Πληθυσμιακή αύξηση: Τι συμβαίνει παγκοσμίως;

Η πληθυσμιακή αλλαγή αποτελεί πλέον μία από τις επικρατέστερες συνθήκες παγκόσμια. Παλαιότερα, η κατανομή του πληθυσμού ήταν πιο συγκεκριμένη χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων εντοπίζεται στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και όπως φαίνεται μειώνεται στην Ευρώπη και σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα.

Η πληθυσμιακή αλλαγή ως σύγχρονη πραγματικότητα
Πηγή:HuffPost

Η πληθυσμιακή αλλαγή στη Κίνα

Η Κίνα για παράδειγμα, αποτελεί μία από τις πιο πυνκοκατοικημένες χώρες παγκοσμίως. Στοιχεία όμως δείχνουν ότι αυτό έχει αλλάξει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κίνας πήρε κάποια σοβαρά μέτρα για να μειώσει την γονιμότητα του πληθυσμού. Έτσι, η Κίνα έχει φτάσει σε σημείο να ωθεί τους ανθρώπους να κάνουν παιδιά για να τονώσει τον πληθυσμό της σε κάποιες συγκεκριμένες πόλεις. Σε αυτό το σημείο να υπογραμμιστεί ότι η Κίνα δεν αποτελείται από εσωτερικούς μετανάστες και σε μεγάλο βαθμό είναι ομοιόμορφη. Παράλληλα, αντιμετωπίζει την πληθυσμιακή άνοδο της Ιαπωνίας που 15 χρόνια συνεχίζει να αυξάνεται και χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την άνθηση της οικονομίας της.

Η Ινδία ως <<κύριος παίκτης>>

Η Ινδία πάντοτε αποτελούσε χώρο έντονης πληθυσμιακής εισροής αλλά τα τελευταία χρόνια η θέση της αρχίζει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πολλές επιχειρήσεις όπως η Apple κλπ. θέλουν να χτίσουν τα κτίρια τους στην Ινδία. Όμως, ο μεγάλος πληθυσμός της Ινδίας δεν την καθιστά δυνατή στον τομέα της οικονομίας. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ενώ η Ινδία θα συνεχίσει να στεγάζει εκατομμύρια ανθρώπους έως και το 2060 όπως υπολογίζεται η γονιμότητα των γυναικών έχει μειωθεί σημαντικά.

Διαβάστε επίσης  Λας Βέγκας: Η αμαρτωλή μητρόπολη των τυχερών παιγνίων

Η πληθυσμιακή αλλαγή στην Ευρώπη και η ανάδειξη νέων χωρών

Στην Ευρώπη αντίθετα οι χώρες αρχίζουν να συρρικνώνονται σε αυτό το ζήτημα. Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Μολδαβία και η Βουλγαρία, έχουν από τους πιο γρήγορα συρρικνούμενους πληθυσμούς στον κόσμο, λόγω της μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης και των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων. Αντίθετα χώρες όπως: η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και η Τανζανία θα γνωρίσουν μία μεγάλη άνθιση στον αριθμό των κατοίκων τους. Τέλος, να σημειωθεί ότι η πληθυσμιακή αύξηση οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει ανέβει το βοιωτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής.

Advertisements
Ad 14

Πηγή:Lawler Dave(2023) Global balance of population and power is shifting Ανακτήθηκε από https://www.axios.com/2023/04/20/global-population-growth-india-passes-china?fbclid=IwAR2Frt4Ty9vR5Xabz0rnhlAVnMTIo05Lhz-1pegeCwipTIeyqr-bn3uauns

Ονομάζομαι Λάμπρου Αθανασία και είμαι τρίτος της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.Λατρευω να αρθογραφω και σκοπός μου είναι μέσα από τα άρθρα μου να μεταδωσω αυτο το πάθος και σε άλλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Famagusta New Museum

Famagusta New Museum: απόπειρα συμφιλίωσης με το παρελθόν

Το Famagusta New Museum (FNM) φιλοδοξεί να αλλάξει τον παραδοσιακό

«Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» από τις εκδόσεις Μάρτης

Το βιβλίο «Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» είναι η τελευταία