Για πολλούς μπορεί ο τίτλος του εν λόγω άρθρου να τους αντιπροσωπεύει. Άλλωστε, είμαστε σε μια εποχή άρρηκτα συνδεδεμένη με το digital, το internet, τα smartphones. Η τεχνολογία αποτελεί μέρος της ζωής μας, όχι την ίδια μας τη ζωή. Είναι μέσον και όχι ο τελικό σκοπός. Η χρήση του έξυπνου τηλεφώνου μας σε κάθε κοινωνική συναναστροφή έχει αποκτήσει πλέον όνομα. Το phubbing, σημαίνει περιφρονώ τον άλλον, δεν του δίνω σημασία επειδή ασχολούμαι με το κινητό μου. Προέρχεται από την συνένωση δύο λέξεων phone και shubbing, εκ του shub. Ας δούμε αναλυτικότερα, τι είναι το phubbing και πώς επηρεάζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Πόσο μας αφορά τελικά το phubbing;
Με μια λέξη, πολύ. Το phubbing μας αφορά είτε έμμεσα ως αποδέκτες μιας τέτοιας συμπεριφοράς είτε άμεσα, ως ”δράστες”. Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012. Μια αυστραλιανή διαφημιστική εταιρεία δημιούργησε αυτή τη λέξη προκειμένου να περιγράψει το αυξανόμενο φαινόμενο των ανθρώπων που αγνοούν τους φίλους και την οικογένειά τους για να κοιτάξουν τις ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να μην είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι με τον όρο, όμως είναι βέβαιο πως η το κοινωνικό φαινόμενο μας είναι γνωστό. Βάσει μελετών περισσότερο από το 17% των ανθρώπων κάνουν phub σε άλλους τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα. Σχεδόν το 32% ατόμων αναφέρουν ότι δέχονται phubbing δύο έως τρεις φορές την ημέρα.
Με ποιον τρόπο επιδρά στην ψυχική μας υγεία;
Δίχως αμφιβολία, το phubbing θέτει εμπόδια στην διαπροσωπική μας επικοινωνία. Προτιμούμε συνειδητά να ασχοληθούμε με ένα άψυχο αντικείμενο παρά με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας στο χώρο που βρισκόμαστε. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Social Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνά τους ενώ βρίσκονταν σε ένα χώρο με τρίτους απολάμβαναν λιγότερο την κοινωνική συναναστροφή. Με λίγα λόγια, δεν ένιωθαν τόσο ευτυχισμένοι σε σύγκριση με εκείνους που αλληλοεπιδρούσαν με τους υπόλοιπους.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι βασικοί προγνωστικοί παράγοντες της προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου – που προέρχονται από θεωρητικές προοπτικές και εμπειρική έρευνα – προβλέπουν επίσης προβληματική χρήση smartphone (Billieux et al., 2014, Lee et al., 2014, Lee et al., 2014, Lin et al., 2014). Κατά συνέπεια, προβλέπεται μια συμπεριφορά που είναι πιθανά επιζήμια για τις καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Οι απειλές του phubbing:
Υπάρχει μια κινητήριος δύναμη πίσω από αυτά τα συναισθήματα. Το phubbing αποτελεί απειλή για τέσσερις «θεμελιώδεις ανάγκες», σύμφωνα με τη μελέτη.
- Αίσθηση του συν-ανήκειν
- Αυτοεκτίμηση
- Ουσιαστική ύπαρξη
- Έλεγχος
Η πολύωρη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οξύνει το πρόβλημα. Άλλωστε είναι γνωστές οι αρνητικές συνέπειες των social media στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Computers and Human Behavior. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κοινωνικά μέσα μπορούν να ισχυροποιήσουν τα συναισθήματα της κατάθλιψης καθώς και του άγχους.
Μια απαισιόδοξη εκτίμηση:
Το phubbing με γοργούς ρυθμούς φαίνεται να έχει εγκατασταθεί ως νόρμα στο κοινωνικό σύνολο. Οι άνθρωποι είναι phubbed, αλλά επίσης phubbers. Σε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αλλάζουν συνεχώς ρόλους και αποδέκτες, αναπαράγουν αυτή τη συμπεριφορά, τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδηλώνουν πως το phubbing γίνεται κανόνας. Πολλοί, βλέποντας αυτή τη συμπεριφορά να συμβαίνει γύρω τους, την θεωρούν κοινωνικά αποδεκτή και ως εκ τούτου την διαιωνίζουν. Η αμοιβαιότητα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ισχυρός καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει ένα phubber σε phub. Οι άνθρωποι, ως απόκριση σε δυσαρεστημένες ενέργειες, τείνουν να διαπράττουν αντίποινα (Falk and Fischbacher, 2006, Keysar et al., 2008). Γεγονός που παρατηρείται ακόμη και στις ερωτικές σχέσεις. Οι σύντροφοι μέσω του phubbing, εκδικούνται το ταίρι τους.
Μια τελευταία συμβουλή:
Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνα μας για να αποτρέψετε το phubbing. Θα πρέπει να θέσουμε σαφή όρια και να τηρήσουμε το μέτρο. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια εκμάθηση συμπεριφοράς, μια συνήθεια που όπως μας έγινε οικεία, με την ίδια ευκολία μπορεί να γίνει ξένη. Σαφώς και απαιτείται χρόνος, θέληση και διάθεση. Όπως και με όλα τα πράγματα γύρω μας. Πιστεύω ακράδαντα πως η ψυχική μας υγεία και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις το αξίζουν. Οι άνθρωποι που μας περιτριγυρίζουν είναι το σημαντικότερο που έχουμε σε αυτό τον κόσμο. Είναι κρίμα, λοιπόν να τους παραμελούμε για την οθόνη του κινητού.
Οι ειδήσεις και οι ενημερώσεις θα βρίσκονται εκεί και αύριο, ενώ οι άνθρωποι μας μπορεί και όχι.
Για σκεφτείτε το…
Πηγές:
- Άρθρο με τίτλο: How “phubbing” becomes the norm: The antecedents and consequences of snubbing via smartphone από τους Varoth Chotpitayasunondh και Karen M.Douglas ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.sciencedirect.com/ (Τελευταία πρόσβαση: 12/3/2021 στις 22:42)
- Άρθρο με τίτλο: How to Identify and Manage Phubbing ανακτήθηκε από τον ιστότοπο www.healthline.com (Τελευταία πρόσβαση: 12/3/2021 στις 22:45)