρα, που συνεχίζει ακόμη και τώρα. Το επικείμενο πραξικόπημα αφορά την σύλληψη και ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ από την προεδρική φρουρά. Ταυτόχρονα, ο διοικητής της προεδρικής φρουράς, Αμπντουραμάν Τιάνι, αυτοανακυρήχθηκε ως αρχηγός της χώρας. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση μιας ανεπιθύμητης στρατιωτικής δικτατορίας.

Αίτια του πραξικοπήματος

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην εξέγερση είναι το αυξανόμενο κόστος ζωής και οι αντιλήψεις περί κυβερνητικής ανικανότητας και διαφθοράς. Οι σχέσεις που δια παντός ο Νίγηρας έχει διατηρήσει με την Γαλλία έχουν υποστεί σημαντική φθορά παρά την υποστήριξη σε υλικά και τεχνικά ζητήματα που του προσφέρει η Γαλλία, μεταξύ άλλων. Έτσι, τα έντονα αντι-γαλλικά συναισθήματα που επικρατούν στην περιοχή έχουν ως βάση την πίστη από τους πολίτες ότι η Γαλλία ακόμη και μετά την ανεξαρτησία του από αυτή, συνέχισε να εκμεταλλεύεται και να ληστεύει τους φυσικούς πόρους της χώρας, οδηγώντας την σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τα αντι-γαλλικά αυτά συναισθήματα οδήγησαν στην άνθιση μιας φιλορωσικής στάσης από τους πολίτες. Αυτοί εξέφρασαν μάλιστα και την επιθυμία εισόδου της μισθοφορικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βαγκνερ (Wagner) στον Νίγηρα. Η Ρωσία γνωρίζει και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτό το αντιαποικιακό αίσθημα διαφόρων χωρών της Αφρικής προς όφελος της. Σκοπός της είναι σαφώς η υπέρογκη αύξηση της επιρροής της σε αυτές. 

Στο Niamey, οι διαδηλωτές όλο και περισσότερο εκφράζουν την υποστήριξη τους για την Ρωσία και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν. Στις εξεγέρσεις ηχεί παντού το όνομα του και συνθήματα που επιζητούν την απομάκρυνση της Γαλλίας και την είσοδο της Ρωσίας στην χώρα. Το αποκορύφωμα αποτέλεσε η αντικατάσταση της πλάκας της γαλλικής πρεσβείας στο Νίγηρα με ρωσικές σημαίες και σημαίες της αφρικανικής χώρας. 

Διαβάστε επίσης  Ο Δαβίδ είναι γυμνός -και εξόριστος από τα σχολεία
Advertising

Advertisements
Ad 14
Νίγηρας
Πηγή: spectator.co.uk

Η απάντηση του προέδρου της Γαλλίας

Σαφώς και η στάσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουήλ Μακρόν. Ο τελευταίος προειδοποίησε για ανάληψη δράσης ενάντια οποιουδήποτε επιτεθεί σε Γάλλους υπηκόους καθώς επίσης και σε γαλλικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Ήδη πλήθος Γαλλικών υπηκόων καθώς και άλλοι ευρωπαϊκοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τον Νίγηρα επιστρέφοντας στην Ευρώπη μέσω στρατιωτικών αεροσκαφών.

Σημαντικό ρόλο στην εξέγερση αυτή διαδραματίζει και η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS). Η ECOWAS ζήτησε την απελευθέρωση του Bazoum εντός μιας εβδομάδας. Δήλωσε επίσης πως σε περίπτωση ανυπακοής και διατήρησης της χούντας «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατία του Νίγηρα, ακόμη και με την χρήση βίας».

Νίγηρας
Πηγή: cnn.gr

Παράκληση Μπαζούμ για βοήθεια

Ο Μπαζούμ ξεκινά το άρθρο του για την Washington Post ως εξής: «Γράφω αυτό το κείμενο ως όμηρος,…Ο Νίγηρας δέχεται επίθεση από μια στρατιωτική χούντα που προσπαθεί να ανατρέψει τη δημοκρατία μας, και εγώ είμαι μόνο ένας από τους εκατοντάδες πολίτες που έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα και παράνομα». Επικαλείται την αμερικανική κυβέρνηση καθώς και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στον Νίγηρα που τόσο σκληρά πάλεψαν να εγκαθιδρύσουν. 

 

Πηγές: Πραξικόπημα στο Νίγηρα: «Κάτω η Γαλλία, ζήτω ο Πούτιν και η Ρωσία» φώναζαν οι διαδηλωτές – Το αίτημα του Τζο Μπάιντεν (2023). Ανάκτηση από: https://www.vimaorthodoxias.gr/diethni-2/praxikopima-sto-nigira-kato-i-gallia-zito-o-poytin-kai-i-rosia-fonazan-oi-diadilotes-to-aitima-toy-tzo-mpainten/#google_vignette

Διαβάστε επίσης  «Bloody» Μαίρη: Η φανατική, αδίστακτη βασίλισσα της Αγγλίας
Advertising

Νίγηρας: Υποστηρικτές του πραξικοπήματος φωνάζουν υπέρ του Πούτιν και κατά της Γαλλίας (2023). Ανάκτηση από: https://www.kathimerini.gr/world/562546462/nigiras-ypostiriktes-toy-praxikopimatos-fonazoyn-yper-toy-poytin-kai-kata-tis-gallias/

Omar Hama Saley (2023). Pro-coup protesters in Niger shout ‘long live Putin’ as new leaders face calls to cede power. Αμάκτηση από: https://edition.cnn.com/2023/07/30/africa/niger-french-embassy-protests-intl/index.html

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ορθογραφικές παρεμβάσεις στη δυσλεξία

Το παρόν άρθρο Δυσλεξία και ορθογραφικές δυσκολίες Το παρόν άρθρο

Η ταινία «Listen» ταξιδεύει πάλι!

«Listen – Άκουσέ με», μια ταινία που παρουσιάστηκε πρώτη φορά