
Μορφές της Εμπορίας ανθρώπων
Αν και δεν υπάρχει πιο επίσημο έγγραφο, που να καταργεί την εμπορία ανθρώπων από την οικουμενική διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική (UN, 1949). Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η εμπορία ανθρώπων «ζει και βασιλεύει» εν έτη 2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερο από 40 εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται υπό καθεστώς σύγχρονης δουλείας (A21, n.d). Η εμπορία ανθρώπων μπορεί να πάρει διάφορες μορφές μερικές από αυτές είναι η εξαναγκαστική εργασία , η επαιτεία, σεξουαλική εκμετάλλευση, ο εξαναγκαστικός γάμος, η παιδική εργασία, και τα παιδιά στρατιώτες.
Η εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα
Οι δύο πιο συχνές όμως περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα είναι οι εξής: η εξαναγκαστική εργασία και h σεξουαλική εκμετάλλευση. H χώρα μας από τiς αρχές του 1990 έως σήμερα εξαιτίας της θέσης της αποτελεί χώρα διέλευσης για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων (Papanicolaou & Boukli, 2020). Οι μισές περιπτώσεις των καταγεγραμμένων περιστατικών εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα το 2019 αφορούσαν σεξουαλική εκμετάλλευση (Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, 2020). Σύμφωνα με αυτό, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 89 χιλιάδες άτομα σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας. Αυτό σημαίνει ότι αν ήταν πόλη θα είχε περίπου αντίστοιχο μέγεθος με την πόλη των Ιωάννινων.

Τρόποι Εκμετάλλευσης
Μα πως γίνεται ένας άνθρωπος το 2020 να πέσει θύμα εμπορίας ανθρώπων; Ένας από τους συχνότερους τρόπους εξαπάτησης, που χρησιμοποιούν οι διακινητές είναι η ψευδής υπόσχεση εργασίας μέσω της οποίας υπόσχονται πολλαπλά οφέλη και κέρδη. Ωστόσο η αλήθεια είναι διαφορετική καθώς άτομα βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σε μια άγνωστη χώρα, χωρίς να γνωρίζουν την γλώσσα, τα δικαιώματα τους καθώς τους έχουν αφαιρεθεί και τα προσωπικά-ταξιδιωτικά έγραφα. Οι άνθρωποι εξαναγκάζονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση και εργασία χωρίς αμοιβή, σε δυσμενές πολλές φορές συνθήκες (διαμονή στον ίδιο χώρο, μηδαμινή διατροφή).
Γιατί;
Τι οδηγεί έναν «άνθρωπο» στο να εκμεταλλεύεται έναν άλλο άνθρωπο; Η σύντομη απάντηση είναι το κέρδος. Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μια παγκόσμια βιομηχανία με τεράστια κέρδη για τους εμπλεκόμενους. Η αλήθεια είναι ότι οι διακινητές βλέπουν τους ανθρώπους σαν έναν αριθμό ένα αναλώσιμο είδος από το οποίο μπορούν να βγάλουν το μέγιστο κέρδος και σε πολλές περιπτώσεις με την γνώση και την ανοχή των αρχών. Οι διακινητές ποντάρουν στον φόβο και στην αβεβαιότητα των ατόμων. Ένας φοβισμένος άνθρωπος και αβέβαιος άνθρωπος είναι ευάλωτος και πολλές φορές αδυνατεί να σκεπτεί με διαύγεια. Ωστόσο, κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει ότι η δουλειά υπάρχει από πάντα, αλλά τώρα οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι. Ναι ισχύει, αλλά πόσο υποκριτικό μπορεί να θεωρηθεί ότι τον 21 αιώνα οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι την ίδια στιγμή που επιτρέπεται να στοιβάζονται σαν προϊόντα σε βάρκες και φορτηγά.
Η λύση;
Η λύση πιστεύω είναι να παρατηρούμε τι συμβαίνει γύρω μας, γιατί η εμπορία ανθρώπων είναι ένα κρυφό έγκλημα σε κοινή θέα και ο καθένας και η καθεμία είναι σημαντικό να γνωρίζει τις ενδείξεις που πιθανότατα να κρύβουν μια κατάσταση εκμετάλλευσης. Μπορεί να είναι ένα παιδί στο πεζοδρόμιο ή μια γυναίκα που να χρειάζεται βοήθεια. Το σημαντικό είναι ότι μας αφορά, ότι είναι και δικό μας πρόβλημα. Αν ήταν το παιδί μας, αδερφή μας ή κάποιος άλλος θα τον αγνοούσαμε το ίδιο; Μια μια μικρή πράξη που μπορούμε να κάνουμε π.χ. ένα τηλέφωνο λίγών δευτερολέπτων ή αναφορά ενός περιστατικού στις αρχές μπορεί να σώσει μια ζωή.
Η Α21
Γι’ αυτόν τον σκοπό ο μη κυβερνητικός-κερδοσκοπικός οργανισμός Α21 ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται και στη Θεσσαλονίκη από το 2008 με σκοπό την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η οργάνωση διαθέτει γραφεία σε 18 χώρες στον κόσμο. Η Α21 προχώρησε στη δημιουργία της γραμμής 1109 για την Ελλάδα που έχει σκοπό την καταγραφή και την αναφορά περιστατικών εμπορίας. Η γραμμή αυτή λειτουργεί 24/7 με δυνατότητα μετάφρασης σε 186 γλώσσες. Η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω της συμπλήρωσης της φόρμας στη σελίδα 1109.gr
Τι κάνει η Α21;
Στόχος της Α21 είναι να καταργήσει τη δουλεία παντού και πάντα. Εκτός από τη γραμμή 1109 η Α21 διαθέτει ένα κέντρο ημέρας, που επιτρέπει στα θύματα να ανακτήσουν τη ζωή τους. Επιπλέον διαθέτει πληθώρα δράσεων, με σκοπό την ενημέρωση επαγγελματιών, αλλά και όλων των ανθρώπων για την εμπορία ανθρώπων. Μέσω αυτών των δράσεων μπορεί ο καθένας μας να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να βοηθήσει με σκοπό να εξαλειφθεί μια για πάντα. Μερικές από τις δράσεις τις περιλαμβάνει το συμβολικό περπάτημα για την ελευθερία κάθε Οκτώβρη, με αφορμή την ευρωπαϊκή μέρα κατά της εμπορίας, καθώς και η δημόσια καμπάνια can you see me.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σαιτ της οργάνωσης a21.gr
πηγές:
- Rights, U. O. (1948). Universal declaration of human rights. United Nations.
- Papanicolaou, G., & Boukli, A. (2020). Human Tr θα afficking in Greece. The Palgrave International Handbook of Human Trafficking, 1093-1112.