Πολλές φορές σκεφτόμαστε αν οι σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει στη ζωή μας σε διάφορους τομείς έχουν επιτύχει. Έρχεται εκείνη η στιγμή που αναλογιζόμαστε αν είμαστε ευτυχισμένοι με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, τι θα μπορούσε να καλυτερεύσει στις σχέσεις μας, τι να αλλάξουμε στον τρόπο μας. Αυτά και πολλά άλλα ανάμεικτα συναισθήματα έχουμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Με λίγα λόγια ανησυχούμε όταν αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις που είχαμε στο παρελθόν ή και τις σχέσεις που τώρα έχουμε στα διάφορα περιβάλλοντα καθημερινά. Ένα συναίσθημα ανησυχίας. Ανησυχία μήπως κάναμε εμείς κάποιο λάθος.
Εμείς τελικά φταίμε ή οι άλλοι;
Με τον όρο <<διαπροσωπικές σχέσεις>> εννοούμε την διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, οι οποίες στηρίζονται στην επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι ο πολυτιμότερος πόρος, καθώς μέσα από αυτήν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, τις ανάγκες μας. Διαμορφώνει τις σχέσεις που έχουμε με τους συναδέλφους μας, τους φίλους μας, τον-την σύντροφό μας, τους γονείς μας. Είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε και η οποία μας φέρνει κοντά με τους άλλους ή μας απομακρύνει.
Τι θέλουμε όμως, και τι στο τέλος έχουμε;
Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι τέχνη θα έλεγε κανείς. Το να εκφράζεις αυτά που θες με επιτυχία είναι τέχνη. Το να ακούς τον συνομιλητή σου είναι τέχνη. Όταν έρχεται η ώρα να συνεργαστείς στον εργασιακό χώρο με μία ομάδα, τα μέλη των οποίων δεν γνωρίζεις τόσο καλά είναι τέχνη. Χρησιμοποιούμε την γλώσσα μας και τη γλώσσα του σώματος για να δείξουμε χαρούμενοι, ικανοποιημένοι, απογοητευμένοι, λυπημένοι.
Η γλώσσα του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μας. Οι εκφράσεις μας, οι κινήσεις μας, η φωνή μας είναι αυτά που πολλές φορές αρκούν για να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε. Τι συμβαίνει όμως όταν άλλα θέλουμε να μεταφέρουμε, άλλα να εκφράσουμε και άλλα στο τέλος καταλαβαίνουν; Οι προβληματισμοί αυτοί πολλές φορές εγκλωβίζουν το μυαλό μας με αποτέλεσμα οι διαπροσωπικές σχέσεις που προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ή που ήδη έχουμε, να αλλοιώνονται. Τι πάει λάθος; Αμέσως αναρωτιόμαστε.
Πρώτα, ξεκινάμε από εμάς, από τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα αδύνατα σημεία μας. Να βρίσκουμε δηλαδή τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας. Αυτό που καλούμαστε να έχουμε είναι αντίληψη και ενσυναίσθηση. Δώσε λοιπόν, χρόνο στον εαυτό σου να δει, να νιώσει και να πράξει. Κανείς δεν γεννήθηκε τέλειος και κανείς δεν θα γίνει. Αγαπάμε τον εαυτό μας. Όταν λοιπόν φτάνεις να δουλεύεις με τον εαυτό σου για τον εαυτό σου, αυτοβελτιώνεσαι.
Πώς θα κάνεις πράξη τα συναισθήματά σου;
Στις διαπροσωπικές σχέσεις το κλειδί είναι ο διάλογος. Κυριαρχεί το εμείς κι όχι το εγώ. Και το αφήνουμε εμείς να κυριαρχεί. Έτσι, τις δυσκολίες που υπάρχουν στο σπίτι, στην εργασία ή και ανάμεσα στους φίλους σου, αντίκρισέ τες. Μοιράσου τες.
Η ανταλλαγή σκέψεων, συναισθημάτων, λέξεων στις διαπροσωπικές σχέσεις μόνο θετικά μπορούν να σου δώσουν.
Άσε τον εαυτό σου να γίνει ενεργός ακροατής. Άκου τον συνομιλητή σου. Όταν αλληλοεπιδρούμε, μαθαίνουμε τον εαυτό μας καλύτερα.
Συνοψίζοντας, εμείς μπορούμε να καθορίσουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Η καλή επικοινωνία που έχουμε μαζί τους και η θέλησή μας είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα ο άνθρωπος τα έκανε σε συνεργασία και επικοινωνία με άλλους.