Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές, κατά τις οποίες το άτομο δίνει μεγαλύτερη βάση στην εξωτερική του εμφάνιση και το βάρος του, από ότι στη υγεία του. Συχνά οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού, στην εξουθενωτική γυμναστική ή σε πολύ αυστηρές δίαιτες.
Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σας να μην δέχεται την απαιτούμενη ποσότητα φαγητού ( μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα ). Έχουν επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, στα οστά, στα δόντια και γενικά σε ολόκληρο τον οργανισμό, αφού δεν λαμβάνονται οι βιταμίνες και η ανάλογη μερίδα φαγητού.
Οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται κυρίως στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ενηλίκων που δυσκολεύονται με αυτές τις διαταραχές. Οι πιο συχνές διατροφικές διαταραχές είναι η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa), η βουλιμία (bulimia nervosa) και η υπερφαγία.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: 1)ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ
Η νευρική ανορεξία, ή απλώς ανορεξία αφορά μία από τις πιο γνωστές διατροφικές διαταραχές. Δυστυχώς, έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις άλλες ψυχιατρικές ασθένειες, αφού αγγίζει το 10-15%.
Συγκεκριμένα, το άτομο με νευρική ανορεξία αρνείται να καταναλώσει μεγάλες ή ακόμη και τις απαιτούμενες ποσότητες φαγητού. Χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος, σε σημείο που διακρίνονται τα κόκαλα στο σώμα του. Το άτομο αισθάνεται έναν έντονο φόβο για αύξηση του βάρους του. νιώθει μία απέχθεια προς την εμφάνιση του και ειδικότερα προς την εμφάνιση του σώματος του. Αυτός ο φόβος και οι σκέψεις το οδηγούν σε ακραίες ενέργειες, όπως είναι:
- Έντονη και καθημερινή γυμναστική, με μοναδικό στόχο την απώλεια βάρους και όχι την εκγύμναση του σώματος.
- Αυστηρές δίαιτες που επιβάλλει το ίδιο το άτομο στον εαυτό του.
- Κατανάλωση καθαρτικών ή εμετός μετά το φαγητό.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ
Μερικές από τις πιο συχνές επιπτώσεις αυτής τη διατροφικής διαταραχής είναι:
- Σημαντική απώλεια βάρους.
- Αδύναμα οστά, δόντια και μαλλιά.
- Εύκολη κούραση.
- Λιποθυμίες/ ζαλάδες.
- Εμμονή με τις θερμίδες.
- Απομόνωση από τους άλλους.
- Κατάθλιψη.
Οι προσπάθειες να μειώσουν το βάρος τους, έχουν συχνά επιπτώσεις τόσο στην υγεία τους όσο και στη ψυχολογία τους. Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνουν όλες τις θρεπτικές ουσίες μέσα από το φαγητό και να μην παραμελούν την υγεία και τον εαυτό τους.
2)ΒΟΥΛΙΜΙΑ
Η βουλιμία είναι μία σοβαρή διατροφική διαταραχή, χωρισμένη σε δύο μέρη, στην υπερφαγία και στην κάθαρση. Η βουλιμία σημαίνει ότι τα άτομα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και μετα νιώθουν τύψεις και φόβο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως και στη νευρική ανορεξία, να καταφεύγουν σε ακραίους και λανθασμένους τρόπους αντιμετώπισης. Μέσω μιας αυστηρής δίαιτας, χρήση καθαρτικών ή με τον εμετό, τα άτομα προσπαθούν να εξαλείψουν τις θερμίδες που καταναλώνουν.
Βέβαια, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού και, στη συνέχεια, η χρήση καθαρτικών , αποτελούν έναν επιβλαβή φαύλο κύκλο για την υγεία του ανθρώπου. Εξαιτίας, της ενοχής, του φόβου και της ντροπής που νιώθουν τα άτομα, κάνουν προσπάθεια να ” διώξουν” τις ανεπιθύμητες θερμίδες με τους αναφερόμενους τρόπους.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ
Η διατροφική διαταραχή της βουλιμίας έχει διαφορετικές επιπτώσεις και συμπτώματα από άτομο σε άτομο. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι:
- Συχνές απώλειες βάρους.
- Τάση λιποθυμίας/ ζαλάδες.
- Αίσθηση κόπωσης.
- Αίσθηση δυσκοιλιότητας.
Παρ’ όλα αυτά, τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή τη διατροφική διαταραχή, εξαιτίας των τύψεων και των ενοχών, προβαίνουν σε αυτούς τους τρόπους αντιμετώπισης, οι οποίοι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία τους, αφού επηρεάζει τον σωματικό και τον ψυχολογικό τομέα.
3)ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ
Η διατροφική διαταραχή της υπερφαγίας είναι εξίσου σημαντική με τις προηγούμενες, καθώς το άτομο καταναλώνει υπερβολικά μεγάλες μερίδες φαγητού. Αντίθετα, όμως με την νευρική ανορεξία και τη βουλιμία δεν καταβάλλει κάποια προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αύξηση βάρους.
Το άτομο καταναλώνει αυτήν την ποσότητα φαγητού, όχι για να ικανοποιήσει τη σωματική του πείνα, αλλά για συναισθηματικούς λόγους. Μπορεί να πάρει τη μορφή υπερφαγικών επεισοδίων, δηλαδή να τρώει μεγάλες μερίδες φαγητού ( δεν αντιστοιχούν στο βάρος, στην ηλικία και στο φύλο του), αλλά μπορεί να πάρει και τη μορφή ”τσιμπολογήματος”.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο νιώθει ωραία με τον εαυτό του και το σωματικό του βάρος. Σε πολλές περιπτώσεις, νιώθουν αμηχανία, η οποία τους οδηγεί στο να τρώνε μόνοι τους πολλές φορές. Έτσι, υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενος κύκλος, μεταξύ φαγητού και ενοχών.
Επομένως, η ψυχολογία του κάθε ατόμου, μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές του επιλογές και πολλές φορές μπορεί να τον ωθήσει σε λάθος επιλογές, οι οποίες είναι επιβλαβείς για την υγεία του ( διατροφικές διαταραχές). Φυσικά, η λύση σε αυτό το πρόβλημα, είναι η επικοινωνία με έναν ψυχολόγο και στη συνέχεια, με έναν διατροφολόγο, με στόχο τη βελτίωση της ψυχολογίας και της διατροφής τους.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eating-disorders/symptoms-causes/syc-20353603, Mayoclinic, 22/2/2018
https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/alles-pathiseis/14675-pote-i-yperfagia-einai-diataraxi, Med Nutrition, 12/11/2016