Έκτωρ Δούκας: O διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος

25 Φεβρουαρίου 2019
Πηγή:paletaart.wordpress.com

Ο Έκτωρ Δούκας ήταν ένας διακεκριμένος Έλληνας καλλιτέχνης- ζωγράφος που γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1885 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1969. Η ζωή του ήταν γεμάτη σπουδές σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου και μετέπειτα στην Ακαδημία Ζουλιάν, στο Παρίσι.

Στο Μόναχο εγκαταστάθηκε το 1907. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να εκθέτει τα έργα του και στην Ελλάδα αλλά και σε μεγάλες ομαδικές εκθέσεις. Τα έργα του παρουσιάστηκαν στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1934 και στις Πανελλήνιες Εκθέσεις του 1948, του 1952, του 1963 και του 1967. Ήταν, επίσης, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί ότι, το 1913, απέσπασε κορυφαία τιμητική διάκριση για το έργο του στη διεθνή έκθεση της πόλης.

Επηρεασμένος από τη λεγόμενη «Σχολή του Μονάχου», διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερο ύφος ανάμεσα στον ακαδημαϊσμό, τον ιμπρεσιονισμό και τον εξπρεσιονισμό. Όπως ο ίδιος έλεγε, δεν είχε «καμία σχέση με τους διάφορους “ισμούς”». Ο σπουδαίος ζωγράφος ανήκε στον κύκλο των ακαδημαϊκών μαζί με καλλιτέχνες, όπως, ο Προκοπίου, ο Βικάτος και ο Γεωργιάδης.

 

Έκτωρ Δούκας
Πηγή: paletaart.wordpress.com

 

Ασχολήθηκε με την προσωπογραφία, με τις προσωπογραφίες της Δούκισσας του Μεκλεμβούργου και της πριγκίπισσας Άρρενμπεργκ να αποτελούν τα αξιολογότερα έργα του, που απέσπασαν ιδιαίτερα ευμενή σχόλια. Ασχολήθηκε, επίσης, με την απεικόνιση νεκρών φύσεων, την τοπιογραφία, τη θαλασσογραφία και τη σύνθεση στον καμβά. Η ελαιογραφία που απεικονίζει γυναίκες που μεταφέρουν πολεμοφόδια στην Πίνδο, κατά τον πόλεμο του 1940, είναι από τα πλέον γνωστά έργα του.

Ο Έκτωρ Δούκας διέθετε απεριόριστη έμπνευση και είχε μια δική του «ψυχολογική ερμηνεία» για την μεταφορά της έμπνευσης του στον καμβά.

«Αποφεύγω οτιδήποτε που θυμίζει μια ξεκάρφωτη μεταφορά της φύσης στο βασίλειό μου. Πώς θα μεταφέρω τις συγκινήσεις μου, δηλαδή με ποιον εκφραστικό τρόπο, μου είναι αδιάφορο. Κείνο που με απασχολεί είναι να μπορώ να δίνω την αγαλλίαση στο θεατή και να του μιλώ χωρίς τη βοήθεια επεξηγηματικών σημειώσεων. Ζωγραφικός πίνακας είναι, κατά τη γνώμη μου, εκείνος που δε θέλει καν τίτλο.»

Τα έργα του εκτίθενται στην Πινακοθήκη της Ελλάδας και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Έργα του μπορεί να θαυμάσει κανείς και στις συλλογές του Δήμου Πειραιά, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής Τραπέζης. Τρεις πίνακές του, που βρίσκονταν στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, καταστράφηκαν από εμπρησμό κατά τα Δεκεμβριανά του 1944.

Διαβάστε επίσης  Ανισότητα των φύλων: Οι γυναίκες στο χώρο εργασίας

Πηγές:

Έκτωρ Δούκας. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org. (Τελευταία πρόσβαση 24/2/2019)

Δούκας Έκτωρ – Ektor Doukas [1885-1969]. Ανακτήθηκε από paletaart.wordpress.com/…/δούκας-έκτωρ-ektor-doukas-1885-1969 (Τελευταία πρόσβαση 24/2/2019)

Ektor Doukas. Ανακτήθηκε από https://www.revolvy.com/page/Ektor-Doukas (Τελευταία πρόσβαση 24/2/2019)

Σπούδασα Επικοινωνία και δουλεύω στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων για περισσότερα από 4 χρόνια. Αν και γεννημένη μέσα στην καρδιά της άνοιξης, μισώ τα λουλούδια αλλά αγαπάω πολύ τα πράσινα τοπία και την θάλασσα. Λατρεύω τα ταξίδια, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία και έχω μεγάλη αδυναμία στα... γλυκά!
Πιστεύω ακράδαντα ότι «ΌΛΑ για κάποιο λόγο γίνονται»!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.