Η εμπιστοσύνη και η σημασία της στη θεραπευτική σχέση

15 Ιουνίου 2019
εμπιστοσύνη
Πηγή Εικόνας : Medical News Today

Το θέμα της ψυχοθεραπείας αποτελεί ένα μεγάλο ταμπού μέχρι και σήμερα. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως το να μιλήσουν σε έναν ειδικό για αυτό που τους απασχολεί τους καθιστά “άρρωστους”. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, καθώς αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια ένδειξη κατανόησης του προβλήματος και επιθυμίας επίλυσής του. Η επιλογή αυτού του προσώπου είναι ιδιαίτερα σημαντική. O ψυχοθεραπευτής είναι ένα άτομο το οποίο θα ακούσει τις βαθύτερες σκέψεις σου και θα σε βοηθήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Μία από τις βασικότερες αρχές όσον αφορά στη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου είναι η εμπιστοσύνη.  Δε θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς πως η δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης που χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, ασφάλεια, αποδοχή και εγγύτητα διαδραματίζει βασικό αλλά και άκρως βοηθητικό ρόλο για τον θεραπευόμενο.

H αίσθηση ασφάλειας

Η σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή πρέπει να είναι μία σχέση που να αποπνέει ασφάλεια. Αυτή είναι και η αρχή ώστε να δημιουργηθούν δεσμοί εμπιστοσύνης. Ο ασθενής πρέπει να αισθανθεί πως το άτομο που έχει απέναντί του νοιάζεται πραγματικά για αυτόν και θέλει να τον ακούσει. Ο θεραπευτής από τη μεριά του οφείλει να αφουγκράζεται προσεκτικά και να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις. Με λίγα λόγια, οφείλει να κάνει τον ασθενή να αισθανθεί πως είναι εκεί για αυτόν προκειμένου να τον  κατανοήσει και να τον βοηθήσει. Η επιτυχία στο κομμάτι αυτό κρίνεται καθοριστική, δεδομένου ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αποδώσει “καρπούς” αυτή η συνεργασία και να εντοπιστεί η ρίζα του προβλήματος, αλλά και ακολουθηθούν από το θεραπευτή τα κατάλληλα βήματα-τεχνικές.

Η εγγύτητα

Πέρα από την άψογη κατάρτιση, την εμπειρία αλλά και τις καλές συστάσεις, το άτομο που θα εμπιστευτεί κανείς για να “ανοιχτεί” και να λάβει βοήθεια, θα πρέπει να είναι ένα άτομο που του εμπνέει εγγύτητα. Ο θεραπευόμενος είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι ο θεραπευτής του είναι προσιτός και όχι αποστασιοποιημένος. Ο θεραπευτής θα πρέπει να αποδέχεται τον θεραπευόμενο, να του επιτρέπει να είναι αυτό που είναι και να αισθάνεται αυτό που αισθάνεται την κάθε στιγμή, χωρίς να τον κρίνει. Σημαντικό στοιχείο της θεραπευτικής σχέσης είναι η συναισθηματική κατανόηση, η ικανότητα δηλαδή του θεραπευτή να κατανοεί και να αντιδρά στα συναισθήματα του θεραπευόμενου νου. 

Το ύφος

Αν και είναι σπάνια η εκδήλωση κάποιας ακραίας συμπεριφοράς, υπάρχουν λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Όσο καταρτισμένος και ενημερωμένος και να είναι ένας επιστήμονας πάνω στο αντικείμενό του, θα μπορέσει να βοηθήσει τον ασθενή του μόνο με το κατάλληλο ύφος. Πιο συγκεκριμένα, όταν πρόκειται να εκμαιεύσει πληροφορίες θα πρέπει οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις του να είναι στοχευμένες. Ο θεραπευόμενος, εάν νιώθει πως θα κριθεί για όσα πει, για άμυνα ίσως αρχίσει να “συστέλλεται” φτάνοντας τη διαδικασία σε αδιέξοδο. Είναι, λοιπόν, καθήκον του θεραπευτή να δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας και σεβασμού, ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ο θεραπευόμενος θα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς να νιώθει ότι κάποιος τον κρίνει για όσα πράττει ή σκέφτεται.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη θεραπευτική σχέση και οδηγούν σε σημαντικά οφέλη. Η επιλογή του κατάλληλου ψυχολόγου κρίνεται προσωπική υπόθεση του κάθε ατόμου λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα πτυχία και τις διακρίσεις αλλά και την υπόσταση του σαν άνθρωπο, πέρα από επιστήμονα.

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Διάγνωση σωματικής κακοποίησης παιδιού

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διάγνωση σωματικής κακοποίησης παιδιού, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου…

Ψυχολογία

Tο πόσο κλαίει ένα βρέφος επηρεάζεται έντονα από τη γενετική

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Tο πόσο κλαίει ένα βρέφος επηρεάζεται έντονα από τη γενετική,…

Ψυχολογία

Γονεοποιημένο παιδί: η απώλεια της παιδικής ηλικίας

  Το γονεοποιημένο παιδί είναι εκείνο που, αντί να βιώσει την παιδική ηλικία του μέσα…

Ψυχολογία

Υπερπληροφόρηση και ημιμάθεια στην ψυχολογία

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία άνοδος του ενδιαφέροντος του κόσμου για την ψυχολογία,…

Ψυχολογία

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας λένε όχι.  Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση…

Ψυχολογία

Ψυχολογία των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων

Πώς διαμορφώνονται, γιατί επιμένουν και τι μπορούμε να κάνουμε Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα αποτελούν…

Ψυχολογία

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Το παρόν άρθρο, με τίτλο Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης, θα παρουσιάσει…