Ανθρώπινες αξίες: Γιατί αλλοιώνονται με τον χρόνο

πηγή εικόνας: google.com

Οι ανθρώπινες αξίες είναι από τις βασικότερες πυλώνες της ζωής του ανθρώπου. Θεωρούνται οι αντιλήψεις που καθορίζουν τον τρόπο που ζούμε και σκεπτόμαστε. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με το περιβάλλον και με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει, έχει διαμορφώσει τις δικές του ανθρώπινες αξίες. Επίσης, οι αξίες για να λειτουργήσουν ομαλά και να επιδράσουν θετικά δεν θα πρέπει να λειτουργούν μεμονωμένα, αλλά συνδυαστικά. Το παιδί μεγαλώνοντας θα είναι ικανό να μετουσιώσει τις ανθρώπινες αξίες που θα του έχουν μεταδώσει οι δικοί του άνθρωποι. Θα είναι δηλαδή ένας συνδυασμός της δικής του κρίσης, καθώς και της αντίληψης που θα έχουν καλλιεργήσει οι γονείς στο ίδιο το παιδί.

 

Ποιες είναι όμως οι ανθρώπινες αξίες;

Οι ανθρώπινες αξίες είναι αφηρημένες έννοιες που καθορίζουν τον τρόπο σκέψης και την εξέλιξη του κάθε ανθρώπου. Έννοιες όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η αγάπη,  η προσφορά  μπορεί να προσεγγισθούν από πολύ νωρίς ή και καθόλου. Βασικός παράγοντας θεωρείται η οικογένεια καθώς και το περιβάλλον το οποίο συναναστρέφεται το κάθε παιδί.

 

Μπορεί ένα παιδί να κατανοήσει τόσο δύσκολές και συνάμα σημαντικές έννοιες;

Το παιδί έχει την δυνατότητα να κατανοήσει βασικές και δύσκολες ως προς το περιεχόμενο αφηρημένες έννοιες. Οι γονείς όμως είναι αυτοί που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια τους. Τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και λειτουργούν βάση πρακτικών εφαρμογών. Ένα παιδί θα ακολουθήσει μια συμβουλή, όταν ο γονέας θα τo φέρει εις πέρας σε πράξη. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις λοιπόν  δεν είναι καθόλου σημαντικές και κατανοητές για τα παιδιά. Τα ερεθίσματα όμως που παίρνουν από τις πράξεις των γονέων έχουν πολύ δυνατή ισχύ και είναι το βασικό εργαλείο για την εκμάθηση τους.

Διαβάστε επίσης  Αρρωστοφοβία- Άγχος υγείας: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Γιατί όμως στην πορεία ο ενήλικας απομακρύνεται από τις ανθρώπινες αξίες; Τι συμβαίνει;

Δυστυχώς , στην σημερινή εποχή ο ενήλικας έρχεται να εξισορροπήσει ανάμεσα στα υλικά αγαθά και στις ανθρώπινες αξίες. Στην περίπτωση που η ζυγαριά γείρει προς τις ανθρώπινες αξίες αυτό σημαίνει πως η οικογένεια, το περιβάλλον, το ίδιο το παιδί και το σχολείο έχει φέρει εις πέρας το προορισμό του. Αυτό όμως σημαίνει επίσης πως το ίδιο το παιδί δούλεψε σκληρά με τον εαυτό του και καλλιέργησε ό,τι του μετέδωσε η οικογένεια και το περιβάλλον του .

Χρέος και στόχος μας λοιπόν είναι να βαδίζουμε έχοντας ως γνώμονα τις ανθρώπινες αξίες που μας έχουν διδάξει.  Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε ομαλά, να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα, να συναισθανόμαστε και να επικοινωνούμε με τους άλλους

 

Ονομάζομαι Μελισσάνθη Ευθυμίου και είμαι απόφοιτη του τμήματος νηπιαγωγών. Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2020 είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος της ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στην εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και στις Τ.Π.Ε. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί με τις αισθητηριακές αναπηρίες ακοής και ολοκληρώνω φέτος την επάρκεια μου στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω εθελοντισμό και αρθρογραφώ. Η αγάπη μου για τα βιβλία καθώς και η ενασχόληση μου με την μουσική (κιθάρα) είναι πραγματικά αναντικατάστατη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν