Puabi: Γυναικείος ο πιο πλούσιος τάφος της Μεσοποταμίας

Puabi
Πηγή:http://nasvete.com

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στην έρημο του νότιου Ιράκ, ο Βρετανός αρχαιολόγος Leonard Woolley ανακάλυψε τον πιο πλούσιο τάφο της Μεσοποταμίας που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Ο σκελετός ηλικίας 4.500 ετών ήταν ντυμένος με χρυσό και πολύτιμους λίθους. Χρυσά δαχτυλίδια διακοσμούσαν κάθε δάχτυλο, μια ζώνη με χρυσό βρόχο βρισκόταν στη μέση και ένα χρυσό διάδημα με περίπλοκα φύλλα από σφυρήλατο και λουλούδια κοσμούσαν το κεφάλι. Τρεις ακόμη σκελετοί, πιθανόν υπηρέτες, βρίσκονταν κοντά στον βασιλικό σκελετό. Όμως, τα λαμπρά κτερίσματα δεν είναι ο μόνος λόγος που η ανακάλυψη συγκλόνισε τον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα: αυτός ο τάφος ανήκε σε γυναίκα.

 Η βασίλισσα Puabi

Η Puabi («Puabi» στα ακκαδικά σημαίνει «Λόγος του πατέρα μου») υπήρξε σημαντικό πρόσωπο στην πόλη Ουρ των Σουμερίων, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Δυναστείας της Ουρ. Οι σφραγίδες κυλίνδρων που βρέθηκαν στον τάφο της, στο Βασιλικό Νεκροταφείο της Ουρ, την προσδιορίζουν με τον τίτλο “nin” ή “eresh“, μια σουμεριακή λέξη που υποδηλώνει βασίλισσα ή ιέρεια. Πολύ πιθανό να ήταν ένα άτομο με κάποιο είδος βασιλικής καταγωγής που ήταν παντρεμένο με τον βασιλιά. Πέθανε κάποια στιγμή πριν από το 2400 έως το 2350 π.Χ. στην ηλικία των 40. Οι περισσότερες γυναίκες της ελίτ ήταν, όπως η Puabi, εκπρόσωποι των συζύγων τους, και επομένως εκπρόσωποι του κράτους (αν και σύμφωνα με κάποιους μελετητές στην σφραγίδα της δεν αναφέρεται όνομα συζύγου, γεγονός που υποδηλώνει ότι κυβερνούσε μόνη της).

 

Puabi
Το χρυσό διάδημα που βρέθηκε στον τάφο της Puabi. Πηγή:https://www.pinterest.com

Ο τάφος της Puabi αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κοινωνία και τον πολιτισμό της Μεσοποταμίας πριν από σχεδόν πέντε χιλιάδες χρόνια. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ο ενταφιασμός σχεδόν 100 υπηρετριών μαζί με την Puabi ώστε να συνεχίζουν να την υπηρετούν και μετά θάνατον.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τα κοσμήματα 

Ο αριθμός των πολύτιμων αντικειμένων που βρέθηκε στον τάφο ήταν αρκετά μεγάλος. Συγκεκριμένα βρέθηκαν κοσμήματα όπως χρυσά δαχτυλίδια, βραχιόλια, περιδέραια, ζώνη και σκουλαρίκια. Επίσης βρέθηκαν και προσωπικά αντικείμενα και σκεύη όπως μια λύρα από χρυσό και λάπις λάζουλι, καθώς και ένα άρμα στολισμένο με κεφάλι λέαινας από ασήμι.

Puabi
Η λύρα της Puabi. Βρετανικό μουσείο. Πηγή:https://www.thecultureconcept.com

Υπηρέτες μετά θάνατον

Κοντά στον τάφο της Puabi οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεγάλους λάκκους όπου είχαν ταφεί δεκάδες άτομα, κυρίως γυναίκες και μερικοί άνδρες. Στην ανασκαφή βρέθηκε ένα αιχμηρό, βαρύ εργαλείο που βρέθηκε που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας της Puabi. Χτυπήθηκαν βίαια στο κεφάλι ή δηλητηριάστηκαν και τα πτώματα τους πετάχτηκαν στους λάκκους δίπλα από τον τάφο της.

Advertising

Puabi

Ο τάφος της Puabi. Πηγή:https://www.atlasobscura.com

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οι γυναίκες που θανατώθηκαν ήταν οι υπηρέτριες της Puabi και θάφτηκαν μαζί της για να συνεχίσουν να την υπηρετούν και μετά θάνατον. Ο αριθμός των γυναικών αυτών είναι σχεδόν 100. Στους λάκκους αυτούς βρέθηκαν και έξι σκελετοί ανδρών που πιθανόν να ήταν οι σωματοφύλακες της.

Οι νεκροί αυτοί ήταν στολισμένοι με διάφορα στολίδια από χρυσό, ασήμι και λάπις λάζουλι. Όμως αυτές που είχαν τα πιο περίτεχνα στολίδια ήταν τρεις νεαρές γυναίκες, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν μέσα στον θάλαμο της Puabi καθώς πρόκειται για τις πιο έμπιστες υπηρέτριες της βασίλισσας που θάφτηκαν δίπλα από την κυρία τους.

Advertising


Πηγές:

Η βασίλισσα Puabi: Ανακτήθηκε από: https://www.britannica.com

(Τελευταία πρόσβαση στις 14/10/2024)

Ο τάφος της Μεσοποταμίας: Ανακτήθηκε από: https://www.atlasobscura.com

Advertising

https://www.ancientpages.com

https://www.mixanitouxronou.gr

(Τελευταία πρόσβαση στις 14/10/2024)

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Πολιτισμός

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φαραωνική Αίγυπτο, ενώ χωρίζεται σε περιόδους.…

Πολιτισμός

Συνοικία Ουζιέλ: η «Πλάκα» της Θεσσαλονίκης

  Λίγο πιο πέρα από την οδό Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η συνοικία Ουζιέλ.…

Πολιτισμός

Το κίνημα της Beat Generation

Ιστορικό συγκείμενο της Beat Generation Ένα από τα πιο εκρηκτικά κινήματα που σημάδεψαν την μεταπολεμική…

Πολιτισμός

Το άγνωστο πορτρέτο της βασίλισσας Τίγιε

Αίγυπτος, Κοιλάδα των Βασιλιάδων 1898. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Βίκτορ Λορέτ πραγματοποιεί ανασκαφές στον τάφο KV35…