
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ερωτηματολόγιο για τις Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ. Οι ενδοκειμενικές αναφορές μπορούν να αναζητηθούν στο πρωτότυπο άρθρο.
Το Ερωτηματολόγιο για τις Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας (στην αγγλική γλώσσα: Adverse Childhood Experiences Questionnaire, ACE-Q) είναι ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς 10 ερωτήσεων το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί αναδρομικά την έκθεση σε δυνητικά τραυματικές εμπειρίες από τη γέννηση έως την ηλικία των 18 ετών (Felitti κ.ά., 1998). Το ερωτηματολόγιο αξιολογεί δύο ευρείες κατηγορίες δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας: την κακοποίηση/παραμέληση και τη δυσλειτουργία του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Δεδομένου ότι οι ερωτήσεις μπορεί να ενργοποιήσουν το τραύμα, ορισμένοι κλινικοί επιλέγουν να χορηγούν το ερωτηματολόγιο μαζί με το άτομο αντί να ζητούν από τα άτομα να το συμπληρώνουν ανεξάρτητα (McLennan κ.ά., 2020).
Conducting a Quick Screen for Trauma – Child Interview
Όταν χρησιμοποιείτε το ACE-Q στην κλινική πράξη, πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:
Ερμηνεία: Οι βαθμολογίες του ACE-Q θα πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο της πλήρους κλινικής εικόνας του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των τρεχόντων συμπτωμάτων, των συνθηκών της ζωής του ατόμου και των προστατευτικών παραγόντων.
Σχέση δόσης-απόκρισης: Η έρευνα καταδεικνύει σταθερά μια σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ των βαθμολογιών του ACE-Q και της υγείας, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σε πολλαπλούς τομείς (Merrick κ.ά., 2017). Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα έχουν επισημάνει ότι δεν συμβάλλουν όλα τα ACE εξίσου στα αποτελέσματα κινδύνου (Briggs κ.ά., 2021) με ορισμένα ζεύγη ACE να αλληλεπιδρούν ενδεχομένως για να αυξήσουν σημαντικά τον συνολικό κίνδυνο πέρα από το άθροισμα των ατομικών τους συνεισφορών. Η σεξουαλική κακοποίηση (Στοιχείο 3 στο ACE-Q) έχει αναγνωριστεί ως το πιο αντιδραστικό ACE, σε συνδυασμό με άλλες δυσμενείς εμπειρίες για να δημιουργήσει δυνητικά δυσανάλογες επιπτώσεις (Briggs κ.ά., 2021).
Παράγοντες ανθεκτικότητας: Ενώ το ACE-Q εστιάζει στις αντιξοότητες, οι κλινικοί θα πρέπει επίσης να αξιολογούν τους προστατευτικούς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να έχουν προστατεύσει το άτομο από τις αντιξοότητες. Συμπληρωματικά ερωτηματολόγια όπως η κλίμακα Ευεργετικών Εμπειριών της Παιδικής Ηλικίας (BCEs) και η κλίμακα Θετικών Εμπειριών της Παιδικής Ηλικίας (PCEs) μπορούν να παρέχουν μια πιο ισορροπημένη αξιολόγηση (Narayan κ.ά., 2018).
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ερωτηματολόγιο για τις Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ. Οι ενδοκειμενικές αναφορές μπορούν να αναζητηθούν στο πρωτότυπο άρθρο.
Βιβλιογραφία
Felitti, V. J., Anda, R. F., Nordenberg, D., Williamson, D. F., Spitz, A. M., Edwards, V., Koss, M. P., & Marks, J. S. (1998). Relationship of childhood abuse and household dysfunction to many of the leading causes of death in adults. The Adverse Childhood Experiences (ACE) Study. American Journal of Preventive Medicine, 14(4), 245–258. https://doi.org/10.1016/s0749-3797(98)00017-8