Παράλληλες σχέσεις: ευδιαθεσία που οδηγεί σε ψυχική εξουθένωση

σχεση
πηγή εικόνας: google.com

Παράλληλες σχέσεις από προσωπική επιλογή

Οι παράλληλες σχέσεις είναι μία νέα τάση, μία μόδα της σύγχρονης εποχής που έρχεται να περιπλέξει τις ήδη περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις. Οι λόγοι που τα άτομα καταλήγουν να αναζητούν και να επιλέγουν έναν επιπλέον ερωτικό σύντροφο, ποικίλουν ανά άτομο, ανά ηλικία και ανά φύλο. Κάθε άτομο, συνήθως ψάχνει να βρει ότι του λείπει από την σχέση στην οποία ήδη εμπλέκεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις η παράλληλη σχέση συνδέεται με τα προσωπικά “θέλω” και τις προσωπικές ανάγκες. Ο βασικός σύντροφος συνήθως δεν είναι άμεσα υπεύθυνος και δεν υποψιάζεται σχετικά με αυτή τη κατάληξη.

Σε μικρότερες ηλικίες συχνά η παράλληλη σχέση προκύπτει από έλλειψη σταθερότητας στις επιλογές και από υπέρμετρο ενθουσιασμό. Οι ορμόνες εξάλλου είναι αυτές που οδηγούν τα άτομα σε μικρότερες ηλικίες παρά το μυαλό. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, παρά την εγκεφαλική ωρίμανση παρατηρείται και πάλι το φαινόμενο της αναζήτησης νέου ερωτικού συντρόφου μπαίνοντας στη ζυγαριά τα “υπέρ” και τα “κατά”. Τα άτομα μεγαλώνοντας αναθεωρούν τη πορεία στη ζωή τους, ενώ παράλληλα βλέπουν και τη θέση που θα ήθελαν να έχουν στο μέλλον. Εάν για παράδειγμα ένα άτομο έχει στερηθεί από τον σύντροφό του βιώματα που επιθυμούσε, βλέπει αρνητικά και το μέλλον μαζί του. Σε ένα στάδιο επαναδιαπραγμάτευσης, βάζει νέα δεδομένα και στόχους, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν άμεσα ή και έμμεσα σε νέο ερωτικό σύντροφο.

Παράλληλες σχέσεις ως “ψυχικό boost”

Η παράλληλη σχέση είναι μία επιλογή για άμεση ψυχική ενίσχυση και τόνωση του ενδιαφέροντος. Πολλά άτομα, χωρίς να θέλουν να εμπλακούν σε παράλληλη σχέση αρχίζουν να νιώθουν την ευχάριστη αλλαγή στη ζωή τους από το τρίτο πρόσωπο και οδηγούνται στη νέα σχέση χωρίς να το αντιληφθούν. Τα συμπτώματα αρχικά είναι συνήθως θετικά, ακόμη κι όταν συνοδεύονται από στιγμές αγωνίας και φόβου. Είναι η αίσθηση που θυμίζει ακόμη και εμπειρίες από τα νεανικά χρόνια του ατόμου. Μπορεί να θυμίζει τον πρώτο του έρωτα, τα εφηβικά ή τα φοιτητικά του χρόνια και να παραπέμπει σε στιγμές χαλάρωσης και αποφόρτισης. Επίσης το τρίτο πρόσωπο πάντα είναι στην αρχή η παρηγοριά, η τέλεια παρέα και ως επέκταση ο τέλειος σύντροφος. Ο χρόνος που υπάρχει για το νέο πρόσωπο, είναι άλλωστε περιορισμένος για να φανούν οι αρνητικές πτυχές και των δύο.

Διαβάστε επίσης  Διεθνής ημέρα ευτυχίας: τη γιορτάζεις, αλλά δεν είσαι

Το πέρασμα από το “ψυχικό boost” στην ψυχολογική κατάρρευση.

Ο χρόνος, όπως σε κάθε σχέση, έτσι και στη παράλληλα φέρνει όλα τα αρνητικά σε πρώτο πλάνο. Οι πρώτες μέρες κάποτε και σε αυτή τη περίπτωση θα γίνουν ρουτίνα. Τα “θέλω” κάποια στιγμή και σε αυτή τη περίπτωση δε θα λάβουν ανταπόκριση. Τότε είναι η στιγμή που η μοναξιά φαίνεται μεγαλύτερη από πριν. Ακόμη και με την παράλληλη σχέση το άτομο νιώθει μόνο γιατί ξέρει ότι δεν ανήκει πουθενά. Η σχέση που δρα παράλληλα έχει περάσει από την σαγηνευτική εμπειρία σε μία νέα κατάσταση πίεσης. Η βασική σχέση από την άλλη, δε μπορεί πλέον να γίνει η σχέση που ήταν πριν της παράλληλης. Έτσι το άτομο οδηγείται σε αδιέξοδο. Το αδιέξοδο αυτό μπορεί να συνοδεύεται από συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού, ανασφάλειας ή και φόβου. Οι τύψεις ακόμη είναι η στιγμή που κυριεύουν το μυαλό. Είναι η στιγμή που το άτομο συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί και ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Συμπέρασμα

Οι παράλληλες σχέσεις σε καμία περίπτωση δε μπορούν να βοηθήσουν την ήδη υπάρχουσα σχέση. Ακόμη κι αν φαίνεται ενδιαφέρουσα η ιδέα ενός φλερτ, ποτέ δε μπορείς να ξέρεις που θα οδηγήσει. Η λύση στα προβλήματα μίας σχέσης, βρίσκεται μέσα σε αυτή και σε κανένα εξωτερικό παράγοντα. Μπορεί ένα φλερτ, μία νέα ασχολία, ένα καλός φίλος, κοκ να βοηθήσουν στην αλλαγή της διάθεσης σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ποτέ δε θα λύσουν το πρόβλημα στη σχέση. Αντιθέτως, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, θα εντείνεται και ως επέκταση θα επιφέρει νέα αρνητικά δεδομένα. Η επιλογή ενός νέου ερωτικού συντρόφου, για να αποδώσει και να μπορέσει να μας πάει παρακάτω μπορεί να γίνει μόνο εφόσον λήξει η υπάρχουσα σχέση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα μένουμε στάσιμοι, παρασύροντας επιπλέον άτομα στο δικό μας φαύλο κύκλο.

Διαβάστε επίσης  "Ανάρμοστο παιδί": Η στάση των ενηλίκων και η σημασία της τιμωρίας

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service.
Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι...

Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι…

Κολλημένοι στη ζάλη. Σε μια φούσκα με εμάς να κοιτάμε
Ροδώπις: Η πρώτη εκδοχή της Σταχτοπούτας

Ροδώπις: Η πρώτη εκδοχή της Σταχτοπούτας

Η ιστορία μιας φημισμένης γυναίκας που οι αρχαίοι συγγραφείς προδίδουν