Άμβλωση: ψυχολογικές επιπτώσεις και συναισθήματα

 

Άμβλωση
Πηγή εικόνας: shutterstock.com

Απόφαση

Τις τελευταίες δεκαετίες, το φαινόμενο «άμβλωση» (ή έκτρωση) έχει απενοχοποιηθεί. Πολλές γυναίκες παίρνουν την απόφαση να προβούν σε άμβλωση για διάφορους λόγους. Ανάμεσα στους λόγους αυτούς συγκαταλέγονται οι οικονομικοί, τα προβλήματα υγείας, οι διαφωνίες μεταξύ του ζευγαριού ή η ίδια εγκυμονούσα, η οποία μπορεί να μη νιώθει έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της μητρότητας. Ακόμα και αν η άμβλωση δεν είναι το ίδιο κατακριτέα όπως παλιότερα, υπάρχουν υποστηρικτές  κατά της άμβλωσης.

Υποστηρικτές

Οι υποστηρικτές που κατατάσσονται κατά της άμβλωσης υποστηρίζουν ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα αφαίρεσης ζωής. Η ζωή είναι το ύψιστο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο απαιτεί σεβασμό. Οι υποστηρικτές, οι οποίοι κατακρίνουν την άμβλωση, δεν είναι απαραίτητα άτομα που προέρχονται από βαθιά θρησκευόμενους κύκλους.

Οι υποστηρικτές που είναι υπέρ της άμβλωσης είναι άτομα τα οποία υποστηρίζουν την ελεύθερη βούληση. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μητέρα και όχι το έμβρυο, επομένως η ίδια έχει το δικαίωμα να καθορίσει την πορεία, από τη στιγμή που υπάρχει άμεση σύνδεση με το σώμα της. Πρώτοι υποστηρικτές της άμβλωσης ήταν τα φεμινιστικά κινήματα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σωματικές επιπτώσεις

Αν και παλαιότερα οι επερχόμενοι κίνδυνοι κατά την άμβλωση ήταν μεγαλύτεροι, η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας τούς έχει περιορίσει σημαντικά. Οι σωματικές επιπτώσεις μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή κατά την αποθεραπεία (αιμορραγία, ρήξη τραχήλου, αδυναμία μελλοντικής γονιμοποίησης). Η άμβλωση δείχνει να έχει όμως πέρα από σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στη ζωή της εγκυμονούσας γυναίκας.

Διαβάστε επίσης  Συναισθηματική Εξουθένωση: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Αν και η άμβλωση θεωρείται προσωπική επιλογή της γυναίκας (εκτός από ορισμένες περιπτώσεις), δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ψυχολογικές επιπτώσεις. Μπορεί οι ψυχολογικές επιπτώσεις να εμφανίζουν τα συμπτώματα της μετα-τραυματικής διαταραχής. Συνήθη ψυχολογικά συμπτώματα κατά την άμβλωση είναι η θλίψη, το άγχος, η ανησυχία, ο φόβος, η ταραχή και οι ενοχές. Ακόμα, παρουσιάζουν ελλείμματα στη μνήμη και δυσκολεύονται να θυμηθούν το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς και λεπτομέρειες γύρω από την άμβλωση. Από την άλλη, υπάρχει πιθανότητα να αναβιώνουν συνεχώς το συμβάν. Έχουν επίσης δυσκολία συγκέντρωσης. Παρουσιάζουν διαταραχές στην όρεξη και στον ύπνο. Ο ύπνος μπορεί να είναι διαταραγμένος και να συνοδεύεται από εφιάλτες. Η καθημερινότητά τους για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να τους φαίνεται δύσκολη, να αισθάνονται εύκολα κόπωση και να μην είναι λειτουργικές.

Κοινωνική υποστήριξη

Η κοινωνική υποστήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την άμβλωση, τόσο πριν όσο και μετά. Καταλυτικό ρόλο στη στήριξη της εγκυμονούσας έχει ο σύντροφος. Όταν η απόφαση είναι από κοινού, μειώνονται σημαντικά οι ψυχολογικές επιπτώσεις. Επίσης, ο γυναικολόγος, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το χειρουργείο, θα πρέπει να είναι άτομο ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τη γυναίκα. Γυναικολόγοι, που είναι κατά την έκτρωση, μπορεί να προκαλέσουν στη γυναίκα άγχος, ενοχές και αμφιβολία και να ενισχύσουν τις ψυχολογικές συνέπειες.

Ονομάζομαι Άννα Παπαδημητρίου και είμαι Ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχω μεταπτυχιακό στο Business Psychology από το πανεπιστήμιο του East London και εκπαιδεύομαι στην Κλινική Ψυχολογία. Τα χόμπυ μου είναι τα ταξίδια, οι βόλτες με φίλους και η μουσική

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θηλασμός και χρήση αντικαταθλιπτικών/αγχολυτικών

Το παρόν άρθρο Η Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ) είναι μία

Dream Productions: Μια νέα προσθήκη στον κόσμο του “Τα Μυαλά που Κουβαλάς”

Η Pixar Animation Studios επιστρέφει με μια μοναδική μίνι σειρά