Τα 8 δις ξεπέρασε ο παγκόσμιος πληθυσμός

8 δις
πηγή: iatronet.gr

Τη 15η Νοεμβρίου 2022 γεννήθηκε το μωρό με το νούμερο 8 δις. Και έτσι ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δις. Κι αυτό μόλις 11 χρόνια μετά την κατάρριψη ενός άλλου φράγματος, αυτού των 7 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια σε 15 χρόνια. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έχει ήδη εμφανίσει σημάδια επιβράδυνσης. Έτσι, δεν προβλέπεται οι άνθρωποι να φτάσουν τα 10 δις πριν το 2080.

Πληθυσμιακή έκρηξη μέσα σε 70 χρόνια

Εντυπωσιακό νούμερο τα 8 δις. Κι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πως τη δεκαετία του 1950 ζούσαν στον πλανήτη Γη 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Αφήνοντας πίσω τους δύο πολύνεκρους παγκόσμιους πολέμους, οι άνθρωποι τετραπλασιάστηκαν σχεδόν μέσα σε 70 χρόνια.

Η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη της ιατρικής και στη γενικότερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου που οδηγεί σε μια αύξηση του προσδόκιμου της ζωής. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να μιλούμε για έκρηξη των γεννήσεων. Προβλήματα γονιμότητας προβληματίζουν τους επιστήμονες σε πολλά μέρη του κόσμου. Όπως στη Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός παιδιών ανά γυναίκα έπεσε σε 0.81. Στις περισσότερες χώρες ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι μικρότερος από 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, όριο απαραίτητος για να διατηρηθεί ο πληθυσμός.

Με απλά λόγια οι άνθρωποι δεν έφτασαν τα 8 δις μόνο γιατί γεννήθηκαν περισσότερα παιδιά, μα γιατί δεν πέθαναν όσοι πέθαιναν παλαιότερα. Γίναμε πολλοί όχι μόνο γιατί αυξήθηκαν οι γεννήσεις, μα και γιατί μένουμε περισσότερο στη Γη.

Διαβάστε επίσης  Τζορτζ Έβερεστ: Ο άνθρωπος πίσω από την ψηλότερη κορυφή της Γης

Ωστόσο, η δημογραφική αύξηση δημιουργεί προκλήσεις για τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες οδηγούν και την κούρσα της πληθυσμιακής αύξησης.

Η κατανομή του πληθυσμού

Η Κίνα κρατά σταθερά τα σκήπτρα της πολυπληθέστερης χώρας, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Ινδία. Η Ινδία μάλιστα φαίνεται πως το 2023 θα ξεπεράσει για πρώτη φορά την Κίνα σε πληθυσμό. Πολυπληθείς χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία και το Μπαγκλαντές ανεβάζουν τον αριθμό των κατοίκων της Ασίας. Έτσι, στην Ασία των 4,7 δισεκατομμυρίων κατοίκων κατοικούν οι μισοί από τον παγκόσμιο πληθυσμό των 8 δις.

Ακολουθεί η Αφρική με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής η Νιγηρία και ακολουθεί η Αιθιοπία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αφρική έχει τη χαμηλότερη μέση ηλικία, καθιστώντας την ήπειρο με το νεότερο πληθυσμό.

Η Αμερική έρχεται τρίτη με συνολικό πληθυσμό λίγο κάτω από ένα δισεκατομμύριο. Στις ΗΠΑ συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός του βόρειου τμήματος της ηπείρου. Ο Καναδάς, από την άλλη, παρουσιάζει ενδιαφέρον μια και παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθυσμιακής ανάπτυξης ανάμεσα στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.

Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντάμε μεγάλες πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπως η Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας.

Η Ευρώπη, η ήπειρος η οποία 100 χρόνια φιλοξενούσε το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, σήμερα είναι η κατοικία μόλις του 10 % των 8 δις. Το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται από τη μια στο γεγονός ότι η αύξηση του πληθυσμού λαμβάνει χώρα σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Γεγονός είναι, επίσης, πως ο πληθυσμός της Ευρώπης συρρικνώνεται. Στα Βαλκάνια και σε χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ παρατηρούνται οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια χώρα όπου ο πληθυσμός μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης  5 Συλλέκτριες τέχνης του 20ου αιώνα και το έργο τους

Ωκεανία

Μόλις 44 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην Ωκεανία, με την Αυστραλία να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Στην Ωκεανία βρίσκονται και αρκετές από τις μικρότερες χώρες σε πληθυσμό.

8 δις
΄πηγή: cnn.gr

Η πληθυσμιακή ανάπτυξη είναι μια πρόκληση. Επιβαρύνει κυρίως τις φτωχές, λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, η συμπεριφορά των αναπτυγμένων κρατών είναι αυτή που θα καθορίσει αν ο πλανήτης μας μπορεί να αντέξει 8 δις ή και περισσότερους ανθρώπους.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Σκαλιώτη Δ. (2022). Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε σήμερα τα 8 δισεκατομμύρια -Πώς κατανέμεται στον πλανήτη, ανακτήθηκε από: ertnews.gr (τελευταία πρόσβαση; 20/11/2022)

Hegarty S. (2022). As th 8 billionth child is born, who were 5th, 6th and 7th, ανακτήθηκε από: bbc.com (τελευταία πρόσβαση; 20/11/2022)

Ο πληθυσμός της Γης έφτασε τα 8 δισ. κατοίκους: ιστορίες από τα παιδιά -ορόσημα, ανακτήθηκε από: cnn.gr (τελευταία πρόσβαση: 20/11/2022)

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και