Τι είναι το brainrot;

brainrot
Πηγή: https://medium.com

Η λέξη brainrot («εγκεφαλική σήψη»), που εντάχθηκε φέτος στο λεξικό της Οξφόρδης, χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του διαδικτύου που είναι χαμηλής ή κακής ποιότητας, με αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και στην ψυχολογία των χρηστών των social media. Ο όρος αυτός αναφέρεται κυρίως στην κουλτούρα του διαδικτύου για τις  Generation Z και Alpha.

Προέλευση

Η λέξη brainrot δεν είναι καινούργια. Σύμφωνα με το Oxford University Press, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου ανάγεται στο βιβλίο Walden του 1854 του Henry David Thoreau. Την εποχή εκείνη ο Thoreau είχε παρατηρήσει μια πτώση στα πνευματικά πρότυπα, με τις πολύπλοκες ιδέες να χαίρουν μικρότερης εκτίμησης. Το φαινόμενο αυτό το συνέκρινε με τη «σήψη της πατάτας» (potato rot) της δεκαετίας του 1840 στην Ευρώπη.

Χρήση

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο όρος brainrot χρησιμοποιείται από το 2004 ενώ το 2007 είχε χρησιμοποιηθεί από χρήστες του twitter για να περιγράψει την εγκεφαλική σήψη στις εκπομπές με ραντεβού στα τυφλά καθώς και τα βιντεοπαιχνίδια. Η χρήση του όρου εντάθηκε τη δεκαετία του 2010 ενώ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του 2020.

brainrot
Πηγή:https://joyenergizer.com

Από το 2024, χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις διαδικτυακές συνήθειες της Generation Alpha, με τους επικριτές της να εκφράζουν ότι η γενιά αυτή είναι «υπερβολικά βυθισμένη στη διαδικτυακή κουλτούρα». Το brainrot σχετίζεται πολλές φορές και με κάποιες λέξεις αργκό όπως για παράδειγμα delulu (από τη λέξη delusional που σημαίνει παραληρηματικός), POV (Point Of View: βίντεο που απεικονίζουν καταστάσεις από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία), pick-me (όταν κάποιος αναζητά την επιβεβαίωση, συχνά μέσω αυτοσαρκαστικής συμπεριφοράς), ghosting (η ξαφνική διακοπή της διαδικτυακής επικοινωνίας χωρίς εξήγηση) κλπ.

Επιπτώσεις

Η διαρκής αλληλεπίδραση με χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο στα social media (όπως το doomscrolling των reels στο Instagram ή στο TikTok) έχει κακές επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Η συσσώρευση συγκεκριμένων και επαναλαμβανόμενων πληροφοριών στον εγκέφαλο επηρεάζει την σκέψη και την συγκέντρωση. Η σκέψη επιβραδύνεται λόγω της «μασημένης τροφής» και τον «βομβαρδισμό» πληροφοριών που δέχεται ο εγκέφαλος από το διαδίκτυο. Το περιεχόμενο είναι ήδη έτοιμο και τις περισσότερες φορές ανώφελο, καθώς δεν συνεισφέρει στον εμπλουτισμό της σκέψης, όπως γίνεται λόγου χάρη με την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Advertising

Επίσης οι επιπτώσεις στην ψυχολογία είναι δραματικές καθώς η υπερέκθεση στο διαδίκτυο συνοδεύεται από έντονες εναλλαγές διάθεσης και προσωπικότητας, δυσκολία στην επικοινωνία και στις ανθρώπινες σχέσεις, προβλήματα συγκέντρωσης, αποπροσανατολισμό της σκέψης, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, σύγχυση καθώς και προβλήματα ομιλίας και έκφρασης. Σε κάποια σχολεία των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τη χρήση εκφράσεων του διαδικτύου.

Έχουν γραφτεί και άρθρα που δίνουν συμβουλές πως θα ξεπεράσει κανείς το brainrot και τι πρέπει να κάνει, δείχνοντας έτσι πόσο σημαντικό αντίκτυπο έχει αυτό το φαινόμενο στην κοινωνία.

 

Πηγές:

Advertising

Brainrot: Ανακτήθηκε από: www.in.gr

www.writingbeginner.com (Τελευταία πρόσβαση στις 4/5/2025)

Επιπτώσεις στην ψυχολογία: Ανακτήθηκε από: www.psychologs.com (Τελευταία πρόσβαση στις 4/5/2025)

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

«Διάλογος με την Αφροδίτη»: Η φωνή της Μήλου

  Ένας από τους λόγους που πηγαίνει κάποιος στο Λούβρο, είναι για να θαυμάσει την…

Πολιτισμός

Γυναικείες αδελφότητες αντίστασης

Η Παγκόσμια Ιστορία της γυναικείας αντίστασης μετρά χιλιάδες παραδείγματα, αλλά και χιλιάδες θύματα. Από τοπικούς…

Πολιτισμός

Η ιστορία των διακοπών

Η ιστορία των διακοπών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες…

Πολιτισμός

«Αντι-Οιδίπους»: H Τέχνη της Επιθυμίας

Το έργο των Gilles Deleuze και Félix Guattari, Καπιταλισμός και Σχιζοφρένεια: «Ο Αντι-Οιδίπους», είναι όπως…

Πολιτισμός

Αιγυπτιακός ναός στη Θεσσαλονίκη

Ο αιγυπτιακός ναός στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ιερό μνημείο που αποτελεί μυστήριο. Πρόκειται για τον…

Πολιτισμός

Η ιστορία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής

  Σημασία της σοβιετικής αρχιτεκτονικής  Είναι γεγονός ότι την επιστήμη της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πολλοί επιστήμονες…

Πολιτισμός

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Η κοινωνική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε  να αποτελεί πεδίο ιατρικής δράσης στην Ελλάδα τον…