Τον τελευταίο καιρό, διαβάζουμε για νέα trends, καινούργιες τάσεις αναφορικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις μας. Γνωρίσαμε, το ghosting, τη φιλική εκδοχή του ως caspering, το phubbing. Σειρά έχει, να μάθουμε και το cushioning.
Τι σημαίνει cushioning;
Το cushioning είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο λεξικό των σχέσεων. Το Urban Dictionary το ορίζει περιγραφικά. Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια σχέση και παράλληλα διατηρεί πολλά «cushions», δηλαδή μαξιλάρια. Τα εν λόγω μαξιλάρια, αποτελούν εφεδρικές επιλογές σε περίπτωση που η κύρια σχέση διαλυθεί. Πρόκειται για άτομα με τα οποία ο δεσμευμένος ανταλλάζει μηνύματα, φλερτάρει, κανονίζει ραντεβού.
Eίναι έντιμο;
Τα μαξιλάρια είναι μαλακά και άνετα για να μας προστατεύουν από τον κίνδυνο σε περίπτωση πτώσης (ή τραυματισμού) και να μας χαλαρώνουν στον ύπνο. Ισχύει όμως το ίδιο στον χώρο των σχέσεων; Σύμφωνα με την ψυχολόγο Briony Leo, υπάρχει ένας σημαντικός διαχωρισμός. Βασικά, εξαρτάται, από το αν είστε το «μαξιλάρι» ή αν αναζητάτε «μαξιλάρι». Το cushioning δεν είναι έντιμο, τόσο για το άτομο που αναζητά ”συναισθηματικά μαξιλάρια” όσο και για εκείνους που αποφασίζουν να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο. Συχνά, καταλήγει σε συναισθηματική εξαπάτηση. Μέρα με τη μέρα, το κέντρο ενδιαφέροντός σας μετατοπίζεται στα άλλα άτομα και παράλληλα, απομακρύνεστε από τον σύντροφό σας, δημιουργώντας ένα συναισθηματικό χάσμα.
Γιατί οι άνθρωποι αναζητούν back-up επιλογές;
Κατά κύριο λόγο, ο εσωτερικός φόβος της εγκατάλειψης και της μοναξιάς οδηγεί τα άτομα να ψάχνουν μελλοντικούς συντρόφους, ενώ είναι ήδη σε σχέση. Το cushioning ως συνήθεια απορρέει από την ευαλωτότητα και τον φόβο να μόνοι και πληγωμένοι. Η διαρκής αναζήτηση εφεδρικών επιλογών, δημιουργεί δυσλειτουργίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Πρόκειται για μια τακτική αποφυγής, ένας τρόπος να αποφύγει το άτομο να πληγωθεί, να αισθανθεί ευάλωτος και να μην επενδύσει συναισθηματικά σε άλλους. Η δέσμευση έναντι του συντρόφου, σταδιακά αποδυναμώνεται, αφού υποσυνείδητα υπάρχουν back-up επιλογές. Στην πραγματικότητα, δεν δίνετε στην αγάπη μια δεύτερη ευκαιρία και κατά συνέπεια δεν δίνετε στον εαυτό σας μια δίκαιη ευκαιρία να βρείτε αγάπη.
Cushioning = χωρισμός;
Και εδώ ερχόμαστε στη ρίζα του προβλήματος. Μπορεί εσείς να μην αισθάνεστε πως η κατάσταση είναι αδιέξοδη και να απολαμβάνετε την διαδικασία. Όμως θα πρέπει, να προετοιμάζεστε για το τέλος της σχέσης σας. Ίσως, να μην το συνειδητοποιείτε αλλά έχετε επενδύσει χρόνο, ενέργεια και συναισθήματα στην οικοδόμηση των ”μαξιλαριών” γύρω σας. Την ίδια στιγμή, αφιερώνετε όλο και λιγότερη προσοχή στο ταίρι σας, παραμελώντας το. Κάθε φορά που έχετε μια διαφωνία, έναν καυγά επιστρέφετε στα άτομα που χρησιμοποιείτε ως ”συναισθηματικά μαξιλάρια” προκειμένου να αισθάνεστε καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο, έστω και χωρίς να το λαμβάνετε υπόψιν, υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν πρόκειται να είστε μόνος.
Το ταίρι σας, από την άλλη πλευρά είναι ο αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς. Και παρόλο που μπορεί να πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση, πέφτετε έξω. Ουσιαστικά, λαμβάνει τον αντίκτυπο της δικιάς σας συναισθηματικής δέσμευσης με τους άλλους. Μπορεί ακόμη και να υποψιάζεται ορισμένα πράγματα, ιδίως αν σας παρατηρεί τις ώρες που μιλάτε στο τηλέφωνο ή ανταλλάζετε μηνύματα.
Kλείνοντας…
Οι ειδικοί των σχέσεων υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που επιδίδονται cushioning συνήθως δεν είναι έτοιμοι δεσμευθούν ολοκληρωτικά σε μία σχέση. Πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να καμουφλάρουν τη συναισθηματική τους ανασφάλεια. Δημιουργώντας ένα οχυρό από ανθρώπους τους οποίους αντιμετωπίζουν ως plan B, ελπίζουν να βρουν ασφάλεια και σιγουριά. Δυστυχώς, δεν μπορούν να αντιληφθούν την αληθινή αγάπη. Γιατί όπως είπε ο Rumi: “Close your eyes. Fall in love. Stay there.”
Πηγές:
Άρθρο με τίτλο Cushioning’ is the latest dating trend to watch out for by Nadine Tuback ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.bodyandsoul.com.au/ (Τελευταία πρόσβαση: 16/3/2021 στις 20:13)
Άρθρο με τίτλο The Harmful Dating Habit Because Of Which Your Relationship Always Ends In Breakup By Nishi Jain ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.mensxp.com/ (Τελευταία πρόσβαση: 16/3/2021 στις 20:15)