Αλήθειες ζωής: είμαστε έτοιμοι να τις παραδεχτούμε;

Αλήθειες ζωής
Πηγή εικόνας: https://medium.com/bulletproof-writers/there-is-a-term-that-i-throw-out-repeatedly-on-medium-and-my-writing-blog-82e8dae662d

Αλήθειες ζωής. Δεδομένα, στοιχεία, πρακτικές συμβουλές που έχουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με τη σκληρή και αμείλικτη όψη της αλήθειας. Αργά ή γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι αυτές είναι πολύτιμες, πιο πολύ από όσο πιστεύαμε. Αλήθειες που αξίζει να υιοθετήσουμε, να ενσωματώσουμε στο πρόγραμμά μας και να γίνουν κομμάτι μας. Ακολουθούν, λοιπόν, μερικές από αυτές, τις κοινά παραδεκτές αλήθειες, που θα καταφέρουν να μας εξελίξουν.

Μην αρκείστε στο μέσο όρο

Οι κοινωνικές μας συναναστροφές θα πρέπει να αντανακλούν τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες μας. Για αυτό τον λόγο αξίζει να βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους από το οποίους μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη. Ανταλλάσσοντας ιδέες, οράματα και όνειρα καταφέρνουμε να προοδεύσουμε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Την εν λόγω κοινωνική ανέλιξη δε θα μας την προσφέρει ο μέσος όρος. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά επιλεκτικοί με τους ανθρώπους γύρω μας. Να κρίνουμε ποιοι είναι εκείνοι με τους οποίους κάνουμε ένα βήμα πιο μακριά. Το πνεύμα μας απελευθερώνεται και δυναμώνει όταν συζητά με ανθρώπους, ευαισθητοποιημένους κοινωνικά, προβληματισμένους για όλα όσα συμβαίνουν πλάι μας, διανοητικά ακούραστους.

Το μαρτύριο του χρόνου

Ίσως μια από τις πιο χιλιοειπωμένες αλήθειες. Σχετίζεται με τον αιώνιο εχθρό μας: το χρόνο. Σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετός για όλα όσα θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Αν μπορούσαν πολλοί θα προσέθεταν και μερικές ακόμη ώρες στην ημέρα τους ή θα ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν το μαγικό χαπάκι που υπόσχεται απαλλαγή από ύπνο και ξεκούραση. Στην πραγματικότητα, μας εκνευρίζει όσο τίποτε άλλο η σχετικότητα του χρόνου. Υπάρχουν φορές που περνάμε μια ωραία στιγμή με τους κοντινούς μας και τότε οι ώρες κυλούν σαν ρυάκι. Άλλες, πάλι, φορές  φαίνεται σαν να έχουν σταματήσει να δουλεύουν τα ρολόγια. Όπως και να έχει κανείς δεν αμφισβητεί ότι είμαστε υπεύθυνοι για το χρόνο μας. Εμείς κατά αποκλειστικότητα. Είμαστε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό υπεύθυνοι για τον τρόπο που επιλέγουμε να τον δαπανήσουμε. Μην ξεχνάτε, δεν βρισκόμαστε εδώ ούτε για να ζήσουμε την ζωή κάποιου άλλου, ούτε για να ικανοποιήσουμε απαιτήσεις τρίτων. Για αυτό, μην αναλώνεστε σε καταστάσεις, σχέσεις, επαφές, εργασίες που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Η σπατάλη χρόνου θα πρέπει να λογίζεται ως έγκλημα κατά του εαυτού μας. Δεν χρειάζεται να αντιληφθούμε πόσο περιορισμένος είναι ο γήινος χρόνος μας. Το γνωρίζουμε ήδη. Μην τον σκορπίζετε για ασήμαντα και ανούσια πράγματα.

Διαβάστε επίσης  Δασοθεραπεία: Η φύση ως ένα ισχυρό φάρμακο

Εδώ και τώρα

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την προαναφερθείσα αλήθεια, μας καλεί να λάβουμε δράση εδώ και τώρα! Επιτακτικά. Γιατί αυτό πρέπει να γίνει. Εκτός από τον χρόνο που μας καταδιώκει, κάπου στη μέση της διαδρομής εμφανίζεται η αναβλητικότητα. Αυτή η συστηματική μετάθεση σε μελλοντικό χρόνο εργασιών και άλλων υποχρεώσεων καταλήγει να μας αγχώνει. Βάζοντας τη ζωή μας σε αναμονή δεν καταφέρνουμε τίποτε άλλο πέρα από την ψευδαίσθηση της ζωής. Καταλήγουμε πολυάριθμες προθεσμίες που μετατίθενται για αργότερα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τα προλάβουμε όλα. Οι ρυθμοί της εποχής που μας ωθούν σε ένα αέναο κυνήγι χρόνου. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε την σπατάλη και ταυτόχρονα να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά την αναβλητικότητα είναι ξεκινήσετε να πράττετε.

Μη σταματάτε να μαθαίνετε

Από τις πιο χρήσιμες αλήθειες ζωής που έχουν άμεσα εφαρμογή στην εποχή μας. Σε μια διαρκώς εξελισσόμενη κοινωνία τα άτομα για να είναι ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας οφείλουν να ανανεώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους. Μεταπτυχιακός τίτλος, διδακτορική διατριβή, ξένες γλώσσες, επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μόλις μερικές από τις ασχολίες με τις οποίες μπορείτε να καταπιαστείτε. Μαθαίνοντας καινούργια πράγματα, καταφέρνετε να διατηρείται σε εγρήγορση το μυαλό σας. Η ζωή εξάλλου, είναι απρόβλεπτη και ποτέ κανείς μας δεν ξέρει που θα μπορούσε να χρησιμεύσει η γνώση που έχουμε αποκτήσει. Οι γνώσεις είναι τα εφόδια στα οποία αξίζει να επενδύσουμε τόσο το χρόνο όσο και το χρήμα μας. Θυμηθείτε πως η ζωή είναι σαν να οδηγείς ποδήλατο. Για να διατηρήσετε την ισορροπία σας, πρέπει να συνεχίσετε να κινείστε και να μεγαλώνετε. Αυτό ακριβώς σας εξασφαλίζουν και οι γνώσεις.

Διαβάστε επίσης  Μαθησιακές δυσκολίες: Η βοηθητική στάση των εκπαιδευτικών

Σιγουρευτείτε για τον εαυτό σας

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο από την αυτοπεποίθηση μας. Η σιγουριά που έχουμε για τον εαυτό μας αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Εξάλλου, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε οποιοδήποτε στόχο αν πρώτα δεν πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι στις δυνατότητες μας. Αν εμείς διαθέτουμε εμπιστοσύνη σε εμάς τότε σταδιακά θα ξεκινήσουν να μας πιστεύουν και οι άλλοι. Έτσι, κερδίζουμε με τις πράξεις μας και τη σιγουριά μας την εμπιστοσύνη των γύρω μας. Όσο εμπόδια και να βρίσκουμε στη διαδρομή μας δεν θα πρέπει να χάνουμε την δύναμη μας. Είμαστε ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούμε να εμπιστευθούμε με τυφλά μάτια. Δε μας ανήκει τίποτε άλλο, ολότελα, πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό. Για αυτό, θωρακίστε τον, ενδυναμώστε τον, πατήστε γερά στα πόδια σας. Με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη θα καταφέρουμε να πραγματώσουμε όλα όσα επιθυμούμε.

Εδώ θα βρείτε μερικούς τρόπους για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας

Βρείτε την ευτυχία

Ένα ακόμη κλισέ με το οποίο διαφωνούσα φύσει και θέσει και πλέον το υπερασπίζομαι με θέρμη. Η ευτυχία βρίσκεται παντού γύρω μας. Κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα που συχνά αγνοούμε. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει την ευτυχία και την εσωτερική ικανοποίηση όταν εκπληρώνεται ένας υψηλός στόχος που είχαμε θέσει και για τον οποίο είχαμε εργαστεί σκληρά. Στην προαγωγή μας, στην γέννηση ενός παιδιού, στην ευγενική συμπεριφορά του οδηγού, στην γενναιοδωρία του διπλανού μας, στην ζεστή αγκαλιά μετά από το τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ομορφιά, η αρμονία και η γαλήνη.

Όμως, η ευτυχία δεν θα πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός στη ζωή μας. Οφείλουμε να προοδεύουμε χωρίς να απαιτούμε στην ευτυχία. Δεν πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση δούναι και λαβείν. Δεν είναι ανταποδοτικό σύστημα η ευτυχία. Δηλαδή δεν μπορεί να πεις θα κάνω μια δωρεά σε κάποιον οργανισμό για να αισθανθώ ύστερα μια ώρα ευτυχίας. Προσπαθήστε να είστε κάθε μέρα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Ανταγωνιστείτε με τον χθεσινό σας εγώ και εξελιχθείτε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Η ευτυχία είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια που την κατακτάς καθημερινά και έρχεται ένα βήμα πιο κοντά μας.

Διαβάστε επίσης  Ψυχοθεραπεία: Γιατί νιώθω ντροπή να ζητήσω βοήθεια

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από