Nάρκισσος συνομιλητής: πώς να τον διακρίνουμε

Nάρκισσος συνομιλητής: πώς τον διακρίνουμε
Πηγή εικόνας: https://www.wikihow.com/

Στους περισσότερους από εμάς, έχει συμβεί να βρισκόμαστε σε μια παρέα ή  ένα επαγγελματικό meeting και να υπάρχει ένα άτομο που προσπαθεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συζήτησης. Συνήθως δεν αφήνει περιθώρια σε κάποιον άλλον να απαντήσει, καταλήγοντας σε ένα μονόλογο για τον εαυτό του. Αυτός είναι ο νάρκισσος συνομιλητής που παρίσταται  σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής. Παρακάτω θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά ώστε να τον διακρίνουμε ευκολότερα.

Μια γενική εικόνα ενός νάρκισσου ομιλητή:

Ο όρος «νάρκισσος συνομιλητής» επινοήθηκε από τον κοινωνιολόγο Charles Derber, ο οποίος περιγράφει το χαρακτηριστικό της συνεχούς κατεύθυνσης  μιας συνομιλίας στον εαυτό μας.  Ο συγκεκριμένος τύπος ναρκισσισμού, σύμφωνα με ψυχολόγους και κλινικούς θεραπευτές δεν έχει χαρακτηριστικά που μας παραπέμπουν κατευθείαν σε ένα νάρκισσο. Ως εκ τούτου, ο νάρκισσος συνομιλητής, δεν πληροί κατ’ανάγκη τα κριτήρια για  ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Όμως, εντοπίζεται σε αυτό το φάσμα. Μια ισορροπημένη συνομιλία περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές, αλλά ο νάρκισσος τείνει να διατηρεί την προσοχή αποκλειστικά γύρω από το εγώ του. Δεν είναι λίγες οι φορές, που  απομακρύνεται όταν η συνομιλία δεν τον αφορά πλέον. Σε γενικά πλαίσια θα μπορούσαμε να πούμε πως  δεν ενδιαφέρεται για το τι έχουν να πουν άλλοι.

“Μερικοί νάρκισσοι συνομιλητές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ ανήσυχοι”, λέει ο Durvasula, “οπότε δεσμεύουν το άγχος τους μιλώντας για το τι είναι οικείο σε αυτούς”

Ο Erich Fromm & ο ναρκισσισμός:

Στο βιβλίο του με τίτλο, ”Η τέχνη του να είσαι” ο διάσημος ψυχολόγος αναφέρει πως  «Ο ναρκισσισμός είναι ένας προσανατολισμός στον οποίο όλα τα ενδιαφέροντα και το πάθος του απευθύνονται στο δικό του άτομο: το σώμα, το μυαλό, τα συναισθήματα, τα ενδιαφέροντα κάποιου. Για τον νάρκισσο, μόνο αυτός και αυτό που τον απασχολεί είναι απολύτως αληθινά. Αυτό που είναι έξω, αυτό που αφορά τους άλλους, είναι αληθινό μόνο με μια επιφανειακή αίσθηση αντίληψης… Είναι ο κόσμος”.

Μια λογική εξήγηση για τον νάρκισσο συνομιλητή είναι πως στερείται συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ). Ενίοτε, μπορεί να προσποιείται πως ακούει τον συνομιλητή τους. Στην πραγματικότητα περιμένει την κατάλληλη αφορμή για να πάρει εκ νέου το λόγο και να μιλήσουν για τον εαυτό του. Ωστόσο, δεν τον απασχολεί αν θα συζητήσει για τα κατορθώματά του, τους φόβους του ή την καθημερινή του ρουτίνα. Του αρκεί που θα συζητήσει για ένα θέμα και θα ακούγεται μόνο η δική του  φωνή.

Διαβάστε επίσης  Πανελλήνιες: Ο ρόλος των γονέων στην ψυχολογία του παιδιού
Στο βιβλίο, The Pursuit of Attention: Power and Ego in Everyday Life του Charles Derber , περιγράφει τον νάρκισσο συνομιλητή ως τη βασική εκδήλωση της κυρίαρχης ψυχολογίας που προσελκύει την προσοχή στην Αμερική. Γράφει, “Εμφανίζεται σε άτυπες συζητήσεις μεταξύ φίλων, οικογένειας και συναδέλφων”

Η ποιότητα οποιασδήποτε αλληλεπίδρασης εξαρτάται από τις τάσεις εκείνων που εμπλέκονται να αναζητούν και να μοιράζονται την προσοχή. Ο ανταγωνισμός αναπτύσσεται όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να επικεντρώσουν την προσοχή τους κυρίως στον εαυτό τους.

  •  Η συνομιλία είναι μονόπλευρη:

Οι νάρκισσοι συνομιλητές δεν μπορούν να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός παιχνιδιού. Θα βρουν όλους τους πιθανούς τρόπους για να αποτελέσουν τον αρχηγό της συζήτησης. Θα μπορούσε να πει κανείς πως στο μυαλό τους έχουν ένα άρτια οργανωμένο σχέδιο για το περιεχόμενο της συνομιλίας. Για εκείνους, ο διάλογος δεν είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης που περιέχει εναλλαγές, ερωτήσεις-απαντήσεις. Αντ’ αυτού προτιμούν έναν μοναχικό μονόλογο που περιγράφουν εκείνα που οι ίδιοι θεωρούν άξια λόγου.

  •  Διακόπτουν συνεχώς:

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ο νάρκισσος συνομιλητής έχει μια ατζέντα βάσει της οποίας δρα. Ωστόσο, είναι γνωστό πως δεν πάνε πάντα τα πράγματα όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Ενδέχεται να μην δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία για να πει όλα όσα επιθυμεί. Τότε, λοιπόν, δεν περιμένει την στιγμή του, την δημιουργεί. Πώς; Διακόπτοντας συνεχώς τους υπόλοιπους. Αργά ή γρήγορα οι άλλοι θα αντιληφθούν πως η συζήτηση δεν είναι για όλους αλλά προορίζεται μόνο για αυτόν.

  • Μιλούν ακατάπαυστα:

Δεδομένου ότι ο νάρκισσος συνομιλητής και εν γένει ο νάρκισσος αναζητά συνεχώς έγκριση και εύνοια από το κοινό του επιδιώκει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των υπολοίπων με όποιο μέσο διαθέτει. Εν προκειμένω, μιλά συνεχώς, σχεδόν απνευστί για να πει όλα όσα θέλει. Φυσικά, ο άξονας που κινείται για ακόμη μια φορά είναι ο εαυτός του. Δεν παρεκκλίνει καθόλου από τη βασική και πρωταρχική του ιδέα. Να μιλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί για εκείνον και μόνο. Έτσι, καταλήγει η συνομιλία να μοιάζει περισσότερο με μια διάλεξη παρά με μια ανταλλαγή απόψεων.

  • Δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους :

Υπάρχουν δύο τινά για να παρακολουθεί ο νάρκισσος ομιλητής τη συζήτηση που διεξάγεται. Το πρώτο είναι αν ο ίδιος έχει λάβει το λόγο και επομένως αισθάνεται πως όλα τα φώτα έχουν πέσει επάνω του. Το δεύτερο είναι κάποιος άλλος, τρίτος να μιλάει για αυτούς. Τότε είναι πως λαμβάνουν ηθική ικανοποίηση αφού κάποιος αναφέρεται στο εγώ τους. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο νάρκισσος ομιλητής χάνει το ενδιαφέρον του για τη συζήτηση. Σύμφωνα με τους  μελετητές, εξωτερικεύει την έλλειψη ενδιαφέροντος. Είτε αισθάνεται άβολα, είτε στέκεται βαριεστημένος σε μια γωνιά είτε περιφρονεί τους υπόλοιπους.

Διαβάστε επίσης  Μερικές συμβουλές για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Πηγές:

  • 4 Signs You’re Talking To A Conversational Narcissist By Abby Moore ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.mindbodygreen.com (Τελευταία πρόσβαση 1/11/2020 στις 14:40)
  • You Might Be a Conversational Narcissist and Not Even Know It (Here’s How to Tell) by Richard Leider ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.linkageinc.com (Τελευταία πρόσβαση 1/11/2020 στις 14:41)
  • 13 Keys to Understanding Narcissist-Speak Uncovering the hidden intent in narcissists’ communication. by Dan Neuharth Ph.D., MFT Narcissism Demystified ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.psychologytoday.com (Τελευταία πρόσβαση 1/11/2020 στις 14:42)

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις