Ερωτηματολόγιο για τις Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας

Πηγή εικόνας: Ερωτηματολόγιο για τις Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ερωτηματολόγιο για τις Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ. Οι ενδοκειμενικές αναφορές μπορούν να αναζητηθούν στο πρωτότυπο άρθρο.

Το Ερωτηματολόγιο για τις Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας (στην αγγλική γλώσσα: Adverse Childhood Experiences Questionnaire, ACE-Q) είναι ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς 10 ερωτήσεων το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί αναδρομικά την έκθεση σε δυνητικά τραυματικές εμπειρίες από τη γέννηση έως την ηλικία των 18 ετών (Felitti κ.ά., 1998). Το ερωτηματολόγιο αξιολογεί δύο ευρείες κατηγορίες δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας: την κακοποίηση/παραμέληση και τη δυσλειτουργία του οικογενειακού περιβάλλοντος.

1. Κακοποίηση/Παραμέληση – μετρά την έκθεση στη συναισθηματική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και τις εμπειρίες συναισθηματικής και σωματικής παραμέλησης κατά την παιδική ηλικία.
2. Δυσλειτουργία της Οικογένειας – αξιολογεί διάφορες μορφές οικογενειακής δυσλειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, του χωρισμού/διαζυγίου των γονέων και των προβλημάτων κατάχρησης ουσιών, ψυχικής ασθένειας ή εμπλοκής με το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης των μελών της οικογένειας.

Δεδομένου ότι οι ερωτήσεις μπορεί να ενργοποιήσουν το τραύμα, ορισμένοι κλινικοί επιλέγουν να χορηγούν το ερωτηματολόγιο μαζί με το άτομο αντί να ζητούν από τα άτομα να το συμπληρώνουν ανεξάρτητα (McLennan κ.ά., 2020).

Conducting a Quick Screen for Trauma – Child Interview

Advertising

Advertisements
Ad 14

Conducting a Quick Screen for Trauma – Parent Interview

Όταν χρησιμοποιείτε το ACE-Q στην κλινική πράξη, πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:

Ερμηνεία: Οι βαθμολογίες του ACE-Q θα πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο της πλήρους κλινικής εικόνας του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των τρεχόντων συμπτωμάτων, των συνθηκών της ζωής του ατόμου και των προστατευτικών παραγόντων.

Σχέση δόσης-απόκρισης: Η έρευνα καταδεικνύει σταθερά μια σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ των βαθμολογιών του ACE-Q και της υγείας, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σε πολλαπλούς τομείς (Merrick κ.ά., 2017). Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα έχουν επισημάνει ότι δεν συμβάλλουν όλα τα ACE εξίσου στα αποτελέσματα κινδύνου (Briggs κ.ά., 2021) με ορισμένα ζεύγη ACE να αλληλεπιδρούν ενδεχομένως για να αυξήσουν σημαντικά τον συνολικό κίνδυνο πέρα ​​από το άθροισμα των ατομικών τους συνεισφορών. Η σεξουαλική κακοποίηση (Στοιχείο 3 στο ACE-Q) έχει αναγνωριστεί ως το πιο αντιδραστικό ACE, σε συνδυασμό με άλλες δυσμενείς εμπειρίες για να δημιουργήσει δυνητικά δυσανάλογες επιπτώσεις (Briggs κ.ά., 2021).

Advertising

Παράγοντες ανθεκτικότητας: Ενώ το ACE-Q εστιάζει στις αντιξοότητες, οι κλινικοί θα πρέπει επίσης να αξιολογούν τους προστατευτικούς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να έχουν προστατεύσει το άτομο από τις αντιξοότητες. Συμπληρωματικά ερωτηματολόγια όπως η κλίμακα Ευεργετικών Εμπειριών της Παιδικής Ηλικίας (BCEs) και η κλίμακα Θετικών Εμπειριών της Παιδικής Ηλικίας (PCEs) μπορούν να παρέχουν μια πιο ισορροπημένη αξιολόγηση (Narayan κ.ά., 2018).

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ερωτηματολόγιο για τις Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ. Οι ενδοκειμενικές αναφορές μπορούν να αναζητηθούν στο πρωτότυπο άρθρο.

Βιβλιογραφία

Felitti, V. J., Anda, R. F., Nordenberg, D., Williamson, D. F., Spitz, A. M., Edwards, V., Koss, M. P., & Marks, J. S. (1998). Relationship of childhood abuse and household dysfunction to many of the leading causes of death in adults. The Adverse Childhood Experiences (ACE) Study. American Journal of Preventive Medicine, 14(4), 245–258. https://doi.org/10.1016/s0749-3797(98)00017-8

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…

Ψυχολογία

Η δημιουργική γραφή ως θεραπευτική πράξη

  Η δημιουργική γραφή, πέρα από καλλιτεχνική ενασχόληση, αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και…

Ψυχολογία

70 Χρόνιας Έρευνας: Πώς να Μεγαλώσεις Χαρούμενα και Επιτυχημένα Παιδιά

Πώς να Μεγαλώσεις Ένα Χαρούμενο και Επιτυχημένο Παιδί; 70 Χρόνια Έρευνας Τα τελευταία 70 χρόνια,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή