Παιδικές αναμνήσεις: Ένα δώρο ζωής

Σε όλους μας έχει τύχει ορισμένες φορές, να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από τη δική μας. Όπως για παράδειγμα με τους γονείς μας! Συζητήσεις, γέλια, κουβέντες, αναφορά στα νέα της εβδομάδας που πέρασε από όλες τις πλευρές…Και κάπου εκεί μέσα στις όμορφες κουβέντες και τη ζεστή ατμόσφαιρα κάποιος θυμάται και ξεκινάει την περιγραφή μιας όμορφης ανάμνησης των παιδικών του χρόνων! Η γλυκιά νοσταλγία των παιδικών χρόνων!

Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι η παιδική ηλικία που ο κάθε άνθρωπος έχει βιώσει, τον συντροφεύει και τον ακολουθεί σε όλα τα στάδια της ζωής του. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά είδη αναμνήσεων που σχετίζονται με τα βιώματα του καθενός μας. Υπάρχουν, λοιπόν, οι αναμνήσεις εκείνες που μας φέρνουν στη μνήμη όμορφες εικόνες, όπως χαρούμενες οικογενειακές στιγμές, ανέμελες στιγμές με τους φίλους μας, τα ωραία καλοκαίρια στο χωριό μας και στη φύση που απολαμβάναμε το παιχνίδι και το γέλιο και η χαρά ήταν μονίμως ζωγραφισμένη πάνω στα χείλη μας. Όμως, υπάρχουν και εκείνες οι αναμνήσεις που μας φέρνουν στο προσκήνιο εικόνες που μας προκαλούν και δυσάρεστα, πολλές φορές, συναισθήματα. Μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω, και ξαναζωντανεύουν μπροστά μας στιγμές δύσκολες, επίπονες, θυμίζοντάς μας για παράδειγμα, χειμώνες γεμάτους χιόνι, χωρίς θέρμανση, σε ένα σπίτι στο χωριό που μπορεί να προσφέρει μόνο τα ελάχιστα σε μια οικογένεια φτωχή αλλά με πλούσια καρδιά. Ζωντανεύει ξανά μπροστά μας η εικόνα εκείνη που η ταλαιπωρημένη σου μητέρα μέσα στο πολύ χιόνι, έφευγε σιγά-σιγά από το σπίτι, ανοίγοντας δρόμο μέσα στο χιονιά για να μπορέσει να φτάσει στα ζώα, να ταΐσει και αυτές τις ψυχές για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στον άγριο χειμώνα κι έτσι να εξασφαλίσει και την τροφή που πρέπει για την οικογένειά της, ενώ εσύ, μικρός καθώς ήσουν, την περίμενες μπροστά στο παράθυρο από το μικρό σπιτάκι, καρτερώντας την να γυρίσει πίσω και φωνάζοντάς της: «Μαμά!».

Αναμνήσεις… Άλλοτε γλυκές και άλλοτε πικρές. Άλλοτε τις θυμόμαστε με χαρά και ευχαρίστηση και άλλοτε τις θυμόμαστε με λύπη και απογοήτευση. Άλλοτε μας προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα και νοσταλγία και άλλοτε μας προκαλούν δυσαρέσκεια και μια μικρή μελαγχολία. Όπως και να έχει, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι αυτή η παιδική ηλικία και αυτά τα παιδικά χρόνια που περάσαμε, η αγάπη και η ζεστασιά που πήραμε από την οικογένειά μας, μάς έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα! Οπότε, κάθε φορά που ανατρέχουμε στις αναμνήσεις αυτές, οφείλουμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι και γενναιόδωροι απέναντι στη ζωή για τα όσα δημιουργήσαμε και καταφέραμε απέναντι στις δυσκολίες!

 

Αφιερωμένο στον μπαμπά μου…

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μαθηματικός, με ειδίκευση στη βιοστατιστική, αγαπώ τη δουλειά μου ως εκπαιδευτικός αφού μέσα από τα παιδιά και τους μαθητές μου μαθαίνω κι εγώ πολλά πράγματα για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχολογία!! Επιχειρώ, λοιπόν, στον ελεύθερό μου χρόνο να μοιραστώ μερικά από αυτά που αντλώ μαζί σας. <3 Λατρεύω την ηρεμία της φύσης και αγαπώ καθετί μικρό που ευχαριστεί την ψυχή μου. Το γράψιμο βρήκα ότι με αποφορτίζει και εκφράζει την προσωπική ματιά μου σε πολλά ζητήματα που μένουν σιωπηλά.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…

Ψυχολογία

Η δημιουργική γραφή ως θεραπευτική πράξη

  Η δημιουργική γραφή, πέρα από καλλιτεχνική ενασχόληση, αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και…

Ψυχολογία

70 Χρόνιας Έρευνας: Πώς να Μεγαλώσεις Χαρούμενα και Επιτυχημένα Παιδιά

Πώς να Μεγαλώσεις Ένα Χαρούμενο και Επιτυχημένο Παιδί; 70 Χρόνια Έρευνας Τα τελευταία 70 χρόνια,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη