Κοινωνιοπάθεια: Σε τι διαφέρει από την ψυχοπάθεια

κοινωνιοπάθεια και ψυχοπάθεια
πηγή εικόνας: google.gr

Οι άνθρωποι πολλές φορές συσχετίζουν την έννοια της κοινωνιοπάθειας με εκείνη της ψυχοπάθειας, ενώ στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικές. Είναι και οι δύο ψυχικές διαταραχές προσωπικότητας του ανθρώπου, δηλαδή, επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτεται το άτομο και πράττει. Ταυτόχρονα, όμως, έχει επιπτώσεις και στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί αρμονικά μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο.

ΚΟΙΝΩΝΙΟΠΑΘΕΙΑ

Η κοινωνιοπάθεια, ή αλλιώς, αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, επηρεάζει ολόκληρη την προσωπικότητα του ανθρώπου, αλλά και τον τρόπο που συναναστρέφεται μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο. Τα άτομα παρουσιάζουν αντικοινωνική συμπεριφορά, δηλαδή δεν κατέχουν την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Δεν σέβονται τα δικαιώματα των άλλων και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους.

Η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας ανήκει σε μία ομάδα διαταραχών προσωπικότητας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστη συναισθηματική συμπεριφορά. Μερικές απο αυτές είναι, η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και η μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μερικά χαρακτηριστικά της κοινωνιοπάθειας μπορεί να είναι:

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Έλλειψη ευθύνης
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης
  • Επιθετική και παρορμητική συμπεριφορά.
  • Αποκλίνουσα κοινωνική συμπεριφορά.
  • Δυσκολία ενσωμάτωσης σε ένα κοινωνικό σύνολο.
  • Έχει την τάση να χειραγωγεί άλλους, με δόλιους τρόπους.
  • Διαρκής ανευθυνότητα.

Οι κοινωνιοπαθείς άνθρωποι βιώνουν συχνά το αίσθημα του άγχους και είναι αρκετά δύσκολο για εκείνους να ελέγξουν την οργή τους. Για αυτό τον λόγο, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι επιθετικοί και παρορμητικοί απέναντι σε άλλους. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους έχει η ανατροφή και η κοινωνικοποίηση που δέχονται σαν παιδιά. Μπορεί να λειτουργούν απερίσκεπτα, με αποτέλεσμα να έχουν συχνές τάσεις απομόνωσης από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε επίσης  Φερνάντο Πεσσόα: Ο εκφραστής μιας καταραμένης πεντηκονταετίας

Η κοινωνικοπάθεια, είναι αποτέλεσμα, μίας κακοποίησης ή κάποιου τραύματος ή ακόμη κάποιας διακοπής της προσωπικότητας του ανθρώπου. Αντίθετα, η ψυχοπάθεια, σε πολλές περιπτώσεις, προέρχεται από γενετικούς παράγοντες.

ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑ

Όπως και η κονωνιοπάθεια, έτσι και η ψυχοπάθεια είναι μία διαταραχή προσωπικότητας, δηλαδή επηρεάζει ον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του ανθρώπου. H Merriam- Webster ορίζει τον ψυχοπαθή ως : <<ένα άτομο με εγωκεντρική και αντικοινωνική προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από έλλειψη τύψεων για τις πράξεις του, απουσία ενσυναίσθησης για τους άλλους και συχνά εγκληματικές τάσεις >>.

Γενικά, η ψυχοπάθεια αναφέρεται σε ένα στυλ προσωπικότητας, το οποίο είναι βίαιο, εγωιστικό και παρορμητικό σε πολλές περιπτώσεις. Βέβαια, τα χαρακτηριστικά της δεν είναι εμφανής σε όλους τους ανθρώπους. Για να χαρακτηριστεί ένα άτομο ψυχοπαθής πρέπει να παρουσιάζει και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Advertising

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Επιθετική και βίαιη συμπεριφορά προς άλλα άτομα.
  • Αντικοινωνική συμπεριφορά.
  • Έλλειψη ενοχής.
  • Μπορεί να είναι χειριστικός και υπερβολικά ναρκισσιστικός.
  • Αδιαφορία για τις συνέπειες των πράξεων του.
  • Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης.

Τα χαρακτηριστικά μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους κατά την παιδική ηλικία και στη συνέχεια να επιδεινωθούν, ή και όχι. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχοπάθεια είναι πιο ” γοητευτικοί ”, δηλαδή χειραγωγούν πιο εύκολα τους άλλους.

Επομένως, η βασική διαφορά ανάμεσα στην κοινωνιοπάθεια και στη ψυχοπάθεια είναι:

Οι ψυχοπαθείς αδιαφορούν πραγματικά και πλήρως για τα συναισθήματα των άλλων, δεν νιώθουν ενσυναίσθηση για τους άλλους, Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να κάνουν ψέματα ότι νοιάζονται, ενώ στην πραγματικότητα διατηρούν την ηρεμία τους, προκειμένου να καλύψουν κάτι. Συχνά, είναι μορφωμένοι και έχουν μία σταθερή και επιτυχημένη καριέρα.

Διαβάστε επίσης  Πένθος: τα στάδια και οι μορφές του

Αντίθετα, οι κοινωνιοπαθείς, μπορεί να νιώσουν σε περιορισμένες περιπτώσεις ενσυναίσθηση για τις πράξεις τους και για τους άλλους. Καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Είναι υπερβολικά παρορμητικοί αλλά και συναισθηματικοί. Συχνά, δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και δεν μπορούν να διατηρήσουν μία σταθερή δουλειά.

Advertising

https://www.webmd.com/mental-health/signs-sociopath#091e9c5e8207f5fc-1-1, WebMD, 20/11/2020

https://www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/ti-einai-koinonikopatheia-antikoinoniki-diatarachi-tis-prosopikotitas/93346/, Μιχάλης Θερμόπουλος, 18/5/2021

https://www.verywellmind.com/what-is-a-psychopath-5025217#toc-psychopath-vs-sociopath, Verywell mind, Amy Morin, 7/11/2022

Είμαι 19 χρόνων, φοιτήτρια του τμήματος κοινωνικής πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στο μέλλον θέλω να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία και συγκεκριμένα με την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε...

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε…

Σπίτι, ο τόπος που πάντοτε με κάποιο τρόπο, μεταφορικά ή

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι επιδράσεις