Πάφος: Οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017

Σε εορταστικούς ρυθμούς μπαίνει από το νέο έτος η Πάφος, καθώς η κυπριακή πόλη θα είναι η ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2017, με δεύτερη πόλη το Άαρχους της Δανίας. Περίπου 1.500 καλλιτέχνες, 152 έργα και 300 δράσεις έχουν προγραμματιστεί από την αρμόδια επιτροπή και με την έλευση της καινούριας χρονιάς, αναλαμβάνουν επισήμως τα ηνία.

 

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη, που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η δυνατότητα να αναδείξει την πολιτιστική της ζωή και ανάπτυξη μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων.

Πάφος

Advertisements
Ad 14

Παρότι δεν έλειψαν τα προβλήματα στην οργάνωση και συνυπολογίζοντας την ούτως ή άλλως δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι Κύπριοι κατάφεραν να καταρτίσουν το οργανόγραμμα των εκδηλώσεων ήδη από το φθινόπωρο. Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας περιλαμβάνει τα θεματικές ενότητες «Μύθος και Θρησκεία», «Ταξιδιώτες του Κόσμου» και «Στάδια του Μέλλοντος», ενώ μια τέταρτη ενότητα, η «Σκηνή που ταξιδεύει» είναι μια εκτενής πλατφόρμα, που θα διατρέξει όλες τις προηγούμενες ενότητες. Εξάλλου, η Πάφος είναι η πρώτη πόλη της Κύπρου, που αναλαμβάνει το ρόλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με τον ενθουσιασμό να είναι μεγάλος και τις προσδοκίες υψηλές.

Η κυπριακή παραθαλάσσια πόλη καθίσταται ιδανική, για να παρουσιάσει ένα αξιόλογο πολιτιστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, 15 χιλιόμετρα από την Πάφο φέρεται να αναδύθηκε από τη θάλασσα η θεά Αφροδίτη, ενώ κοντά στο λιμάνι δίδαξε τον Χριστιανισμό ο απόστολος Παύλος. Ένα μωσαϊκό λαών (Έλληνες, Πέρσες, Άραβες, Οθωμανοί, Βρετανοί, σταυροφόροι) έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην περιοχή, με τα κάστρα, τους τάφους και τους ναούς να μαρτυρούν μια πλούσια ιστορία.

Διαβάστε επίσης  Πάφος: Πλήρης οδηγός για τη γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης

Πάφος

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης με κεντρικό σύνθημα «Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς», η οποία θα εμπνευστεί από την ενότητα «Μύθος και Θρησκεία». Πιο συγκεκριμένα από το μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, ενός γυναικείου αγάλματος, που ζωντάνεψε και ερωτεύτηκε τον πρίγκιπα Πυγμαλίωνα. Η Πάφος αποτέλεσε τον καρπό της ερωτικής τους ένωσης και, συνεπώς, είναι αναμφισβήτητα ένα έργο τέχνης. Ο στόχος του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού της Κύπρου είναι μέσω του μύθου να καταστήσει εκ νέου την Πάφο τόπο δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτισμού.

Ένα ακόμη σπουδαίο γεγονός θα λάβει χώρα την 1η Μαΐου με τη συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ένα από τα κορυφαία σχήματα της Ευρώπης με εκατοντάδες κοντσέρτα, εμφανίσεις και ηχογραφήσεις παγκοσμίως. Η συναυλία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κάστρου. Στην εκδήλωση αυτή έχει προσκληθεί η γερμανίδα τραγουδίστρια Ούτε Λέμπερ, η οποία θα παρουσιάσει και θα ερμηνεύσει δημιουργίες διάσημων συμπατριωτών της, του συνθέτη Κουρτ Βάιλ και του θεατρικού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Περαιτέρω, το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί μία ακόμη μεγάλη εκδήλωση με τίτλο «Αέναα Ταξίδια», η οποία θα διαδραματιστεί στο χώρο του λιμανιού της Πάφου και θα πραγματεύεται την ιστορία των ταξιδιωτών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Την ίδια περίοδο, συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για ένα event, που θα μείνει αξέχαστο, δεν έχουν προβεί, εντούτοις, σε λεπτομέρειες δημόσια.

Πάφος

 

Τέχνη και γαστρονομία

Άλλο ένα κομμάτι, στο οποίο έχουν εστιάσει οι διοργανωτές, είναι αυτό της γαστρονομίας με πληθώρα εκδηλώσεων να έχουν ήδη προγραμματιστεί. Μέσω αυτών θα αναδεικνύεται η ιδιαίτερη φύση και ο πλούτος των προϊόντων της Πάφου, μετατρέποντας την πόλη σε έναν αληθινό Κήπο της Γεύσης.

Διαβάστε επίσης  Οι Σαρακατσάνοι και η προέλευσή τους: Ανθρωπολογικές μελέτες στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με την περιοδεία της έκθεσης Οίνου Τέχνη, όπου μεταξύ άλλων θα υπάρξει ανέλκυση κρασιών. Παράλληλα, θα διαδραματιστούν κι άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις, οι οποίες θα συνδυάσουν την κουζίνα της Πάφου με τις γεύσεις της Ανατολής και της Δύσης και θα κορυφωθούν με το Μενού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Αυτό πρόκειται για ένα φεστιβάλ γευσιγνωσίας, ανοιχτό προς το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα πραγματικό συμπόσιο γεύσης και τέχνης.

Σε αυτό το εγχείρημα συμβάλλουν οι τοπικές κοινότητες της Πάφου, οι οποίες στο πλαίσιο των καθιερωμένων παραδοσιακών εορτών τους, προσφέρουν στους γηγενείς και τους επισκέπτες της επαρχίας μια περιήγηση στις γεύσεις της κυπριακής κουζίνας και, πιο συγκεκριμένα, στην γαστρονομική παράδοση της Πάφου.

 

 

 

 

 

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της