Η Waris Dirie είναι γνωστή όχι μόνο για τις διεθνές πασαρέλες στις οποίες έχει περπατήσει, αλλά κυρίως για την αυτοβιογραφία της με τίτλο “Το Λουλούδι της Ερήμου”. Η Waris υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων της στην τρυφερή ηλικία των επτά ετών.
Μετά από πολλά χρόνια, αποκάλυψε την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν πολλά κορίτσια σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Μ. Ανατολής. Στο Τζιμπουτί μόνο το 98% των γυναικών έχει πέσει θύμα αυτής της πρακτικής.
Η Waris γεννήθηκε το 1965 στην Σομαλία σε μία νομαδική οικογένεια. Σύμφωνα με διάφορες διαδεδομένες δοξασίες στην Αν. Αφρική, η Waris όπως και κάθε κορίτσι, έπρεπε να υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων της, ώστε να “καθαριστεί από την βρωμιά”.
Στα 13 της έφυγε από την οικογενειακή εστία, για να μην παντρευτεί έναν άντρα εξήντα ετών. Κατέφυγε για σύντομο διάστημα στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου και έπειτα στο Λονδίνο. Εργάστηκε στα McDonald’s μην έχοντας ολοκληρώσει το σχολείο.
Το φαινόμενο-Waris και η δημόσια αποκάλυψη
Λίγα χρόνια μετά, η Waris ξεκινά την καριέρα της ως διεθνές super-model. Συνεργάζεται με διεθνείς οίκους μόδας μεταξύ των οποίων την Chanel και την L’Oreal, ενώ φωτογραφίζεται για την Vogue και την Elle.
Το 1997, κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης της στο περιοδικό Marie Claire αποκαλύπτει ότι έχει υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων της κατά την παιδική της ηλικία στην Σομαλία.
Την ίδια χρονιά, ο ΟΗΕ την ανακηρύσσει πρέσβειρα της εκστρατείας για την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Η ιστορία της Waris φέρνει στο φως μία άγνωστη πτυχή της ζωής των γυναικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Έναν χρόνο αργότερα, γράφει το βιβλίο της “Το Λουλούδι της Ερήμου”, το οποίο γίνεται διεθνές bestseller.
Το 2009, το βιβλίο της γίνεται ταινία και βραβεύεται σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου.
Η ιστορία της Waris συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη και έστρεψε την προσοχή των διεθνών οργανισμών στην καταστολή αυτής της πρακτικής. Μέχρι σήμερα, ο ΟΗΕ διοργανώνει καμπάνιες για την ενημέρωση κοινοτήτων στην Αφρική σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, καθώς η πρακτική εξακολουθεί να απειλεί πολλές γυναίκες στον Τρίτο Κόσμο.