Θεσσαλονίκη: Εντυπώσεις από την 82η ΔΕΘ

Μεγάλο κύμα τουριστών διέσχισε για 82η φορά τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη της τελευταίας δεκαετίας με τον αριθμό των επισκεπτών να υπερβαίνει τις 260.000 και τον αριθμό των εκθετών να σημειώνει αύξηση κατά 50% σε σχέση με τα περσινά στατιστικά. Οι ενότητες της έκθεσης κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων (εκπαίδευση, ομορφιά, γαστρονομία, ενέργεια, επιστήμη – τεχνολογία) ενώ το επιχειρηματικό πνεύμα, οι εμπορικοί σκοποί και η πολιτιστική πινελιά την ανέδειξαν ως την πλέον εναλλακτική εξόρμηση για μικρούς και μεγάλους.

Με την Κίνα ως τιμώμενη χώρα για το 2017, η 82η ΔΕΘ αποτέλεσε σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, αφορμή για να έρθουν σε επαφή δύο λαοί ομοιογενώς διαφορετικοί με πολλές προοπτικές συνεργασίας. Το περίπτερο 13, το μεγαλύτερο περίπτερο της ΔΕΘ, ντύθηκε στα κόκκινα και φιλοξένησε την επίσημη αποστολή της Κίνας που απαρτίστηκε από 400 άτομα, εκ των οποίων τα 167 ήταν εκθέτες. Κάνοντας μία περιήγηση στους διαδρόμους, αντίκριζε κανείς μεγαλειώδεις κινεζικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που εκπροσωπούν την κινεζική οικονομία (COSCO Shipping, Huawei, Air China, ZTE, κ.α.) και εκδηλώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό επιχειρηματικό πεδίο. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο χαρακτήρας του περιπτέρου περιορίστηκε στο ενημερωτικό επίπεδο με αποτέλεσμα να καταντήσει μάλλον βαρετό παρά ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των επισκεπτών, οι οποίοι είχαν αναμφίβολα υψηλότερες προσδοκίες.

Το περίπτερο 7 όμως, που βρίσκεται λίγα βήματα πιο πάνω και στεγάζει το καθιερωμένο φεστιβάλ γεύσης, ανταποκρίθηκε μια χαρά στην λαχτάρα των επισκεπτών να δοκιμάσουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και να τα αγοράσουν σε πολύ οικονομικές τιμές. Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν –μεταξύ άλλων-  η δυναμική παρουσία της Κρήτης που ξεχώρισε αφενός για την ποιότητα των προϊόντων και αφετέρου για την εγκαρδιότητα των κρητικών εκθετών. Αξιοσημείωτη και μη αμελητέα ήταν σε κάθε περίπτωση η ευθυμία και η ευγένεια τόσο των ακούραστων μικροπωλητών-εκθετών όσο και των υπόλοιπων υπαλλήλων της ΔΕΘ, εξαιρουμένων βέβαια εκείνων που εργάζονταν στα γραφεία υποδοχής και δυσανασχετούσαν όταν τους ζητούνταν κάποια πληροφορία ή ακόμη και ένα ενημερωτικό διαφημιστικό φυλλάδιο.

Ο ενθουσιασμός πάντως κορυφώθηκε στο περίπτερο 2 όπου επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η απεραντοσύνη των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Ένας όροφος βυθισμένος στο σκοτάδι με μοναδικά φώτα τους προβολείς που απεικόνιζαν φαντασμαγορικά τις ανθρώπινες φιγούρες. Πρωτοτυπία και καινοτομία διέκριναν το φεστιβάλ τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας ή αλλιώς «The Νew Νew» (Το καινούργιο νέο) όπως ονομάστηκε που έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να εξοικειωθούν με τις νεότερες τεχνολογίες και να ζήσουν τον κόσμο μέσα από μία εικονική πραγματικότητα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Εξίσου εικονική ήταν και η πραγματικότητα που παρουσίασε το Υπουργείο Μεταφορών εκθέτοντας ένα βαγόνι-δείγμα του μετρό Θεσσαλονίκης όπως αναμένεται να υφίσταται σε μόλις μερικά χρόνια (το 2020 συγκεκριμένα), παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν μερικοί «κακοπροαίρετοι» !

Διαγώνια του περιπτέρου 2 βρισκόταν η πιο αγαπημένη και δημοφιλής γωνιά της φετινής έκθεσης: το μουσείο φραπέ! Επρόκειτο για ένα νεανικό (και μη) στέκι το οποίο αποτελούνταν από δύο ορόφους και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη γενική ομολογία. Στο ισόγειο βρισκόταν το ζωηρά διακοσμημένο μουσείο, το οποίο παρείχε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το φραπέ και τον εμπνευστή του ενώ η οροφή ήταν ένα ειδικά διαμορφωμένο μπαρ, με φοίνικες, άμμο και δυνατή μουσική που δημιουργούσε την ιδανική καλοκαιρινή ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης!

Advertising

Εξίσου ενδιαφέρον ήταν και το Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης. Βρισκόταν πίσω ακριβώς από το περίπτερο 13,  φιλοξενούσε το Inspire Project και είχε να αναδείξει σπουδαίους πίνακες, πρωτοποριακές καλλιτεχνικές ιδέες και ξεχωριστές συνθέσεις. Μία ήρεμη περιήγηση στους χώρους του ήταν ο πλέον καταλληλότερος τρόπος διαφυγής από την πολυκοσμία και ολοκλήρωσης της  βόλτας στην έκθεση.

Για τις πιο νεαρές ηλικίες βέβαια, η βόλτα παρατείνονταν και “περνούσε” στον συναυλιακό χώρο όπου πραγματοποιούνταν σε καθημερινή βάση συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών. Η αυλαία έπεσε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία του Σάκη Ρουβά, η οποία μάλιστα σημείωσε ρεκόρ προσεύλευσης.

Advertising

Η ΔΕΘ εξυπηρετεί κατέξοχήν οικονομικά συμφέροντα, γεγονός που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες και καθιστά την περιήγηση σ’ αυτήν ανιαρή και ανούσια. Μολαταύτα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης διεθνών εμπορικών σχέσεων, η ΔΕΘ υποδέχεται κάθε χρόνο ανθρώπους ποικίλων εθνικοτήτων που παρουσιάζουν ο καθένας με τον τρόπο που τους υπαγορεύει ο πολιτισμός και η νοοτροπία τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει μία επίσκεψη. Οι άνθρωποι που περιηγούνται σ’ αυτή με ανοιχτό μυαλό και πνεύμα φεύγουν με καθαρή σκέψη, γεμάτοι εμπειρίες που παραμένουν ανεξίτηλες στο χρόνο.

http://tif.helexpo.gr/

Φοιτήτρια στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και επίδοξη δημοσιογράφος. Λάτρης των εκδρομών και των μακρινών (εξωτικών) ταξιδιών με μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά φαινόμενα.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά η στάση μας απέναντι…

Πολιτισμός

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός
Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,