Patrick Leigh Fermor. Πηγή: s-i.huffpost.com
Ο Patrick Leigh Fermor γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 11 Φεβρουαρίου 1915. Πατέρας του ήταν ο διακεκριμένος γεωλόγος Lewis Leigh Fermor μα λίγο ασχολήθηκε με τον γιο του. Λίγο μετά τη γέννηση του, η μητέρα του τον εγκατέλειψε, για να συνοδέψει τον πατέρα του στις Ινδίες. Ο Fermor, όμως, δυσκολεύονταν να πειθαρχηθεί στη δομή και τους κανονισμούς της Ακαδημίας. Τον στέλνουν, λοιπόν, σε σχολείο για δύσκολα παιδιά και λίγο αργότερα θα αποβληθεί από το Kings School του Canterbury. Δε το έβαλε κάτω όμως. Έμαθε μόνος του Ελληνικά και Λατινικά, Σαίξπηρ και ιστορία. Από αυτό το σημείο και μετά θα γίνει μεγάλος περιηγητής και λογογράφος.
Η πορεία του Patrick Leigh Fermor ξεκινά στα 18 του χρόνια, όταν αποφασίζει να ταξιδέψει από την Ολλανδία ως την Κωνσταντινούπολη. Ξεκινά στις 8 Δεκεμβρίου 1933, με μόνο σύντροφο του το «Βιβλίο Αγγλικών Στίχων της Οξφόρδης» και ένα τόμο των «Ωδών» του Ορατίου. Κοιμόταν σε αχυρώνες και καλύβες βοσκών, σε αριστοκρατικά σπίτια και σε μοναστήρια. Παράλληλα, άρχισε το συγγραφικό του έργο. Συνέλεξε υλικό και με βάση αυτό συνέγραψε τα πρώτα περιηγητικά του έργα: «Η εποχή της Δωρεάς» (1977) και το «Ανάμεσα στα Δάση και τα Νερά» (1986), στα οποία περιέγραφε το ταξίδι του και τα μέρη όπου επισκέφτηκε. Το ταξίδι του ολοκληρώθηκε, στην 1 Ιανουαρίου 1935, με τον Fermor να ξεκινά μια καινούργια περιήγηση. Αυτή της ελληνικής χερσονήσου.
Καθώς ο Fermor γύριζε τον κόσμο, ο Hitler συνέχιζε το δικό του σχέδιο. Ο Fermor θα εμπλακεί στο «Κίνημα της 1ης Μαρτίου του 1935», στο πλευρό των βασιλικών δυνάμεων εναντίον της δημοκρατικής εξέγερσης. Όταν τελείωσαν οι εχθροπραξίες εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εκεί θα συναντήσει την Μπαλάσα Καντακουζηνού, Ρουμάνα πριγκίπισσα του οίκου των Καντακουζηνών και ζωγράφο. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν και μετακόμισαν σε έναν παλαιό νερόμυλο έξω από την πόλη, ώστε να μπορούν να δημιουργούν ανενόχλητοι. Αργότερα, μετακόμισαν στην Μολδαβία, στον οίκο των Καντακουζηνών. Έζησαν μια ήρεμη ζωή μέχρι που ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Αρχικά κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά. Οι γνώσεις του πάνω στην Ελλαδική γλώσσα και χώρα, τον οδήγησαν στο Σώμα Γενικών Καθηκόντων. Επίσης διετέλεσε στρατιωτικός σύνδεσμος στην Αλβανία. Ο Αγώνας φτάνει στην Κρήτη και ο Fermor γρήγορα τον ακολουθεί. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής θα βρεθεί τρεις φορές στο νησί. Με μια μικρή ομάδα αξιωματικών, οργάνωσε την αντίσταση του νησιού. Παρέμεινε ενεργός μαχητής, εκεί, με το ψευδώνυμο «Μιχάλης» ή «Filedem», δηλαδή «φίλε μου Αδάμ» για δυο χρόνια. Σημαντική στιγμή υπήρξε το 1944, όπου με την ομάδα του και με αρχηγό τον William Stanley Moss απήγαγαν τον Γερμανό διοικητή Heinrich Kraipe.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν ήρεμα. Ο Fermor αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Όπλο του η πένα, καθώς χρησιμοποίησε την γραφομηχανή για πρώτη φορά το 2007. Διακρίθηκε, εκτός από την περιήγηση, στην μυθιστοριογραφία και στην σεναριογραφία. Το 1968 παντρεύτηκε την φωτογράφο Joan Elizabeth Eyres. Εκείνη τον ακολουθούσε σε κάθε του ταξίδι. Αγαπημένος τους προορισμός ήταν το σπίτι τους στην Καρδαμύλη της Μάνης. Εκεί η ίδια άφησε την τελευταία της πνοή το 2003. Έναν χρόνο μετά εκείνος χρίστηκε ιππότης από τις «Τιμητικές Διακρίσεις Νέου Έτους». Στις 10 Ιουνίου 2011, ο Fermor έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Patrick Leigh Fermor είναι ένας εξαίρετος συγγραφέας που απαριθμά 12 αριστουργήματα. Η μοναδική χροιά στην γραφή του και οι μοναδικές περιηγήσεις του προσδίδουν ευχάριστα έργα για κάθε ηλικία.
Πηγές:
He drank from a different fountain. Ανακτήθηκε από https://patrickleighfermor.org/(Τελευταία πρόσβαση 17/2/2019)
Stav Dimitropoulos, Patrick Leigh Fermor: The legendary writer and his Greek hideaway. Ανακτήθηκε από https://adventure.com/patrick-leigh-fermor-mani-peninsula-greece/(Τελευταία πρόσβαση 17/2/2019)
How an idyllic Greek hideaway inspired a British war hero and travel writer. Ανακτήθηκε από https://www.theguardian.com/culture/2017/dec/24/leigh-fermor-greece-british-musuem-art (Τελευταία πρόσβαση 17/2/2019)
Περιήγηση στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στη Μάνη πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του. Ανακτήθηκε από https://www.huffingtonpost.gr/2016/06/13/culture-history-patrick-leigh-fermor_n_10400614.html (Τελευταία πρόσβαση 17/2/2019)