Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Οτόμι: ένας εξαφανισμένος πολιτισμός

Πηγή εικόνας: janus.gr

Ο λαός των Οτόμι, που βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική και προέρχεται από Μεξικανικά εδάφη είναι ένας ξεχασμένος πολιτισμός και έχει τις ρίζες του στην προϊστορία.

Οι Οτόμι είναι ένας αυτόχθονος ή γηγενής πολιτισμός που εγκαταστάθηκε στο Μεξικό. Έχει πλούσια παράδοση  από αρχαιοτάτων χρόνων τόσο σε πολιτισμικά στοιχεία όσο και γαστρονομικά.

Η παραδοσιακή ενδυμασία των Οτόμι μπορούμε να πούμε ότι συνδέεται με την θρησκεία, τη φύση, το περιβάλλον καθώς και με το όραμά τους για το σύμπαν και τον κόσμο. Οι γυναίκες συνήθως φορούν μια φούστα τη λεγόμενη τσινκουέτ, συνδυασμένη με ένα λευκό πουκάμισο και ένα πόντσο. Τα ρούχα είναι κατασκευασμένα στο χέρι από βαμβάκι και μαλλί, ενώ τα μοτίβα που πλαισιώνουν τα υφάσματα είναι είτε λουλούδια είτε ζώα αλλά και συνδυασμός αυτών. Συμπλήρωμα αυτής της ενδυμασίας είναι διάφορα αξεσουάρ, ψάθινα καπέλα, λουλούδια και κορδέλες. Οι άντρες από την άλλη συνδυάζουν κεντητά πουκάμισα. Φορούν επίσης και πολύχρωμα πανωφόρια και συμπλήρωμα της ενδυμασίας τους είναι ένα ψάθινο καπέλο.

Πηγή εικόνας: gr.dreamstime.com

Η κουλτούρα των Οτόμι όμως διακρίνεται και στον τομέα της γαστρονομίας. Μερικά από τα πιο διάσημα πιάτα τους είναι: το ximbo, το tamales, το mole (με κύριο συστατικό τους σπόρους κολοκύθας), το εξωτικό φαγητό chicharras (που σερβίρεται σε φύλλα αβοκάντο και κρέμα καρυδιάς ) και το λουλούδι αλόης βέρα με γαρίδες, μπάρμπεκιου κογιότ ή shunk γεμιστά με έντομα. Το φαγητό τους δηλαδή προέρχεται από το κυνήγι αλλά και τη συλλογή των προνυμφών και των αυγών των ερπόντων εντόμων που κατοικούν σε φυτά, θηλαστικά, πουλιά κ.α.. Επίσης συνηθισμένη είναι και η κατανάλωσή τους σε φυτά όπως το κουελίτ και το γκαράμπαλο, τα οποία αποτελούν κάποιες φορές μέρος των μαγειρευτών και των τηγανιτών φαγητών.

πηγή εικόνας: culturamexicana.info

Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού των Οτόμι είναι και οι γιορτές όπως τα φεστιβάλ, τα οποία πραγματοποιούνται και υπάρχουν καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πολλά από αυτά επικεντρώνονται στη λατρεία του νεκρού αλλά και στη γενναιότητα και τη δύναμη που πιστεύεται ότι κατέχουν οι Οτόμι. Γενικά, ο εορτασμός για τους Οτόμι είναι ένας τρόπος για να ευχαριστήσουν τη γη και τις θεότητες για τις ευεργεσίες τους προς αυτούς. Ένας ακόμη λόγος είναι για να δείξουν την υπερηφάνεια τους για την καταγωγή τους, την ιστορία και τη δύναμή τους. Οι μεγαλύτερες γιορτές των Οτόμι είναι: η Ημέρα των Νεκρών, το Καρναβάλι και οι παλιοί χοροί όπως Negritos, Moros, Natchines κλπ. Επιπλέον, οι θρησκευτικοί εορτασμοί γίνονται συνήθως σε παρεκκλήσια.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τον χώρο διαβίωσης τους το σπίτι ή νοικοκυριό τους. Παλιά, λοιπόν, οι κατοικίες των Οτόμι ήταν μικρές και ταπεινές χτισμένες με φύλλα δέντρου. Δεν είχαν παράθυρα παρα μόνο μια πόρτα. Σήμερα όμως τα σπίτια εξακολουθούν να είναι ταπεινά αλλά χτισμένα με διαφορετικά υλικά και λίγο πιο ευρύχωρα.

Τέλος με λίγη οξυδέρκεια μπορούμε να συλλογιστούμε ότι οι πολιτισμικές κοινότητες των Οτόμι ήταν και θα είναι κοιτίδα πολιτισμού, η οποία διδάσκει ότι δεν πρέπει να παρατά κανείς το έργο του, όταν πρόκειται για την διατήρηση των πεποιθήσεών του στο πέρασμα του χρόνου.


Πηγή

Χαρακτριστικά του πολιτισμού και των παραδόσεων των Οτόμι. (Ανακτήθηκε από) https://www.postposmo.com/el/cultura-otomi/.

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Το επάγγελμά μου είναι η μουσική και αγαπώ πάρα πολύ την ελεύθερη γραφή, το διάβασμα μα περισσότερο από όλα την λογοτεχνία. Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων πολιτισμών (μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες) στάθηκαν η αφορμή για μένα στο να δώσω ένα άλλο νόημα σ΄ αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Το αόρατο ταξίδι των εκθεμάτων ενός μουσείου

  Το αόρατο ταξίδι των εκθεμάτων ενός μουσείου ξεκινά πολύ πριν εκείνα πάρουν τη θέση…

Πολιτισμός

Γ. Ζογγολόπουλος, ο καλλιτέχνης που έδωσε στο χώρο και στο χρόνο άλλη διάσταση

Δημόσιο έργο, ιδιωτικό πάθος. Ο διεθνούς φήμης εικαστικός Γιώργος Ζογγολόπουλος , γνωστός για τα έργα…

Πολιτισμός

Το Bασιλικό Aντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου

Η δικτατορία της 21ης  Απριλίου 1967 αποτελεί το αποκορύφωμα μιας ταραγμένης πορείας στην ελληνική ιστορία…

Πολιτισμός

Σαν σήμερα: Η Σύνοδος του Τρέντο

Στα μέσα του 16ου αιώνα η Καθολική Εκκλησία και κατ’επέκταση η δυτική χριστιανοσύνη βρίσκονται σε…

Πολιτισμός

Η genZ αντιμάχεται τα καρτέλ

Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημάρχου της Ουρουπάν Carlos Manzo  πριν από μόλις λίγες εβδομάδες,…

Πολιτισμός

Η γυάλινη βιβλιοθήκη και ο Κήπος των Γλυπτών

  Στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, μέσα στον Κήπο των Γλυπτών, βρίσκεται η νέα γυάλινη βιβλιοθήκη.…

Πολιτισμός

Η ιστορία των δωρεάν σχολικών βιβλίων

ΟΕΔΒ: Η ιστορία και η σημασία μιας μικρής αλλά μεγάλης σφραγίδας Κάθε χρόνο οι μαθητές…