Elisabeth Kübler-Ross: η εισηγήτρια των 5 σταδίων θλίψης

Elisabeth Kübler-Ross
Πηγή εικόνας: https://www.nybooks.com/daily/2018/04/02/deaths-best-friend/

Η Elisabeth Kübler-Ross γεννημένη στην Ελβετία, υπήρξε πρωτοπόρος ψυχίατρος καθώς διενήργησε πλήθος μελετών για το ζήτημα του θανάτου. Η ίδια, άλλωστε, είναι η εισηγήτρια της θεωρίας των πέντε σταδίων της θλίψης , γνωστή και ως ” μοντέλο Kübler-Ross “. Παράλληλα έγραψε πάνω από 20 βιβλία με θέμα το θάνατο. Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν διανοητικά δραστήρια, συν-συγγραφέας δύο βιβλίων με τον David Kessler, συμπεριλαμβανομένου του “On Grief and Grieving”.

Λίγα λόγια τη ζωή της Kübler-Ross

Η Elisabeth Kübler γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1926, στη Ζυρίχη της Ελβετίας, σε μια προτεσταντική χριστιανική οικογένεια. Το 1957 έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης όπου και μετέβη για να σπουδάσει ιατρική. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε με πρόσφυγες, στη Ζυρίχη. Ωστόσο μετά τη λήξη του πολέμου βοηθούσε τους αναξιοπαθούντες στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και σε άλλες χώρες που επλήγησαν από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα επισκέφθηκε το στρατόπεδο θανάτου Maidanek στην Πολωνία, της κέντρισε το ενδιαφέρον. Λέγεται, πως οι εικόνες των εκατοντάδων πεταλούδων που ήταν σκαλισμένες στα τείχη επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη της. Η ίδια αισθάνθηκε δέος όταν αντιλήφθηκε τη δύναμη της  συμπόνιας και την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος. Οι ιστορίες των επιζώντων  εντυπώθηκαν βαθιά στη μνήμη της  Elisabeth.

H Elisabeth Kübler-Ross συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Time στους “100 σημαντικότερους στοχαστές” του 20ου αιώνα. Συνολικά της έχουν αποδοθεί 19 τιμητικά βραβεία για τη συνεισφορά της στον τομέα της ψυχιατρικής

Κατά καιρούς, έδινε διαλέξεις σε πανεπιστήμια ενώ  το 1970 η διάλεξη Ingersoll στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με θέμα On Death and Dying εκτόξευσε τις πωλήσεις του ομώνυμου βιβλίου της. Υπολογίζεται πως μέχρι και τον Ιούλιο του 1982, η Kübler-Ross δίδαξε περίπου 125.000 μαθητές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης  Έγκλημα και ψυχική ασθένεια: Η προκατάληψη

Η συνέχιση των σπουδών της στην άλλη πλευρά του ωκεανού:

Η Εlisabeth μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1958 για να εργαστεί και παράλληλα να διευρύνει τις σπουδές της. Με αφετηρία το Κρατικό Νοσοκομείο του Μανχάταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, εργάστηκε στη θεραπεία των σχιζοφρενών. Οι άνθρωποι που μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν ως απελπισμένοι ασθενείς, εντάχθηκαν σε προγράμματα θεραπείας και αποκατάστασης. Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια η Elisabeth αντιτάχθηκε στην χορήγηση φαρμάκων που κρατούσαν τους ασθενείς σε καταστολή. Αντιθέτως, προέκρινε την ενσωμάτωση τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το 1962, αποδέχθηκε τη θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Η Kübler-Ross ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην ψυχιατρική το 1963 και στη συνέχεια μετακόμισε στο Σικάγο το 1965. Έπειτα, έγινε καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Pritzker του Πανεπιστημίου του Σικάγο , όπου άρχισε να διεξάγει, -παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων ιατρών- ένα τακτικό εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό σεμινάριο που αποτελείται από συνεντεύξεις με ασθενείς βρίσκονταν κοντά στο τέλος της ζωής τους. Η Kübler-Ross εξαιτίας των επικρίσεων που δεχόταν σταμάτησε να διδάσκει στο πανεπιστήμιο και ασχολήθηκε ιδιωτικά με αυτό που αποκαλούσε «το μεγαλύτερο μυστήριο στην επιστήμη» – θάνατο.

Οι απόψεις της για τον θάνατο :

Η Kübler-Ross το 1977 αγόρασε 40 στρέμματα γης στο Escondido της Καλιφόρνια, κοντά στο Σαν Ντιέγκο, όπου ίδρυσε το ” Shanti Nilaya ” (Σπίτι της Ειρήνης), ένα κέντρο θεραπείας για ετοιμοθάνατους ασθενείς. Η συμβολή της στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου περίθαλψης ασθενών, του hospice ήταν καθοριστική. Πρόκειται για ξενώνες φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου, όπου το βάρος εναποτίθεται στην ψυχολογική στήριξη και την προσπάθεια αποδοχής εκ μέρους του ετοιμοθάνατου του οριστικού του τέλους.

Διαβάστε επίσης  Στωικισμός VS Πανδημίας: ένα εγχειρίδιο καλής ψυχολογίας

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, εξερεύνησε το πεδίο των εξωσωματικών εμπειριών καθώς και άλλους τρόπους  επικοινωνίας με τους νεκρούς. Η Kübler-Ross ασχολήθηκε επίσης με το φαινόμενο των εμπειριών κοντά στο θάνατο γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη φήμη της. Η Elisabeth Kübler-Ross ήταν το πρώτο άτομο που διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βλέπει τους μελλοθάνατους. Εκείνη έκανε την αρχή για να υιοθετηθεί από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας η ιδέα για την αντιμετώπιση του θανάτου με αξιοπρέπεια.

«Τα πέντε στάδια – άρνηση, θυμός, διαπραγματεύσεις, κατάθλιψη και αποδοχή – είναι ένα μέρος του πλαισίου που αποτελεί τη μάθηση μας να ζούμε με αυτό που χάσαμε. Είναι εργαλεία που μας βοηθούν να διαμορφώσουμε και να προσδιορίσουμε τι μπορεί να αισθανόμαστε.

Αλλά δε σταματούν σε κάποιο γραμμικό χρονοδιάγραμμα στη θλίψη”.

Γενικά, τα άτομα βιώνουν τα περισσότερα από αυτά τα στάδια όταν αντιμετωπίζουν τον επικείμενο θάνατό τους. Τα πέντε στάδια της θλίψης έχουν γνωρίσει ευρεία αποδοχή. Μετά το 2000 ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών άρχισε να χρησιμοποιεί τα πέντε στάδια για να εξηγήσει τις αντιδράσεις στην αλλαγή και την απώλεια. Αυτό είναι πλέον γνωστό ως Kübler-Ross Change Curve ™ και χρησιμοποιείται από μια μεγάλη ποικιλία εταιρειών Fortune 500 στις ΗΠΑ και διεθνώς. Το 2018 το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απέκτησε τα αρχεία Kübler-Ross από την οικογένειά της και σκοπεύει να δημιουργήσει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με τα έγγραφα, τις συνεντεύξεις και άλλο αρχειακό υλικό.

Advertising

Την ίδια στιγμή, η Αμερικανική Εφημερίδα Βιοηθικής αφιέρωσε ολόκληρο το τεύχος Δεκεμβρίου 2019 στην 50η επέτειο του “On Death and Dying”. Το Ίδρυμα Elisabeth Kubler-Ross συνεχίζει το έργο της μέσω μιας σειράς διεθνών κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Οι πρώιμες γνωστικές ικανότητες του βρέφους

 Η Kubler-Ross στη μάχη για το AIDS :

Μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες της ήταν να χτίσει έναν ξενώνα hospice για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη και τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.  Η ίδια είχε ως απώτερο σκοπό να προσφέρει ένα μόνιμο σπίτι όπου θα μπορούσαν να ζήσουν με ασφάλεια και φροντίδα. Η Elisabeth προσπάθησε να υλοποιήσει το σχέδιο της το  1985 στη Βιρτζίνια. Παρόλα αυτά το σχέδιο της ναυάγησε εξαιτίας του φόβου των κατοίκων για μια ενδεχόμενη μόλυνση. Το 1994, το σπίτι της και όλα τα υπάρχοντά της τυλίχθηκαν στις φλόγες. Αποτέλεσμα μιας εμπρηστικής ενέργειας που φάνηκε να κατευθύνεται από τους αντιπάλους της στο έργο της για το AIDS.

 

Πηγές:

  • Λήμμα Elisabeth Kübler-Ross από την ιστοσελίδα https://en.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_K%C3%BCbler-Ross (Τελευταία πρόσβαση: Τρίτη 25/8/2020, 13:09)
  • Elisabeth Kubler-Ross Biography Psychiatrist, Journalist  https://www.biography.com/scientist/elisabeth-kubler-ross (Τελευταία πρόσβαση: Τρίτη 25/8/2020, 13:10)
  • https://www.ekrfoundation.org/elisabeth-kubler-ross/biography/ (Τελευταία πρόσβαση: Τρίτη 25/8/2020, 13:17)

 

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Απόστολος Δασκαλάκης

Απόστολος Δασκαλάκης: Πανεπιστημιακός, ιστορικός Συγγραφέας και υπουργός

Ο Απόστολος Δασκαλάκης ήρθε στον κόσμο στις 24 Σεπτεμβρίου 1903.
Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,